eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile infectioase

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile infectioase

Bolile infectioase


Bolile infectioase sunt produse de ceea ce numim agenti infectiosi, care sunt numerosi si variati. Acestia se clasifica in bacterii, rusuri, ciuperci si paraziti, la care se adauga, in prezent, prionii, agenti infectiosi neconventionali\". In mod natural, acestia se transmit de la un indid la altul sau de la animal la om (zoonozele). Cu totii apartin mediului inconjurator -regnului vegetal, cat si celui animal.
Unii dintre ei reprezinta flora microbiana saprofita de la suprafata pielii, de la nivelul mucoaselor (intestin) sau de la nivelul orificiilor organismului omului (gura, vagin), constituind astfel bariere i impotriva patrunderii altor agenti infectiosi.

Contractarea unei boli infectioase
Contractarea unei boli infectioase presupune o rupere a acestui echilibru, situatie in care agentul infectios patrunde masiv in organismul nostru si se multiplica, trecand peste barierele reprezentate de piele si mucoase. Cu toate acestea, pentru ca boala infectioasa sa se produca e nevoie ca mijloacele noastre naturale de aparare sa fie slabite, adica insuficient de eficace pentru a-si indeplini rolul, in sensul distrugerii agentilor care ne agreseaza. Acesta este momentul cand interne medicul si ne prescrie un tratament, care sa inlocuiasca mecanismele naturale depasite.

Aceste medicamente (antibiotice, antirale, antifungice, antiparazitare) impiedica agravarea infectiei si au rolul de a o controla pana cand organismul si-ar recapata capacitatea de aparare care ii poate asigura ndecarea. Bolile infectioase se manifesta printr-o serie de simptome care il ajuta pe medic sa le recunoasca si sa sileasca tratamentul corespunzator. Deci nu e cazul sa le treceti cu vederea. in sprijinul confirmarii diagnosticului n examenele paraclinice.

Profilaxia
In lupta noastra impotriva bolilor infectioase profilaxia se dovedeste a fi cea mai valoroasa metoda. Vaccinarea reprezinta unul dintre mijloacele cele mai eficiente. in tarile unde vaccinarile se efectueaza corect, unele boli infectioase, cum ar fi tetanosul sau poliomielita, au disparut numai datorita lor. Variola, care altadata facea ravagii, a fost astfel eradicata in toata lumea. De asemenea, pentru unele boli exista posibilitatea de a eta transmiterea lor; folosind, de exemplu, un prezervativ in cazul bolilor cu transmitere sexuala.

Prevenirea bolilor infectioase presupune, de asemenea, sa nu neglijam faptul ca in general avem o stare buna de sanatate, deoarece suntem adaptati la mediul inconjurator in care traim. Orice schimbare de loc, de exemplu o calatorie intr-o tara tropicala, presupune o serie de riscuri de imbolnare de cele mai multe ori neglijabile pentru populatia adulta autohtona, dar care ar putea fi serioase pentru turistii neimunizati\" - cel mai bun exemplu e malaria. Deci e extrem de important sa stim ce sa facem ca sa nu contractam aceste boli in timpul calatoriilor, cu atat mai mult cu cat masurile de prevenire sunt adesea foarte simple.

SlDA
Infectia cu rusul HIV, care detine in prezent un loc important in cadrul bolilor cu transmitere sexuala, este cunoscuta doar de vreo douazeci de ani. Ca si hepatita de tip B, ea se deosebeste de bolile venerice traditionale prin absenta totala a semnelor locale, elemente sugestive de obicei pentru contaminarea pe cale sexuala. O alta caracteristica a bolii este aceea ca se poate transmite si prin sange, mai ales cu ocazia transfuziilor sanguine efectuate fara precautiile necesare (verificarea inocuitatii produselor de sange). In tarile dezvoltate aceste masuri sunt respectate riguros.

Transmiterea pe cale sanguina se refera in aceeasi masura si la materialul medical (ace, seringi) care e reutilizat fara a fi sterilizat in prealabil, cum se intampla in cazul consumatorilor de heroina sau in tarile sarace. Infectia cu rusul HIV in situatia cand evolueaza pana in stadiul de SIDA, moment ce nu reprezinta neaparat o fatalitate la care ne gandim, ramane totusi o boala cruda, atat din punct de vedere medical, cat si din perspectiva implicatiilor sociale si profesionale. Ea va reprezenta o adevarata cotitura in evolutia medicinei ca si in cadrul raporturilor interumane si mai ales a celor dintre bolna si personalul medical.

Istoria epidemiilor ne arata ca bolile precum SIDA nu sunt de neinns decat doar pentru o vreme: omul sfarseste prin a le birui, fie prin descoperirea unui vaccin sau a unui medicament cu efect curativ, la care se adauga silirea unor masuri preventive, fie datorita reducerii agresitatii rusului o data cu trecerea timpului.
Bazandu-ne pe argumentele expuse, putem spera ca aceasta boala care evolueaza sub ochii nostri va fi intr-o zi innsa.



Alte materiale medicale despre: Bolile infectioase

Se depun eforturi intense pentru cunoasterea, prevenirea si tratamentul bolilor alergice care s-au extins amenintator. Termenul de alergie a fost pro [...]
Florile de galbenele au actiune calmanta si cicatrizanta pentru aceste afectiuni. Ceaiul se prepara din plante enflorescente, 2 lingurite la o [...]
Arteritele constituie grupul cel mai important al bolilor arterelor periferice, dintre ele frecventa cea mai mare o au arteriopatia aterosclerotica, d [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile infectioase

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile