eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Obezitatea

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente » obezitatea

Tratamentul obezitatii


Tratamentul obezitatii
Greutatea ideala pentru adulti este definita prin indexul masei corporale (body mass index - BMI), W/H2, unde W este greutatea corporala (kilograme) si II este inaltimea (metri); mortalitatea este cea mai scazuta la un BMI de 20-25. Aprox. 1/3 din pacientii unui generalist sunt supraponderali dupa acest criteriu.
Obezitatea scurteaza viata, agraaza diabetul, guta, osteoartroza, hernia hiatala, hipertensiunea si hiperlipidemia. Reducerea greutatii la obezi scade TA, diminua osteoartroza articulatiilor portante si aduce la normal speranta de viata.
Greutatea excesiva din obezitate consta in 75% grasime (valoare energetica 9 000 kcal/kg) si 25% alte tesuturi - masa libera de grasimi (FFM - fat free mass): apa, proteine si glicogen (valoare energetica 1 000 kcal/ kg). Deci fiecare kg in exces 7 000 kcal de energie inmagazinata. Se pierde in greutate prin crearea unei balante energetice negati. Cu un deficit energetic modest (aport 500-l 000 kcal/24 h), pierderea de grasime: FFM este de 3:1 si greutatea poate fi scazuta cu 0,5-l kg/saptamana. Cu diete foarte sarace in calorii (5 h/saptamana) poate contribui la mentinerea greutatii la cei cu obezitate moderata, dar nu sera.

Consideratii dietetice
a Siliti ca scop scaderi realiste (173 cm. 2 pinte de lapte degresat cu tarate pentru fibre si o cantitate nelimitata de bauturi fara calorii asigura prima cantitate, 3 pinte a doua. Toti pacientii trebuie sa ia 200 mg sulfat feros si 1 leta cu multivitamine/24 h. Aceasta dieta este mult mai ieftina decat VLCD comerciale. intrucat se pierde FFM in exces, utilizarea >4 saptamani necesita supraghere medicala.

Medicamente ce suprima apetitul. Nu sunt recomandate pentru ca se dezvolta toleranta si greutatea creste la intreruperea medicamentului. Medicamentele ce accelereaza tranzitul sunt ineficace.
Chirurgia este rezervata pentru obezitate morbida (BMI >35). Instalarea de sarme intre maxilare este utila, dar la inlaturarea lor greutatea este de obicei recastigata. O banda de nylon aplicata in jurul taliei dupa ce s-a scazut in greutate ajuta la prenirea recastigarii ei. Gastro-plastia ca banda rticala (capsarea stomacului pentru a produce o punga fundica) este uneori utilizata. Insertia unui balon in stomac reduce capacitatea acestuia, dar greutatea nu este pierduta. Bypass-ul ileojejunal nu mai este recomandat din cauza complicatiilor mecanice si meolice.
7 intrebari (Mayo Clinic) la care sa raspunda programele de scadere in greutate
S-a dodit ca functioneaza (cereti dovada rezultatelor pe termen lung?
Exista un dietetician specializat sau un specialist in mociiticarea comportamentului?
Este aportul recomandat echilibrat din punct de dere nutritiv?


Trebuie ca pacientul sa cumpere produse speciale?

Va primi pacientul consultatia in derea initierii unui program de efort fizic sigur si moderat?
Cum realizeaza programul monitorizarea progresului si recompensarea?
Exista sprijin si urmarire dupa sfarsitul programului propriu-zis?Alte materiale medicale despre: obezitatea

In infarctul acut de miocard apar toate formele principale de aritmii. Pentru a intelege anatomia sistemului de conducere si principiile electrofiz [...]
In infarctul acut de miocard apar toate formele principale de aritmii. Pentru a intelege anatomia sistemului de conducere si principiile electrofiz [...]
De la inceput se pune intrebarea daca alergia alimentara poate fi prevenita (la fat si la copilul mic). Raspunsul nu este usor de dat, intru-cit au ex [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre obezitatea

  Alte sectiuni

  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile