eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli digestive

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli digestive

Bolile esofagului: tumorile esofagului


Bolile esofagului: tumorile esofagului

Bolile esofagului

Achalazia esofagului

Achalazia este o tulburare motorie a muschiului neted esofagian constand din inchiderea sfincterului esofagian inferior (cardia) care nu se relaxeaza normal in cursul deglutitiei. In acelasi timp peristaltismul corplui esofagului este modificat prin contractii anormale.

Simptomatologia cuprinde :

-          disfagia - disfagia apare precoce atat la solide cat si la l 454i83e ichide, uneori cu caracter de disfagie paradoxala: apare la lichide si permite trecerea solidelor. Este agravata de stres.

-         

durerea toracica retrosternala

-          regurgitatiile alimentare: regurgitarile uneori cu aspiratia bronsica a continutului esofagian care apar atunci cand continutul alimentar si salivar este in cantitate foarte mare.

Investigatii

-          Bariul pasaje evidentiaza un esofag dilatat, care arunca din cand in cand mici cantitati de bariu in stomac. La capatul inferior al esofagului terminal lumenul se ingusteaza foarte puternic, luand aspectul caracteristic in 'cioc de pasare'.

-          Manometria esofagiana

Spasmul esofagian difuz

Este caracterizat prin aparitia de spasme difuze ale musculaturii netede esofagiene, in special in cele doua treimi inferioare.

Simptomatologia clinica

-          Durerea toracica - poate imita durerea din infarcul miocardic, mai ales fiindca iradiaza in umar, brate sau gat si cedeaza la Nitroglicerina (prin efectul miorelaxant al acsteia pe musculatura neteda)

-          Disfagia atat pentru lichide cat si pentru alimente solide

Ambele sunt precipitate de ingestia de lichide fie reci, fie fierbinti. Esofagoscopia este importanta in special pentru excludera diagnosticului de cancer esofagian sau altor afectiuni esofagiene !

 

Refluxul esofagian si esofagita

Refluarea continutului gastric si eventual biliar si intestinal in esofag poarta numele de reflux gastroesofagian. Leziunile inflamatorii datorate acestuia la nivelul peretelui esofagian constituie esofagita de reflux. Este cea mai frecventa afectiune digestiva.

Simptomatologie

-          Simptomul dominant este pirozisul (arsura retrosternala) produs de contactul acid cu mucoasa esofagiana care este nepregatita cu mediul acid gastric sau continutul duodenal biliar. Pirozisul apare postprandial, sau la aplecarea bolnavului inainte, dupa consum de alcool, lichide fierbinti. Regurgitatia continutului gastric, se simte ca un gust acru sau chiar amar in gura.

-          simptome atipice: gust metalic, dureri epigastrice post prandiale, dureri interscapulo-vertebrale.

-          cu timpul apare si disfagia care se datoreaza stenozei. Cand disfagia este progresiva poate anunta un adenocarcinom.

Diagnosticul clinic al refluxului esofagian si al esofagitei secundare este uneori dificil, el se bazeaza pe istoricul bolnavului, pe examen baritat cu manevre de crestere a presiunii intra-abdominale, esofagoscopie, pH metrie.

Tumorile esofagului

Tumorile benigne

Sunt rare, aproximativ 10% din totalul tumorilor (leiomiome, tumori chistice, polipi fibrovasculari sa). In general sunt asimptomatice, sau produc disfagie, mai rar prin fenomene compresive. Se depisteaza ocazional la un examen radiologic sau endoscopic.

Tumorile maligne

In general sunt de 2 tipuri: carcinoame epidermoide (90%) sau adenocarcinoame cu punct de plecare din esofagul Barrett.

Simptomele clinice cardinale ale cancerului esofagian sunt :

-          disfagia progresiva initial pentru alimente solide apoi pentru lichide si scaderea ponderala.

-          durerea toracica apare tardiv, cand carcinomul este invaziv

-          mai rar apar sangerari de intensitate redusa.

-          aareori se produce o paralizie recurentiala cu pareza de corzi vocale si voce bitonala.

Diagnosticul este endoscopic si anatomopatologic.

Hernia hiatala

Prin alunecare - poate fi asimptomatica, dar de obicei prezinta simptomele esofagitei de reflux. Apare mai frecvent la obezi cu dispepsie flatulenta si produce: dureri retrostenale, pirozis si disfagie. Mai rar se asociaza cu fenomene respiratorii.

Prin rostogolire (paraesofagiana)- Simptomatologia este cea a unei formatiuni care ocupainlocuitoare de spatiu intratoracica, la care se dauga simptome de reflux esogastric. Bolnavii acuza dureri toracice cu distributie bizara, adesea calmate de schimbarea de pozitie, senzatie de constrictie toracica, perceperea de zgomote hidroaerice descrise ca o uruitura in piept.
Alte materiale medicale despre: Boli digestive

Se depun eforturi intense pentru cunoasterea, prevenirea si tratamentul bolilor alergice care s-au extins amenintator. Termenul de alergie a fost pro [...]
Florile de galbenele au actiune calmanta si cicatrizanta pentru aceste afectiuni. Ceaiul se prepara din plante enflorescente, 2 lingurite la o [...]
Arteritele constituie grupul cel mai important al bolilor arterelor periferice, dintre ele frecventa cea mai mare o au arteriopatia aterosclerotica, d [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre boli digestive

  Alte sectiuni
  Boli si tratamente
  Boli digestive
  Boli cardiovasculare
  Bolile infectioase
  Definitii boli
  Bolile cardiovasculare
  Bolile respiratorii
  Bolile digestive
  Handicapurile
  Bolile oaselor
  Bolile alergice
  Bolile venelor
  Drogurile
  Sistemul endocrin
  Gamapatiile monoclonale
  Bolile esofagului
  Bolile stomacului si duodenului
  Bolile intestinului subtire
  Boli de colon, rect, anus
  Bolile ficatului
  Bolile cailor biliare
  Bolile pancreasului
  Bolile splinei
  Boli perete abdominal
  Bolile peritoreului
  Boli sexuale
  Hiperuricemiile
  Insomnia
  Boli endocrine
  Boli parazitare
  Virusologie
  Bolile psihice
  Boli stomatologice
  Boli cerebrale
  Boli genetice
  Boli alergice
  Bolile ochiului
  Bolile sangelui
  Boli perete abdominal
  Boli renale

  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile