eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli stomatologice

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » BOLI » boli stomatologice

Determinarea lungimii canalelor radiculare - metoda clinica, electronice

Trimite pe WhatsApp Versiune pentru tiparire

Determinarea lungimii canalelor radiculare

(ODONTOMETRIE – Gafar)


Aceasta este foarte importanta pentru ca:

1-permite prepararea canalului pe toata lungimea de lucru.

2-previne traumatizarea parodontiului apical in timpul actionari 949g64j i cu acele pentru largirea canalelor.

3-permite obturarea canalelor pana la constructia apicala, fara depasiri sau obturatii incomplete.


Metodele de realizare sunt:

A-clinica

B-clinico – radiologice

C-electronice.


A.    Metoda clinica


Intrucat se bazeaza pe senzatia de stramtorare a canalului la atingerea zonei de constructie apicala ( jonctiunea cemento-dentinara), este cea mai veche si oarecum inexacta ca metoda tactila.


Aceasta are la baza 4 criterii de determinare:

1-cunoasterea lungimii medii a dintelui din Tabelul 2.

2-senzatia de stramtorare pe care o simtim la varful acului, cand ajungem la constictia apicala.

3-senzatia de intepare acuzata de pacient cand varful acului depaseste apexul si atinge osul alveolar ( 2-3 mm dincolo de apex). Nu este indicat a folosi acest semn.

4-radiografia dentara.


Lungimea medie cunoscuta a dintilor se repereaza conform datelor din Tabelul 2, de mai jos:


Tabelul 2. Lungimea dintilor

Tehnica

Se introduce un ac Kerr 10,15, 20 (in functie de marimea canalului ) avansandu-se usor fara presiune pana simtim in varful acului rezistenta datorita constructiei apicale.

Se stabileste pe ac un punct de reper de pe suprafata ocluzata (varful cuspidului) la pluriradiculari sau marginea incizala la incisivi, care se marcheaza cu o rondela sau cu pensa cu care scoatem acul din canal.

Aceasta lungime se a cu lungimea medie cunoscuta a dintelui sau cu cea din imaginea radiologica si in cazul in care corespunde cu una din ele, este indiciul corectitudinii determinarii lungimii canalului. . 61.
. 61. Determinarea lungimii canalului dupa permeabilizare si spalare (STOCK C.J.R.)La pluriradiculari, se va nota determinarea obtinuta pentru fiecare canal;

Exemplul: VM - 21 mm, VD – 22 mm, P - 23 mm.


Imprecizia masurarii se poate datora unor situatii clinice diferite cum ar fi:

-la copii si adolescenti volumul mare al canalelor nu permite determinarea cu precizie a constrictiei apicale ( apexul deschis)

-radacinile foarte curbe dau senzatia de ingustare inainte de abordarea regiunii apicale

-la persoanele in varsta datorita apozitiei de dentina de reactie, senzatia de constrictie poate apare inainte de constrictia apicala

-este stiut ca imaginea dintelui pe radiografie nu corespunde lungimii reale a dintelui datorita incidentei conului fasciculului de radiatii.B.     Metode clinico – radiologice


a.)- Metoda radiografiei cu ac pe canal (Yngle ) – se scade 1 mm din lungimea acului masurata pe filmul dentar initial, care reprezinta eroarea datorita expunerii filmului si se repeta radiografia cu acul pe canal, care va inregistra aceasta noua dimensiune.

A doua radiografie cu acul pe canal va arata cu exactitate zona de constrictie apicala, care dupa ce va fi masurata, reprezinta lungimea de lucru in pulpite si gangrene simple, (unde trebuie sa se pastreze bontul apical si sa se evite lezarea lui).

Spre deosebire de acestea, in parodontitele apicale cronice, in care au loc rezorbtii patologice la nivel periapical cu desfiintarea constrictiei apicale, varful acului depaseste aceasta zona si se stabileste lungimea acului in raport cu „apexul radiologic” de pe radiografia pe gol.

A doua radiografie cu ac pe canal va arata sediul real al zonei apicale.b.)- Metoda Dick – foloseste o singura radiografie si o formula:


in care D = lungimea reala a dintelui

A = lungimea acului introdus pe canal


d = lungimea dintelui pe Rx


a = lungimea acului pe Rxc.)- Metoda cu sonda bimetalica (Kuralt), sonda care este confectionata din inele de 1 mm latime, confectionate din 2 metale diferite cu opacitate diferita, care prin numarare pe Rx determina lungimea reala a canalului.


d.)- Metoda Zipperer – foloseste acele cu cursor. . 62,. 62. Ace tip Zipperer (CHERLEA)Acest tip de ace au un maner micrometric care se fixeaza in contact cu fata ocluzala sau marginea incizala a dintelui si va forma un stop foarte stabil.
In lipsa acelor Zipperer se pot aranja pe acele tip burghiu o rondela de cauciuc sau silicon, pe locul care corespunde lungimii prestabilite. Contactul acestui stop cu fata ocluzala va indica cand dancimea dorita a fost atinsa. . 63,. 63. Cutie cu stopuri de silicon (CHERLEA)Indiferent de mijlocul de reperaj folosit, este important sa se noteze pe langa lungimea masurata si locul de pe fata ocluzala unde se propteste instrumentul. . 64,


. 64. Instrumente pentru masurat lungimea acelor (CHERLEA)C.    Metodele electronice


Acete metode masoara lungimea canalelor cu o precizie de 95-98% si au ca principiu corelatia dintre valoarea rezistentei electrice intre un instrument introdus in canalul radicular si un electrod aplicat pe mucoasa orala, valoare care este constanta de 6500 ohmi, indiferent de dinte si pacient.

Aparatul Sono-Explorer, folosind acest principiu, poate efectua chiar determinarea audiometrica a lungimii canalului radicular, datorita unui avertizor sonor cu care este dotat.


La ora actuala, aparatele de masura electronice pentru uz stomatologic, fiind numeroase si diverse, pot fi clasificate astfel:

-aparate analogice: Endometer, Dentometer.

-aparate audiometrice: Sono Explorer, Neosono D, Odontometer, care emit semnal sonor cand acul atinge zona apicala.

-aparate digitale: Neoson D, care au sistem digital de citire.

-aparate de inalta frecventa, ultrasonice, care necesita sonde speciale endocanalare – Endocater.

-aparate de vizualizarea endodontiului, radio-viziograful – care ofera posibilitatea de a genera imagini ale endodontiului, prin captarea, analizarea si crearea de imagini, astfel incat se poate controla direct tratamentul endocanalar, cu localizarea precisa a apexului.
. 65. Aparate sonice citate de STOCK C.J.R.
. 66. Apex locatoare diverse, citate de STOCK C.J.R.STOCK C.J.R. a demonstrat ca determinarea lungimii canalelor radiculare inregistreaza aproximativ aceleasi valori pe aceeasi dinti, indiferent de felul aparatului apex locator sau a tipului de ac aplicat in spatiul endodontic, conform tehnicii de utilizare. . 67, . 68,
. 67. Valorile inregistrate la cele 3 apex locatoare utilizate de catre STOCK pe acelasi dinte.

. 68. Diversele ace amplasate endodontic la nivelul constrictiei apicale

marcheaza tot „zero” la apex locator (STOCK C.J.R.)Toate aceste aparate impun in timpul utilizarii lor cateva masuri de precautie precum:

-uscarea canalului

-acul introdus in canal sa nu vina in contact cu un material metalic de restaurare coronara

-acul sa aiba un diametru corespunzator canalului radacinii.
Alte materiale medicale despre: Boli stomatologice
Tratamentul parodontitelor apicale acute Parodontitele apicale acute necesita un tratament mai complex, care consta in : 1.-eliminarea a [...]
Preparatia canalelor radiculare prin razuirea dentinei sau tratamentul mecanic propriu-zis Definitie Tratamentul mecanic pro [...]
Determinarea lungimii canalelor radiculare (ODONTOMETRIE – Gafar) Aceasta este foarte importanta pentru ca: 1-permite prepararea can [...]


Copyright © 2010 - 2021 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre boli stomatologice

  Alte sectiuni
  Boli si tratamente
  Boli digestive
  Boli cardiovasculare
  Bolile infectioase
  Definitii boli
  Bolile cardiovasculare
  Bolile respiratorii
  Bolile digestive
  Handicapurile
  Bolile oaselor
  Bolile alergice
  Bolile venelor
  Drogurile
  Sistemul endocrin
  Gamapatiile monoclonale
  Bolile esofagului
  Bolile stomacului si duodenului
  Bolile intestinului subtire
  Boli de colon, rect, anus
  Bolile ficatului
  Bolile cailor biliare
  Bolile pancreasului
  Bolile splinei
  Boli perete abdominal
  Bolile peritoreului
  Boli sexuale
  Hiperuricemiile
  Insomnia
  Boli endocrine
  Boli parazitare
  Virusologie
  Bolile psihice
  Boli stomatologice
  Boli cerebrale
  Boli genetice
  Boli alergice
  Bolile ochiului
  Bolile sangelui
  Boli perete abdominal
  Boli renale


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile