eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli digestive

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli digestive

Explorarea intestinului subtire


Explorarea intestinului subtire

Rx. baritat cu examinare seriata pasajul barutat prin tubul digestiv: intestin subtire, intestin gros la 8, 16 si 24 de ore mai des sau in continuare daca estre cazul.

Proba de digestie si endoscopia cu biopsie jejunala in sindroamele de malabsorbtie.

1.   &nbs 232c29c p;  Analiza grasimilor fecale.

a.   &nbs 232c29c p;  Test calitativ: cel mai simplu test pentru a detecta grasimile in scaun este colorarea pe lama a fecalelor cu Sudan III.

b.   &nbs 232c29c p;  Test cantitativ: masurarea grasimilor in scaunul de 72 ore (3 zile), perioada in care pacientul ingera 80-l00g grasimi zilnic. Excretia normala a grasimilor e mai mica de 6g zilnic de obicei fiind 2,5g. Valori mai mari de 6g indica in mod clar steatoreea.

2.Testul de trioleina C14 orala este un test eficace pentru studiul absorbtiei grasimilor. In timpul procesului digestiv, trioleina este hidrolizati la glicerol este absorbita si metabolizata de ficat. C14O2 produs este eliminat si poate fi urmarit in fiecare ora timp de 6 ore in aerul expirat. In mod normal se tlimina 3,5% din ceea ce se administreaza.

3. Testul de absorbtie-excretie al D-Xilozei. D-xiloza este un glucid cu 5 carboni, care se absoarbe total in intestin, nu este degradat sau concentrat in tesuturi si se excreta prin urina in intregime. Bolnavul ingera 25g de xiloza si colecteaza urina pe o perioada de 5 ore. Normal se excreta mai mult de 4,5g in 5 ore. Trebuie mentionat ca excretia scade daca functia renala este asterata, daca exista edeme, ascita, daca exista o populare microbiana excesiva.

4. Biopsia intestinului subtire. Examinarea fragmentului biopsat are valoare considerabila in diagnosticul diferential al tulburarilor de malabsorbtie.

5. Testul Schilling pentru absorbtia vitaminei B12.

Acest test se face in 3 faze:

1. fara factor intrinsec,

2. cu factor intrinsec,

3. dupa tratament cu antibiotice

Absorbtia vitaminei B12 are loc initial in ileonul distal de aceea un test Schilling anormal poate indica o afectiune a portiunii distale a intestinului subtire ce conduce la absorbtia insuficienta a Vitaminei B12. Ea nu poate fi corectata prin administrarea de factor intrinsec sau de antibiotice.

5. Testul secretinei si alte teste pancreatice.

Testul secretinei, testul secretin-colecistokinazei, perfuzia intraduodenala cu aminoacizi esentiali si testul bentiromidei pot fi utilizate in diagnosticul insuficientei pancreatice. Detalii asupra acestor teste se gasesc in lucrari de specialitate.

6. Absorbtia vitaminelor liposolubile A, D, K si E, este de cele mai multe ori scazuta la pacientii cu steatoree. Determinarea carotenului seric si al nivelului vitaminei A se foloseste ca test screening al malabsorbtiei.

7. Timpul de protombina este alterat prin deficit de sinteza hepatica a factorilor de coagulare vitamina K dependenti. Prin administrarea parenterala de Vitamina K se corecteaza.

8. Testul respirator. Cel mai sigur test screening pentru sindromul exacerbarii florei bacteriene intestinale este testul respirator al acizilor biliari folosind C14 choliglicina. Aproximativ 2/3 din pacientii care prezinta culturi pozitive din intestinul subtire vor avea un test respirator al acizilor biliari anormal.
Alte materiale medicale despre: Boli digestive

Notiuni sumare de anatomie si fiziologie. Intestinul subtire (asa-zis mobil sau mezenterial) urmeaza duodenului, intinzindu-se de la unghiul duodeno-j [...]
Notiuni sumare de anatomie si fiziologie. Intestinul subtire (asa-zis mobil sau mezenterial) urmeaza duodenului, intinzindu-se de la unghiul duodeno-j [...]
Cateva dintre simptomele unui intestin gros murdar: consti-pare, balonare, eczeme ale pielii, cosuri, alergii, pete negre pe dinti, strat gri al limbi [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre boli digestive

  Alte sectiuni
  Boli si tratamente
  Boli digestive
  Boli cardiovasculare
  Bolile infectioase
  Definitii boli
  Bolile cardiovasculare
  Bolile respiratorii
  Bolile digestive
  Handicapurile
  Bolile oaselor
  Bolile alergice
  Bolile venelor
  Drogurile
  Sistemul endocrin
  Gamapatiile monoclonale
  Bolile esofagului
  Bolile stomacului si duodenului
  Bolile intestinului subtire
  Boli de colon, rect, anus
  Bolile ficatului
  Bolile cailor biliare
  Bolile pancreasului
  Bolile splinei
  Boli perete abdominal
  Bolile peritoreului
  Boli sexuale
  Hiperuricemiile
  Insomnia
  Boli endocrine
  Boli parazitare
  Virusologie
  Bolile psihice
  Boli stomatologice
  Boli cerebrale
  Boli genetice
  Boli alergice
  Bolile ochiului
  Bolile sangelui
  Boli perete abdominal
  Boli renale

  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile