eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Aparatul genital masculin

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » BOLI » sistemul endocrin » aparatul genital masculin

Pubertatea

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Cu cativa ani inainte de a incepe pubertatea, nivelele de androgeni suprarenalieni cresc, sub influenta hormonului adrenocorticotropic, ducand la adrenarha. Dezvoltarea precoce a parului pubian si axilar si stadiile timpurii de "crestere brusca" sunt mediate de acesti hormoni androgeni, atat la barbat cat si la femeie.
La pubertate, frecventa si amplitudinea "pulsurilor" GnRH cresc. Aceasta schimbare mareste secretia de LH si FSH si in ultima instanta, productia de androgeni (Schema 8-8).

Nivelele plasmatice de FSH si LH sunt relativ scazute inainte de pubertate, iar reglarea feedback a androgenilor prin LH, este deosebit de sensibila. Chiar inainte de pubertate, incep sa apara cresteri bruste de GnRH asociate cu somnul.Sensibilitatea gonadotropa la GnRH creste, determinand o intensificare a secretiei de GnRH. Testosteronul redus prin feedback-ul negativ determina o inhibare slaba a GnRH si a secretiei de LH. Aceasta modificare a sensibilitatii sistemului se numeste resetarea gonadostatului. Cresterea LH-ului plasmatic si a nivelelor de FSH stimuleaza cresterea testiculelor, productia marita de testosteron din celulei Leydig si spermatogeneza. Testiculele si penisul se maresc, ca raspuns la cresterea nivelelor de androgen seric si apar modificari fizice caracteristice pubertatii masculine (Schema 8-9).

Controlul nervos al instalarii pubertatii este o functie a pulsului generator pentru GnRH, care se gaseste in hipotalamusul medio-bazal. Acest puls generator functioneaza activ la fat si nou-nascut si dene relativ inactiv pana la pubertate. Neuronii respecti prezinta ritmicitate spontana.
Alte materiale medicale despre: aparatul genital masculin

Sexul genetic al fatutului depinde de natura cromozomilor sexuali cu care au contribuit ovulul si spermatozoidul. in mod normal, exista 46 de cromozom [...]
Spermatozoizii din lichidul seminal sunt incapabili sa fertilizeze un ovul. Ei dobandesc aceasta capacitate fie dupa ce petrec un anumit timp in tract [...]
Androgenul predominant produs de testicul este testosteronul. 95% din testosteronul plasmatic al unui adult este produs in testicul (Schema 8-5). Rest [...]

Despre aparatul genital masculin

  Alte sectiuni


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile
  Copyright © 2010 - 2019 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
  Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
  Termeni si conditii -
  Confidentialitatea datelor - Contact