eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile ochiului

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » BOLI » bolile ochiului

Vederea cromatica defecte de vedere

Trimite pe WhatsApp Versiune pentru tiparire


Advertisements

Vederea cromatica


Ce este vedere cromatica ?


Pornind de la ideea ca o imagine colorata ne ofera mai multe informatii decat una alb-negru , trebuie sa ne dam seama ca vederea cromatica este foarte necesara fiecarei vietuitoare .


Retina  contine doua tipuri de fotoreceptori celule cu bastonase , si cu conuri .

Cele sase pana la sapte milioane de conuri confera ochiului sensibilitate la culoare acestea sunt concentrate in pata galbena . In partea centrala
a regiunii , numita fovea centralis care are diametrul de 0.3 mm, se afla o concentratie foarte mare de conuri : 64% sunt conuri rosii , 32% conuri verzi si 2% conuri albastre .

Conurile verzi si rosii sunt concentrate in fovea centralis iar cele albastre in exteriorul acestei regiuni

Din studii efectuate asupra perceptiei imaginilor colorate in compaatie cu cele alb negru s-a evidentiat faptul ca in imaginile colrate ochiul detecteaza mai usor marginile obiectelor si caracteristicile acestora . In informatia alb-negru se pierde inf continuta in lungimea de unda a fiecarei culori
• Cum percepem culorile?


Instrumentul vederii in culori sunt ochiul si creierul. Ochiul functioneaza asemenea unei camere digitale miniature de mare rezolutie la care este conectat un computer de o capacitate foarte mare pentru interpretarea si stocarea informatiilor: creierul. Lumina ajunsa in ochi este focusata de catre obiectivul ochiului, cristalinul pe membrana nervoasa ce acopera suprafata posterioara a ochiului (retina). Pe retina - asemenea suprafetei de captare a imaginii a camerelor digitale - se gasesc milioane de elemente de perceptie a luminii. Numarul elementelor de perceptie a vederii, in lumina serii aproximativ 130 milioane de bastonase si la lumina zilei active vreo 7 milioane de conuri depaseste si numarul elementelor unei camere de cea mai mare rezolutie. La elementele de perceptie se conecteaza nervii si transmit stimuli prin nervul optic catre creier. Elementele vederii de noapte, bastonasii nu percep culorile, dar sunt extrem de sensibile. Elementele vederii de zi, conurile sunt mai putin sensibile, dar fata de aceasta ele vad in culori. Acest lucru se datoreaza faptului ca in conuri se gasesc trei feluri de pigmenti. Unul dintre acestia este rosu, altul verde, iar al treilea este sensibil la culoarea albastra. Acesti pigmenti absorb partea rosie, verde si albastra a luminii, si in atie cu cantitatea absorbita din fiecare se formeaza nuantele cromatice.


Graficul de sensibilitate a receptorilor la persoanele cu vedere cromatica corectaUn ochi standard are distantele focale obiect si imagine diferite cu valorile f1 5,7 mm si f2 = 24.4 mm . Capacitatea cristalinului de a-si modifica raza de curbura pentru ca sa poata fi vazute clar obiectele aflate la distante diferite poarta numele de acomodare la distanta


Distanta minima de vedere clara :pentru un ochi standard este de 25 cm .

Rezolutia ochiului la aceasta distanta este de 75μm .

Distanta maxima este considerata infinita
Defecte de vedere

Cele mai comuna tulburare a vederii este cauzata de cristale sau alte mici corpuri opace ce blocheaza o parte a irisului, si deobicei sunt indepartate dupa putin timp. Opacitatile mai serioase sunt numite cataracte, si sunt rezultatul unor raniri mecanice, batranete, sau deficiente in alimentatie. Opacitatea corneei poate cauza deasemenea obstructurarea vederii, dar aceasta poate fi reparata prin transtul unei sectiuni curate de cornee de la o alta persoana.

Deformari

Miopia este cauzata de lipsa simetriei a globului ocular, sau lipsa abilitatii muschilor oculari de a schimba forma lentilelor , pentru a focaliza corect imaginea pe retina .Miopia poate fi corectata prin folosirea lentilelor biconcave. Presbitismul,este cauzat de pierderea elasticitatii ochiului odata cu inaintarea in varsta, apare deobicei dupa varsta de 50 de ani , si poate fi corectata prin purtarea unor ochelari cu lentile convexe. Strabismul poate fi corectat pin purtarea unor lentile speciale, dar in stadii avansate, este necesara o operatie asupramuschilor oculari. Ambliopia este o slabire a vederii, fara o avarie fizica a ochiului, si poate fi cauzata de abuzul de droguri, alcool , tigari ,sau poate fi cauzate de isterie


Hipermetropia este un viciu de refractie caracterizar prin aceea ca razele paralele venite de la infinit se reunesc intr-un focar situat in spatele retinei .Daltonismul

Deficienta ereditara a vederii care reduce capacitatea de percepere a anumitor culori, de obicei rosu si verde.

Este cauzat de un defect congenital in retina , sau pe o portiune a nervului optic.
Prezbitia: este un viciu datorat pierderii elasticitatii cristalinului , deci a posibilitatii deacomodare a acestuia , care se instaleaza odata cu inaintarea in varsta Acest viciu se corecteaza cu lentile a caror convergenta variaza continuu pe inaltimea lentilei pentru acomodarea ochiului la distante diferite .

Orbire
Presiunea pe nervul optic poate cauza orbirea.Desprinderea retinei din interiorul globului ocular poate cauza orbire, pentru ca retina va iesi din cadrul imaginii formate de lentile.Corectarea permanenta a acestui defect se face numai prin operatie.


Discromatopsia (lipsa de perceptie a culorilor)Discromatopsia este o anomalie a vederii, cauzata de absenta sau o dereglare functionala a celulelor din retina

, responsabile de perceptia cromatica. Retina este portiunea ochiului sensibila la lumina, care contine celule cu conuri, responsabile de vederea colorata si cu bastonase, responsabile de vederea in intuneric. Cand bastonasele si conurile sunt stimulate, semnalele luminoase sunt transmise succesiv, prin neuronii retinei, apoi prin fibrele nervului optic ajungand in final la cortexul cerebral.
Persoanele cu discromatopsie prezinta tulburarari ale vederii colorate in spectrul rosu, verde, albastru si ale combinatiilor dintre acestea.
Ochiul normal prezinta la nivelul retinei trei tipuri de celule sensibile la lumina cromatica, celule cu con sensibile fie la lumina rosie, verde sau albastra.
Termenul de discromatopsie este mult mai folosit decat cel de lipsa perceptiei culorilor, deoarece majoritatea persoanelor cu probleme de perceptie a culorilor pot identifica anumite culori. Exista foarte putine cazuri in care pacientii nu sunt capabili sa recunoasca nici o culoare.


Stiati ca..

..ochii nou-nascutilor au nevoie de timp pentru a se adapta la lumina si a deveni cu totul functionali? Deosebesc nou-nascutii culorile?

Nou-nascutii au unele probleme de vedere care provin din faptul ca au trait intr-un mediu intunecos. In conditii de luminozitate medie, ei pot vedea cu o oarecare claritate lucrurile pozitionate la o distanta de ca. 20-25 de cm, dar perceptiile lor vizuale sunt limitate la un unghi ingust de numai 20 de grade. Vederea cromatica este limitata, desi nou-nascutii pot distinge unele culori si mai ales rosu.

In concluzie, vederea nou-nascutului este focusata pe chipurile umane, cu care acesta interactioneaza in imediata apropiere.


Alte materiale medicale despre: Bolile ochiului


loading...


            CRISTALINUL Cristalinul este o structura transparenta si refringenta care face parte din sistemul dioptric ocular, cu forma d [...]
Vederea Stereoscopica Oamenii si celelalte animale care sunt capabile sa focalizeze ambii ochi asupra unui singur obiect sunt capabile de vede [...]
                              Vederea cromatica Ce este vedere cromatica  ?             Pornind de la ideea  ca o imagine colorata ne [...]


Copyright © 2010 - 2020 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre bolile ochiului

  Advertisements


  Alte sectiuni
  Boli si tratamente
  Boli digestive
  Boli cardiovasculare
  Bolile infectioase
  Definitii boli
  Bolile cardiovasculare
  Bolile respiratorii
  Bolile digestive
  Handicapurile
  Bolile oaselor
  Bolile alergice
  Bolile venelor
  Drogurile
  Sistemul endocrin
  Gamapatiile monoclonale
  Bolile esofagului
  Bolile stomacului si duodenului
  Bolile intestinului subtire
  Boli de colon, rect, anus
  Bolile ficatului
  Bolile cailor biliare
  Bolile pancreasului
  Bolile splinei
  Boli perete abdominal
  Bolile peritoreului
  Boli sexuale
  Hiperuricemiile
  Insomnia
  Boli endocrine
  Boli parazitare
  Virusologie
  Bolile psihice
  Boli stomatologice
  Boli cerebrale
  Boli genetice
  Boli alergice
  Bolile ochiului
  Bolile sangelui
  Boli perete abdominal
  Boli renale  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  loading...

  Vezi toate intrebarile