eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Tetanosul


Tetanosul
Trebuie sa suspectati tetanosul daca o taietura sau o alta plaga este urmata de una sau mai multe dintre urmatoarele simptome:
a rigiditate a muschilor gatului, maxilarului sau altor muschi, deseori insotita de o expresie de ranjet grotesc.
a iriilitate.
a spasme incontrolabile ale muschilor maxilarului si gatului.
a contractura dureroasa, involuntara, a altor muschi.
Pe langa acestea, puteti obser neliniste, lipsa a poftei de mancare si hipersalitie.


CHEMATI MEDICUL DACA:

a sunteti muscat de un animal sau ranit de un obiect ce ar putea fi contaminat cu praf. fecale sau noroi si nu ati fost ccinat impotri tetanosului sau nu ati primit un rapel in ultimii 10 ani. Infectia tetanica poate fi fatala si trebuie tratata cat mai repede posibil.
Tetanosul este o periculoasa suferinta a nervilor, provocata de toxina secretata de o bacterie frecvent intalnita, Clostridium tetani. Sporii acestei bacterii se gasesc in sol - cel mai frecvent in solul cultit, cel mai rar in solul necultil. Ei mai exista si in alte medii foarte diverse, precum excrementele de animale, praful de casa, salile de operatie, heroina contaminata si colonul uman. Daca sporii ajung intr-o rana ce penetreaza tegumentul si se extinde mai adanc decat poate patrunde oxigenul, ei germineaza si produc o toxina ce patrunde in circulatia sanguina.
Aceasta toxina, tetanospasmina, imparte cu toxina botulinica pozitia de cea mai puternica otra de origine microbiana cunoscuta. Ea este preluata din sange de terminatiile nervoase cele mai superficiale si se deplaseaza catre interior, spre coloana vertebrala, cu o viteza de aproximativ 25 cm pe zi. Dupa 7-21 zile, ea incepe sa scurt-circuiteze semnale nervoase si sa blocheze relaxarea muschilor. Acest lucru conduce la aparitia de contractii musculare sustinute, in mod deosebit blocarea maxilarului care este o caracteristica a tetanosului.
Pot urma spasme ale muschilor maxilarului sau fetei, extinzandu-se la maini, brate, picioare, spate si blocand respiratia. Spasmele sunt deseori precipitate de zgomot sau atingere. Odata ce telanosul s-a extins, rata mortalitatii este de aproximativ 40%, chiar in conditiile disponibilitatii aparaturii medicale moderne.
Se estimeaza ca un milion de sugari mor anual de tetanos in tarile in curs de dezvoltare din cauza ncrespectarii igienei. In Statele Unite, incepand cu anii 1970, de cand a fost introdusa legea ccinarii la copii, sunt consemnate numai aproximativ 50 ca/uri pe an; cam trei sferturi dintre acestea sunt persoane rstnice sau care nu au fost niciodata ccinate.

CAUZE
Sporii bacteriei patrund in organism prin intermediul unor muscaluri de animal, plagi chirurgicale, injectii, arsuri, ulceratii si infectii ale cordonului ombilical - precum si prin proverbialul cui ruginit. Fiti deosebit de prudenti cu orice plaga provocata de un obiect murdar sau prafuit care s-a aflat in aer liber sau in contact cu solul.
PROCEDEE DE TESTARE SI DIAGNOSTIC
Unele persoane afectate pol resimti numai dureri si intepaturi la nivelul plagii si unele spasme in muschii inconjuratori, insa majoritatea sufera de rigiditate a muschilor gatului si maxilarului, iriilitate si dificultati la deglutitie. Daca spasmele musculare se instaleaza de timpuriu, sansele de vindecare sunt mici.
Rareori este posibil sa se gaseasca fie bacteria, fie toxina la un pacient suspectat de tetanos, astfel incat diagnosticul poate li silit numai pe baza obsertiei chimice, combinata cu absenta ccinarii antitetanice in antecedente.

TRATAMENT
Daca telanosul se instaleaza, solicitati imediat tratarneffl intraspitalicesc. Acesta cuprinde o cura de antibiotice si o injectie de antitoxina tetanica. Puteti primi un medicament anxiolitic, precum clorpromazina sau diazepamul pentru a controla spasmele musculare sau un barbituric cu durata scurta de actiune pentru sedare. Puteti avea nevoie de ajutorul unui respirator artificial sau alte masuri de sustinere a vietii in cursul celor cate saptamani de evolutie a bolii.


PREVENIRE

Tetanosul apare aproape exclusiv la persoane care nu au fost ccinate sau care au fost ccinate incorect. Faptul ca v-ati contaminat cu sporide tetanos in urma unei muscaturi de animal sau a ranirii cu un obiect murdar nu inseamna, totusi, ca in mod necesar veti contamina o infectie tetanica. Foarte multe depind de cat de adanca este rana si cat de bine este curatata. Bacteriile producatoare de toxina pot prolifera numai atunci cand sunt protejate de un strat de piele sau tesut. Deoarece aceste bacterii nu prospera in prezenta oxigenului, este o practica obisnuita ca, atunci cand este posibil, plaga sa fie lasata deschisa, fara suturi si numai acoperita cu un pansament usor din tifon, astfel incat intreaga zona sa fie expusa la aer.
Majoritatea cazurilor de tetanos apar la persoane care considera ca plagile sunt prea mici ci sa merite atentie. [ Taieturi, zgarieturi si plagi.) Chiar si o intepatura care abia sangereaza poate fi periculoasa; pentru ca sunt adanci, intepaturile asigura un mediu favorabil pentru bacterii. Spalati foarte bine plaga cu sapun si un jet puternic de apa; aplicati o solutie antiseptica si bandajati cu un tifon steril. Nu inchideti plaga cu pansament adeziv si nu aplicati unguent cu antibiotic, ambele impiedicand circulatia aerului.
I (ai a plaga dumneavoastra a fost provocata de un obiect ce poate sa fi venit in contact cu solul, in special daca plaga prezinta tesut mort, zdrobit sau infectat, consultati- medicul rapid - in interl de 24 ore, daca este posibil. El termina curatarea plagii si indeparta toate tesuturile lezate, procedura cunoscuta sub numele de debridare.
Daca nu ati facut o injectie - rapel antiletanica in ultimii 5 ani, probabil medicul dumneavoastra face una. Daca nu ati fost ccinat niciodata, medicul dumneavoastra face rapid o injectie cu imunoglobulina antitetanica umana ce furnizeaza o protectie imediata cu durata de cate saptamani. Totusi, nici injectia cu imunoglobulina, nici cea rapel nu asigura o imunitate de durata, asa incat tot veti avea nevoie de ccinarea injecila completa, daca nu ati primil-o in copilarie.
Autoritatile sanitare recomanda ccinarea sugarilor si copiilor cu ccin DTP-difterie, tetanos si pertussis (tuse convulsi) - la rstele de 2 luni, 4 luni, (> luni, 15 luni si in jurul rstei de 5 ani. Dupa aceea, majoritatea expertilor in domeniul sanatatii recomanda cate un rapel antitelank o data la 10 ani.
Daca membrii familiei dumneavoastra nu au fost ccinati impotri tetanosului, incurajati-i sa o faca. Consemnati intr-o agenda injectiile antitetanice, deoarece rapelurile facute prea frecvent pot provoca reactii alergice.
Exista argumente ce sustin ca ccinarea antitetanica isi mentine o eficienta foarte ridicata pentru o perioada mull mai indelungata decat 10 ani. Unii experti au sugerat ca un rapel in liceu si un al doilea la rsta de 60 ani asigura o protectie adecta pe viata.
Cea mai importanta masura preventi pe care o puteti lua impotri tetanosului este, totusi, efecluarea seriei initiale de injectii pentru ccinare. Toti adultii care nu au facut aceasta serie trebuie sa se adreseze medicului lor sau departamentului de sanatate.



Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

Tetanos la nou-nascut. Atunci cand tetanosul e generalizat, corpul are o atitudine caracteristica, in arc de cerc, vizibila in fotografie. Aceasta [...]
TETANOS EPIDEMIOLOGIE Tetanosul. desi este o boala ce poate fi prevenita prin imunizare, are totusi o raspindire mondial [...]
Durerile menstruale, sau dismenoreea, sunt relativ frecvent intalnite si in majoritatea cazurilor sunt complet normale, chiar daca neplacute. Dar exis [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile