eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile respiratorii

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile respiratorii

Sindoamele de condensare: pneumoniile, bronhopneumonii, atelectazia, neoplasmul pulmonar


Sindoamele de condensare

Sindromul fizic de condensare pulmonara:

-          vibratii vocale accentuate,

-          submatitate

-          suflu tubar

-         raluri crepitante dispuse in coroana 828i82i in jurul suflului tubar.

Pneumoniile

  Pneumonia este o inflamatie acuta a parenchimului pulmonar de origine infectioasa, care se caracterizeaza prin alveolita exudativa si posibil infiltrat inflamator interstitial, manifestata clinic si radiologic prin condensare pulmonara si sindrom infectios toxic. Manifestarile clinice variaza in functie de agentul etiologic, varsta, afectiuni preexistente.

Pneumonii bacteriene

Simptome generale (sindromul infectios) debut acut cu frison solemn, febra 39-40OC, junghi toracic, astenie, anorexie, cefalee, artralgii, mialgii, transpiratii, varsaturi, uneori stare confuzionala. Roseata pometului de partea afectata cu herpes nasolabial apare in pneumonia pneumococica sau pneumonia franca lobara.

Pneumonia franca lobara

Simptome respiratorii:

- Tusea initial neproductiva apoi sputa este ruginie caracteristica (pacientul isi scuipa diagnosticul); sputa galben-verzuie in pneumonia cu stafilococi, fetida mucoporulenta in cea provocata de anaerobi.

- Junghiul toracic se accentueaza cu respiratia sau tusea, sediul durerii variaza in raport cu localizarea pneumoniei (durere in umar in pneumonie apicala, durere abdominala in pneumonia lobului inferior).

- Dispneea se coreleaza cu extinderea condensarii pneumonice.

Examenul obiectiv

In pneumoniile lobare este caracteristic sindromul fizic de condensare pulmonara:

-          vibratii vocale accentuate,

-          submatitate (sau matitate), suflu tubar (sau respiratie suflanta),

-          raluri crepitante dispuse in coroana in jurul suflului tubar.

Datele obiective pot fi mai nete sau incomplete, in raport cu intinderea procesului pneumonic si stadiul evolutiv. In pneumonia varfului sau a lobului mediu sau in pneumonia care cuprinde segmentele axilare, semnele obiective pulmonare pot fi mai greu de identificat, daca examenul nu este riguros.

Daca bolnavul este examinat la cateva zile de la debutul bolii suflul tubar sau respiratia suflanta se atenueaza iar ralurile subcrepitante medii (crepitante de intoarcere) iau locul ralurilor crepitante clasice.

De asemenea, daca afectarea pleurala este semnificativa, pot apare frecaturi pleurale sau semne de revarsat pleural.

Evolutie

Febra evolueaza in platou 7-l1 zile cu defervescenta brusca insotita de transpiratii profuze si poliurie (in crizis). In formele benigne survine dupa 3-4 zile. Formele hipertoxice sau extinse, bilaterale evolueaza cu soc septic si insuficienta respiratorie cu letalitate mare. Reaparitia febrei sugereaza o complicatie: pleurezie para (concomitenta) sau meta pneumonica (la distanta - de regula empiem pleural), abcese, nefrita sa.

Pneumoniile bacteriene cu tablou clinic particular:

-          Klebsiella apare la tarata, alcoolici, cu sputa ciocolatie si sindrom toxic important cu evolutie rapida spre abcedare

-         Stafilococ: rara, la copii, tarati, batrani, domina aspectul toxic

-          prin aspiratie apar la pacientii cu boli periodontale, alterari ale starii de constiinta, de deglutitie. Debutul este progresiv cu febra, expectoratii cu miros fetid. Evolutia este severa cu formarea abceselor pulmonare.

-          nosocomiale survenite in mediul de spital pot fi cu semne clasice de condensare pulmonara, sau bronhopneumonie cu necroza si formarea abceselor.

-          Pneumocystis carini: caracteristica pacientilor cu SIDA, imunosupresia iatrogena dupa transt sa.

Bronhopneumonii

Sunt boli grave, cu un sindrom functional caracteristic: polipnee extrema (peste 35 resp/min), cianoza de tip central, febra neregulata, tuse cu expectoratie mucopurulenta.

In bronhopneumonii (pneumoniile lobulare) focarele mici unice se apreciaza numai radiologic. In focare mai mari se pot identifica zone de submatitate, respiratie innasprita, raluri subcrepitante variabile si raluri uscate.

Tabloul clinic este dominat de insuficienta respiratorie cu sindrom toxic. Datele obiective sunt in conformitate cu localizarea si extinderea inflamatiei. Sindromul de condensare este discret, focare de raluri crepitante diseminate.

Pneumoniile interstitiale sau virale

Sunt produse de virusuri gripale, mai ales virusul Haemophilus influenzae A sau adenovirusuri. Starea generala este moderat alterata. Pacientul acuza dureri toracice difuze, febra, sindrom de impregnare virala (cefalee, mialgii, curbatura, inapetenta, frisoane sau frisonete), febra moderata, tuse iritativa sau cu striuri sangvinolente. La examenul obiectiv semnele respiatorii sunt sarace, posibil un murmur cular innasprit discordant cu aspectul radiologic destul de amplu (afectare pulmonara bilaterala, imagini reticulare hiliobazale sa). Evolutia este autolimitata.

Atelectazia

Defect de ventilatie in teritoriu pulmonar cu perfuzie pastrata, cel mai frecvent prin obstructie bronsica intrinseca sau extrinseca. Rezorbtia aerului duce in timp la un sindrom de condensare cu retractie prin reducere volumului teritoriului afectat: reducerea locala a ampliatiilor respiratorii, retractia peretelui toracic si a spatiilor intercostale, matitate la percutie, murmur cular abolit fara sufluri sau raluri (obstructie bronsica) . Sindromul se confirma radiologic.

Neoplasmul pulmonar cel mai frecvent un neoplasm bronsic cu invazie secundara a parenchimului pulmonar si a ggl. Simptomatologia initiala este nespecifica. De regula apare la barbati de peste 40 de ani, fumatori, tusitori cronici. Pe masura invaziei tumorale se constitui sindromul de condensare pulmonara in regiunile de proiectie a hilului.

Chistul hidatic pulmonar (Taenia echinococus contaminare prin contact cu cainii) este frecvent asimptomatic complet. Ruperea chistului in bronsii determina vomica cu fenomene alergice sistemice
Alte materiale medicale despre: Bolile respiratorii
Se defineste prin abces pulmonar acea supuratie netuberculoasa a parenchimului pulmonar, colectata intr-una sau mai multe cavitati neofonnate, [...]
Factori de risc, leziuni precanceroase Procesele metabolice complexe ce se desfasoara in organismul nostru au nevoie de oxigen. Oxigenul ni-1 [...]
Aparitia acuta a edemului pulmonar alveolar cu potential fatal se datoreaza Cel mai adesea (1) cresterii presiunii hidrostatice in capilarele pulmonar [...]


Copyright © 2010 - 2023 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre bolile respiratorii

  Alte sectiuni
  Boli si tratamente
  Boli digestive
  Boli cardiovasculare
  Bolile infectioase
  Definitii boli
  Bolile cardiovasculare
  Bolile respiratorii
  Bolile digestive
  Handicapurile
  Bolile oaselor
  Bolile alergice
  Bolile venelor
  Drogurile
  Sistemul endocrin
  Gamapatiile monoclonale
  Bolile esofagului
  Bolile stomacului si duodenului
  Bolile intestinului subtire
  Boli de colon, rect, anus
  Bolile ficatului
  Bolile cailor biliare
  Bolile pancreasului
  Bolile splinei
  Boli perete abdominal
  Bolile peritoreului
  Boli sexuale
  Hiperuricemiile
  Insomnia
  Boli endocrine
  Boli parazitare
  Virusologie
  Bolile psihice
  Boli stomatologice
  Boli cerebrale
  Boli genetice
  Boli alergice
  Bolile ochiului
  Bolile sangelui
  Boli perete abdominal
  Boli renale


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile