eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli endocrine

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli endocrine

Diabetul insipid


Diabetul insipid
Arginin vasopresina (A, hormonul antidiuretic, ADH) are rolul de a concentra urina pentru a pastra apa in organism. In diabetul insipid de origine centrala. A este eliberata in concentratie insuficienta ca raspuns la stimulii fiziologici: ci trebuie diferentiat de alte tipuri de poliurie (elul I47-l). Cauzele incriminate sint (l) neoplaziile sau leziunile infillrative ale hipotala-musului, cum ar fi tumorile hipofizare cu extindere in sus, tumori metastatice, leucemia. germinoame. tumori epifizare, histiocitoza X si sarcoidoza. (2) interventii chirurgicale la nivel hipofizar sau hipotalamic, (3) traumatisme craniene grave, de obicei asociate cu fracturi de craniu, (4) ruperea unui anevrism cerebral si (5) cauze idiopatice. Aparitia poliuriei, setei excesive si polidipsiei poate li brusca, iar volumul urinar poate ajunge la 16- 24 litri/zi.

Sindrname poliurice majore


Tulburari primare ale aportului si eliminarii de apa

A. Aport excesiv de apa


/. Polidtpsia psihogena

2. Afectiuni ale hipoialamusului: histiocitoza X. sarcoidoza
.'. Polidipsia indusa medicamentos u. Tioridazina />. Clorpromazina c. Medicatia anticolinergica (senzatia de "gura uscata")
B. Rczorbtie inadecvata tubulara a apei filtrate /. deficitul de vasopresina


o. Diabet insipid de tip central

h. Inhibitia eliminarii de A indusa medicamentos (de cx.. antagonisti ai narcoticelor) 2. Lipsa raspunsului de la nivelul tubilor renali la A a Diabetul insipid nefrogen (congenital si familial) h. Diabetul insipid nefrogen (dobindit)
(1) in unele boli renale cronice, in nefropalia de obstructie. in stenoza arterei renale unilaterala, dupa transtul renal, dupa necroza tubulara acuta
(2) Deficitele de potasiu, inclusiv aldostcronismul primar (3/ h'ipcrcalccmiile cronice, inclusiv hiperparatiroidismul
(4) Indus medicamentos: litiu, anestezia cu metoxifluran. dcmecloci-clina
(5) Diferite afectiuni sistemice: mielomul multiplu, amiloidoza, si-clemia, sindrom Sjogrcn


Solutii in exces in tubulii renali (diureza osmotica)

A. Glucoza: diabetul zaharat; manitolul


B. Saruri, in special clorura de sodiu

/. in diferite boli renale cronice. in special in pielonefrita cronica 2. Dupa diverse diuretice

Osmolalitalea urinara (< 290 mosmoli/kg; greutatea specifica < 1,010) este mai mica deeii a serului. Cresterea osmolalitatii serice stimuleaza setea, deshidratarea fiind un eveniment rar daca pacientii au acces liber la sursa de apa. Alunei cind aportul de apa este insuficient (postoperator, traumatisme craniene sau alte disfunclii ale SNC). cresterea nivelului seric de sodiu si al osmolalitatii poale provoca slabiciune, febra, tulburari psihice, prostratie si moarte.
Pentru a determina cauzele poliuriei, este necesara area osmolalitatii urinare dupa deshidratare cu cea obtinuta dupa administrarea de ADU (el 147-2). In mod normal, osmolalitalea urinara creste eu mai putin de 9% dupa injectarea de vasopresina. in diabetul insipid de tip central, cresterea osmolalitatii urinare dupa administrarea de vasopresina injecila este mai mare de 9%. In diaheud insipid nefrogen sau in dcpletia de potasiu, modificarea osmolalitatii urinare este minima in caz de deshidratare si nu exista nici un fel de raspuns la administrarea de vasopresina.
In absenta tumorilor cerebrale sau a afectiunilor sistemice. tratamentul este de cele mai multe ori incununat de succes. Pentm tratamentul de urgenta al pacientilor inconstienti dupa traumatism cerebral sau interventie neurochirur-gicala. se va administra vasopresina apoasa s.c. in doze de 5 10 U q3 -6h. Pentru tratamentul de durata, elul 147-3. Clorpropamida poate fi de folos in insuficienta partiala de A.


Galerie de imagini si poze medicale: diabetul insipid


imagine cu diabetul insipidimagine cu diabetul insipid imagini diabetul insipidimagini/poza diabetul insipid


Alte materiale medicale despre: Boli endocrine

Nu este de conceput un tratament al diabetului zaharat fara a se stabili un regim alimentar foarte riguros. Aceasta boala apare din cauza unor disfun [...]
Diabetul este o boala in care nivelurile zaharului din sange sunt in mod cronic deasupra valorilor normale. Oamenii fac diabet atunci cand pancr [...]
Diabetul este o boala in care nivelurile zaharului din sange sunt in mod cronic deasupra valorilor normale. Oamenii fac diabet atunci cand pancr [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre boli endocrine

  Alte sectiuni
  Boli si tratamente
  Boli digestive
  Boli cardiovasculare
  Bolile infectioase
  Definitii boli
  Bolile cardiovasculare
  Bolile respiratorii
  Bolile digestive
  Handicapurile
  Bolile oaselor
  Bolile alergice
  Bolile venelor
  Drogurile
  Sistemul endocrin
  Gamapatiile monoclonale
  Bolile esofagului
  Bolile stomacului si duodenului
  Bolile intestinului subtire
  Boli de colon, rect, anus
  Bolile ficatului
  Bolile cailor biliare
  Bolile pancreasului
  Bolile splinei
  Boli perete abdominal
  Bolile peritoreului
  Boli sexuale
  Hiperuricemiile
  Insomnia
  Boli endocrine
  Boli parazitare
  Virusologie
  Bolile psihice
  Boli stomatologice
  Boli cerebrale
  Boli genetice
  Boli alergice
  Bolile ochiului
  Bolile sangelui
  Boli perete abdominal
  Boli renale

  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile