eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Anatomie ginecologica

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » ANATOMIE » anatomie ginecologica

Uter - structura, fiziologie - mucoasa uterina

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

UTER

Organ muscular cavitar al aparatului genital feminin, destinat sa gazduiasca oul fecundat pe timpul perioadei sale de dezvoltare si sa-i expulzeze atunci cand a ajuns la maturitate.

Structura - in afara sarcinii si in timpul activitatii genitale, de la pubertate pana la menopauza, uterul este un organ de dimensiuni mici (7 sau 8 centimetri inaltime), amplasat in micul bazin, intre ca in fata, si rect, in spate in forma de con, cu varful in jos, uterul cuprinde o parte umflata, corpul uterin, pe care se prind cele doua trompe uterine. Cavitatea corpului uterin este tapetata cu o mucoasa, endometrul. Extremitatea sa inferioara, colul uterin, se deschide in vagin.

Fiziologie - Mucoasa uterina sufera transformari ciclice, sub influenta hormonilor ovarieni: stratul sau superficial se elimina in timpul fluxului menstrual. In timpul sarcinii, oul fecundat se imteaza in aceasta mucoasa, iar placenta se dezvolta aici. Tunica musculara neteda a uterului, miometrul, se ingroasa, ea se contracta pentru a expulza fatul.

Patologie - Aceasta este dominata de anomaliile fizice (malformatii si malpozitii), infectiile si tumorile benigne si maligne.
Malformatiile uterului rezulta dintr-o tulburare a dezvoltarii embrionare (organogeneza). Ele cuprind:
- aplazia uterina (absenta completa sau incompleta a uterului), care antreneaza o absenta a fluxului menstrual si o sterilitate definitiva;
- hemiuterul (semiuterul) sau uterul bicom, caracterizat prin prezenta unuia sau doua coluri, care face totusi posibila o sarcina;
- hipoplazia (uterul de dimensiuni mici);
- uterul timentat (impartit, total sau partial, printr-un sept), cea mai frecventa dintre malformatii, care se gaseste asociata adesea cu o timentare a vaginului.
Malpozitiile uterului (anomalii de pozitie ale acestui organ) sunt foarte frecvente. Ele se impart in retroversiuni (inclinarea corpului uterin spre spate) sau retroflexiuni (inclinare a corpului uterin care antreneaza si colul cu ei) si pot provoca dureri in momentul fluxului menstrual (dismenoree) sau al raporturilor sexuale (dispareunie) sau inca tulburari ale mictiunii (disurie). Recurgerea la chirurgie este uneori necesara pentru a suprima durerile.
Infectiile uterului ating colul uterin (cervicita) sau corpul uterin (endometrita). Ele se pot proa la trompele lui Fallopio (salpingita). Germenii responsabili sunt de cele mai multe ori cei ai bolilor transmisibile sexual.
Tumorile uterului pot fi benigne (fibroame ale corpului uterin, polipi ai colului uterin) sau maligne (cancere). Aceste tumori se traduc adesea prin menoragii (sangerari anormal de abundente in timpul fluxului menstrual) sau prin metroragii (sangerare, chiar minima, survenind in afara fluxului menstrual sau dupa menopauza).


Alte materiale medicale despre: Anatomie ginecologica

Perioada de viatA¤ intrauterinA¤ este perioada parcursA¤ din momen-tul fecundA¤rii ovulului pA¤nA¤ in momentul nasterii. Durata perioadei intrauterine [...]
intelegerea vietii extrauterine in care se produce devenirea omului - onto-geneza sa - necesita cunoasterea problemelor vietii intrauterine, pe care a [...]
Vaginul este un spatiu virtual, format din pereti musculari distensi-bili. Continutul rectului, care coboara in spatele peretelui posterior al vaginul [...]

Copyright © 2010 - 2020 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre anatomie ginecologica

  Alte sectiuni
  Aparatul digestiv
  Anatomia inimii
  Aparatul cardiovascular
  Creierul
  Anatomie ginecologica
  Patologia traheo bronsica
  Patologia esaofagiana
  Patologia cervicala
  Anatomia urechii
  Membrul inferior
  Membrul superior
  Coloana vertebrala
  Sistemul muscular
  Craniul
  Aparatul renal
  Sangele
  Sistemul nervos
  Sistemul osos


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile