eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile digestive

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » BOLI » bolile digestive

Tricocefaloza

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

a) Agentul etiologic. Este un parazit, tricocefalul (Tri-churis trichura, sin. Trichocephalus dispar), din clasa nematodelor. Masculul are 3•4 cm in lungime si prezinta extremitatea posterioara rasucita in spirala. Femela, mai mare (are 4•5 cm lungime), se prezinta cu extremitatea posterioara dreapta (. 28).
b) Repartitie geografica

• frecventa. Boala este frecventa, cu caracter de repartitie universala, intilnindu-se in procente uneori si mai ridicate in regiunile calde. La noi este destul de frecventa, situindu-se din acest punct de vedere, dupa oxiuriaza, lambliaza sau ascaridioza.
c) Sursa de infectie. Omul parazitat, bolnav sau purtator sanatos, care elimina prin dejectii ouale parazitului.
d) Modul de transmitere. Ouale eliminate nu sint in-fectioase, evolutia lor pina la stadiul de oua infectioase (embrionate) se face in mediul extern, pe pamint (geo-helmint). Infestarea omului se va face prin ingerarea unor asemenea oua infectioase odata cu apa, alimentele (fructe, zarzavaturi) sau de pe miinile contaminate. Diseminarea oualor de tricocefal in mediul extern este favorizata de rolul mustelor, depunerea dejectiilor in afara closetelor, folosirea apelor helmintizate ale riurilor la irigarea gradinilor de zarzavat si alte conditii asemanatoare intilnite si in ascaridioza.
e) Calea de patrundere. Localizare. Infestarea are loc pe cale digestiva, iar localizarea se face in cec, apendice, intestinul gros si mai rar in intestinul subtire.

f) Durata perioadei de incubatie. Ouale de tricocefal apar in materiile fecale ale persoanei parazitate la aproximativ o luna de la ingerarea oualor embrionate ale parazitului.
g) Simptomatologie. In regiunile temperate, unde infestarea este data de un numar in general redus de exemplare, boala este deseori complet asimptomatica. Totusi, se intilnesc cazuri insotite de dureri abdominale localizate sau generalizate, pofta de mincare capricioasa, greturi, varsaturi si tulburari de tranzit intestinal, anemie, in infestarile mai mari scaunele sint moi, cu mucus, mucozitati si urme de singe. Datorita rolului lor, traumatic si bacterifer, parazitii pot fi cauza, printre altele, si a unei apendicite tricocefalice. Alte tulburari le poate determina parazitul si prin mecanism toxico-alergic (modificari sanguine, tulburari nervoase, manifestari cutanate etc.).h) Durata perioadei de cnntagiozitate. Transmitere directa nu exista, ouale parazitului eliminate de purtator trebuie sa evolueze mai intii pe sol.I) Receptitate

• imunitate. Receptitatea este generala. Imunitatea este neprecizata.
j) Produse patologice ce se recolteaza in vederea diagnosticului etiologic : materii fecale.
k) Diagnosticul si examenele de laborator necesare diagnosticului etiologic. Diagnosticul rezulta .din datele clinice si epidemiologice, iar examenele parazitologice ale materiilor fecale ne permit diagnosticul etiologic, prin identificarea oualor sau parazitilor adulti.
1) Tratamentul. Timolul, care nu este lipsit de toxicitate, nu da rezultate satisfacatoare. Ditiazanina, din cauza toxicitatii sale certe, a fost scoasa din uz. Singurul preparat care da rezultate mai bune este Be'marsalul si care la recomandatiile medicului se va da (lete de 0,50 g) in doza de 2•4 lete pe zi, timp de 10 zile, la adult. De asemenea, rezultate destul de bune se pot obtine si cu Vermox (mebendazol) in doza de 1•2 comprimate a 100 mg pe zi, timp de 3 zile.
m) Masuri de profilaxie si combatere. Depistarea si tratarea celor bolna. Folosirea corecta a closetelor. Tratarea dejectiilor omului inaintea folosirii lor ca ingrasaminte.Alte materiale medicale despre: Bolile digestive
Toxiinfectiile alimentare sint afectiuni care apar ca izbucniri epidemice sau sub forma de cazuri izolate si se datoresc ingerarii de alimente contami [...]
Boala ulceroasa este o afectiune digestiva care se caracterizeaza din punct de vedere anatomic printr-o ulceratie a mucoasei stomacului sau duodenului [...]
a) Agentul etiologic este un protozoar de dimensiuni microscopice (10•20 microni), cunoscut sub numele de Giardia sau de Lamblia (Giardia intestinali [...]


Copyright © 2010 - 2021 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre bolile digestive

  Alte sectiuni
  Boli si tratamente
  Boli digestive
  Boli cardiovasculare
  Bolile infectioase
  Definitii boli
  Bolile cardiovasculare
  Bolile respiratorii
  Bolile digestive
  Handicapurile
  Bolile oaselor
  Bolile alergice
  Bolile venelor
  Drogurile
  Sistemul endocrin
  Gamapatiile monoclonale
  Bolile esofagului
  Bolile stomacului si duodenului
  Bolile intestinului subtire
  Boli de colon, rect, anus
  Bolile ficatului
  Bolile cailor biliare
  Bolile pancreasului
  Bolile splinei
  Boli perete abdominal
  Bolile peritoreului
  Boli sexuale
  Hiperuricemiile
  Insomnia
  Boli endocrine
  Boli parazitare
  Virusologie
  Bolile psihice
  Boli stomatologice
  Boli cerebrale
  Boli genetice
  Boli alergice
  Bolile ochiului
  Bolile sangelui
  Boli perete abdominal
  Boli renale


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile