eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile infectioase

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile infectioase

Tetanosul


Tetanosul


Tetanos la nou-nascut.
Atunci cand tetanosul e generalizat, corpul are o atitudine caracteristica, in arc de cerc, vizibila in fotografie.

Aceasta boala infectioasa este produsa de o bacterie numita Closlridium tetani. Este o afectiune grava care, daca se vindeca, lasa deseori sechele la nilul muschilor si al articulatiilor.

Bacilul Closlridium tetani traieste in pamant, in baligarsi in intestinul animalelor. HI se gaseste in special in solul din grajduri si in pamantul murdarii CU excremente de cal. In tari Ic dezvoltate cazurile de tetanos apar in principal la persoanele nevaccinate, adesea in varsta de peste 50 de ani. In tarile in curs de dezvoltare tetanosul afecteaza inainte de loate nou-nascutii prin contaminarea cicatncci ombilicale: in aceste tari exista obiceiul de a aplica pamant pe plaga, dupa taierea cordonului ombilical.

CAUZELE
Tetanosul este transmis omului printr-o plaga la nilul pielii, chiar daca aceasta este superficiala.
De exemplu, o simpla intepatura cu un spin de trandafir, o aschie in deget sau o zgarietura produsa de un fier chi ruginit pot deschide calea de contaminare.
Gradinarii si micii mestesugari sunt astfel expusi in mod special la aceasta boala infectioasa.
Persoanele care se ocupa de cai sunt de asemenea supuse unui risc mai crescut de a contracta boala.


PRIMELE SIMPTOME

Perioada de incubatie variaza intre 3 si 30 de zile; cu cat este mai scurta, cu atat boala e mai grava.
Primele simptome ale tetano-sului sunt la nil muscular si se datoreaza unei toxine eliberate de bacii.
Toxina se fixeaza pe tesutul nervos, declansand contracturi la nilul muschilor. Prima contractura involuntara caracteristica tetanosului e cea care afecteaza muschii maxilarului; ea poarta denumirea de trismus.
Aceasta contractura impiedica treptat deschiderea gurii. Masticatia devine in aceasta situatie foarte dureroasa, apoi imposibila.


O VACCINARE OBLIGATORIE

Vaccinarea e obligatorie si asigura o protectie perfecta daca este completa: 3 injectii la interval de o luna cu rapel dupa ur) an si apoi la fiecare 10 ani. Aceasta vaccinare e deseori asociata cu cea contra difteriei, tusei convulsi si poliomielitei. Nu exista nici o contraindicatie. Vaccinarea e simpla, pe cand boala este extrem de grava, cu evolutie indelungata, cu spitalizare in serviciul de reanimare care poate dura pana la 5 saptamani si chiar mai mult.



TETANOSUL GENERALIZAT
Apoi suni afectati muschii fetei, .ii cefei si ai trunchiului. Tetanosul e generalizat cand contracturile afecteaza intreg corpul.In timpul spasmelor generalizate contracturile sunt persistente, intense si Ibarte dureroase. Corpul ia forma arcului de cerc, febra creste si bolnavul transpira abundent; ritmul cardiac se accelereaza. in aceasta situatie poate surni asfixia lic prin spasme glotice, fie prin spasme ale musculaturii respiratorii.


DIAGNOSTICUL Sl TRATAMENTUL

Diagnosticul tetanosului se bazeaza pe analiza semnelor si simptomelor caracteristice acestei boli.
De la primele simptome, bolnavul trebuie transportat de urgenta la spital intr-un serviciu de reanimare, deoarece riscul asfixiei e foarte crescut.
Tratamentul consta in administrarea serului antitetanic uman. in asteptarea neutralizarii toxinei, tratamentul consta mai ales in controlul contracturilor involuntare, pentru evitarea asfixiei. Pentru aceasta se folosesc seda-ti in doze foarte puternice (barbiturice sau benzodia-zepine, iar in cazurile gra, curarizanlc).
Aceste medicamente produc, in doze mari, o alterare a constiintei care permite diminuarea durerii si a anxietatii. Ele produc insa si o depresie a respiratiei care adesea impune respiratia asistata. in aceasta situatie se efectueaza un orificiu in trahee (tehnica denumita traheotomic), prin care se introduce un tub conectai la un aparat de respiratie artificiala, asigurand astfel respiratia bolnavului si prenind consecintele spasmelor laringiene.

Pentru a permite alimentatia bolnavului se introduce in stomac o sonda. Vindecarea se obtine in mai mult de 80% dintre cazuri, dar sechelele suni frecnte: blocaje ale articulatiilor sau rupturi de tendoane si muschi. Faptul ca ai avui odata tetanos nu te protejeaza de o noua infectie. Este deci absolut necesara efectuarea unei vaccinari complete.




IN CAZ DE PLAGA

Orice plaga, chiar superficiala, trebuie curatala cu un antiseptic. Atunci cand nu exista cerliludine asupra vaccinarii complete (rapeluri la zi), se recomanda consultarea unui medic pentru a se face imediat un rapel. In cazul unei persoane nevaccinate anterior trebuie sa se administreze ser antitetanic uman, pentru prenirea aparitiei tetanosului.



Alte materiale medicale despre: Bolile infectioase




Trebuie sa suspectati tetanosul daca o taietura sau o alta plaga este urmata de una sau mai multe dintre urmatoarele simptome: a rigiditate a musc [...]
TETANOS EPIDEMIOLOGIE Tetanosul. desi este o boala ce poate fi prevenita prin imunizare, are totusi o raspindire mondial [...]
Definitie Febra tifoida este o boala infectioasa si contagioasa specific umana, determinata de Salmonella typhi (si unele Salmonelle paratyphS, si ca [...]


Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile infectioase

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale


Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat



Vezi toate intrebarile