eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Bolile infectioase

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » BOLI » bolile infectioase

Microbii si parazitii

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Microbii si parazitiiMicrobii sunt organisme vii, care nu se vad cu ochiul liber (microorganisme). Parazitii care traiesc pe seama celor care ii gazduiesc pot fi de dimensiuni microscopice sau nu.
Microbii care produc boli sunt considerati patogeni. Este vorba despre bacterii, virusuri si ciuperci (fiingi) de dimensiuni microscopice. Parazitii, de dimensiuni microscopice sau nu, pot si ei sa produca boli.

BACTERIILE
Bacteriile sunt microorganisme mai mici de 500 de microni (o milionime dintr-un metru) formate dintr-o singura celula cu un nucleu. Ele se gasesc din plin in aer, in sol si in apa, iar marea majoritate sunt inofensi pentru om. Bacteriologia, disciplina care se ocupa cu studiul bacteriilor, le-a clasificat in functie de forma lor in 3 grupe principale: cocii (sferici), bacilii (alungiti ca niste bastonase) si spirochetele (in forma de spirala). Bacteriile sunt clasificate si dupa modul de fixare a diferitilor coloranti (coloratia Gram).

Reactia lor la aceasta metoda de colorare (Gram pozitiv sau negativ) ne ajuta sa ne orientam in alegerea tratamentului.
Deseori, bacteriile se dezvolta mai bine intr-un mediu cu caldura si umiditate. Unele dintre ele, avand nevoie de oxigen pentru a creste si a se inmulti (bacterii aerobe), se intalnesc in apropierea suprafetei corpului, pe piele si la nilul aparatului respirator. Altele se dezvolta intr-o atmosfera lipsita de oxigen (bacterii anaerobe), de exemplu, la nilul colonului sau al plagilor profunde.

In conditii favorabile (caldura si elemente nutriti in cantitate suficienta), bacteriile se reproduc prin diviziune, fiecare dand nastere la 2 bacterii identice, la fiecare 20 de minute. Astfel, in 6 ore o bacterie poate da nastere la mai mult de 250 000 de bacterii noi.
Capacitatea bacteriilor de a produce boli se bazeaza pe doua mecanisme: 'virulenta\" lor, deci capacitatea lor de a se multiplica si de a se raspandi mai mult sau mai putin rapid in organismul nostru, si capacitatea lor de a fabrica substante toxice pentru celulele noastre.


Bolile infectioase determinate de bacterii se trateaza cu antibiotice.

FLORA BACTERIANA
Numim astfel totalitatea bacteriilor care traiesc la suprafata pielii si a mucoaselor organismului, cat si la nilul cavitatilor naturale (gat, faringe, intestin, vagin) si care nu dauneaza organismului. Aceste bacterii inofensi joaca un rol esential in crearea rezistentei organismului la infectii, prin stimularea in permanenta a sistemului imunitar si prin impiedicarea prin simpla lor prezenta (efect de bariera) a patrunderii in organism a altor bacterii susceptibile de a produce boli infecjioase.

VIRUSURILE
Virusurile sunt cele mai mici microorganisme infectioase cunoscute. Ele nu se pot multiplica decat dupa ce au patruns in celulele unei alte fiinte vii. Virusurile au toate aceeasi structura de baza, dar variaza in functie de forma si dimensiuni. Au in compozitia lor un singur tip de acid nucleic (ce contine informatiile codificate necesare multiplicarii lor), inlit de un fel de capsula numita 'capsida\". Exista mai mult de 20 de familii de virusuri susceptibile sa produca boli oamenilor, cum sunt virusul gripei, cel al her-pesului sau HIV-ul responsabil de SIDA.

Virusurile actioneaza prin mecanisme diferite. Ele pot distruge celulele, pe care le invadeaza sau pot sa le perturbe serios functiile, avand posibilitatea sa provoace o afectiune sera cand sunt localizate intr-un organ vital. Unele virusuri au si capacitatea sa modifice informatia genetica a unei celule transformand-o intr-o celula canceroasa. Alte virusuri pot sa se 'ascunda\" la inceput in interiorul celulelor, pentru ca apoi, dupa luni sau chiar ani, sa-si exercite efectele; e cazul virusului ce produce SIDA. Tratamentul infectiilor virale se bazeaza pe medicamente antivirale.

CIUPERCILE MICROSCOPICE (FUNGII) Ciupercile de dimensiuni microscopice cuprind levurile, miceliile si mucegaiurile. Bolile infectioase provocate de ciuperci de dimensiuni microscopice se numesc 'micoze\". Principalele ciuperci de dimensiuni microscopice responsabile de producerea unor boli sunt Candida albicans, Pytiriazh rzicolor, Aspergillus, Crypto-coccus neoformans, cat si derma-tofitii. Unele dintre ele sunt prezente in permanenta la toti indivizii. Dar in conditii speciale (igiena defectuoasa, atmosfera calda si umeda, deprimarea imunitatii, tratament antibiotic prelungit) ele vor prolifera anormal si vor provoca boala. In aceasta situatie se afla candida care poate produce o candidoza locala. Micozele sunt in general afectiuni benigne, dar care pot aa si o evolutie sera prin generalizare, in special la persoanele la care mijloacele naturale de aparare sunt slabite. Medicamentele antimicotice (fungicide) permit tratarea lor.

PARAZITII
Parazitul este un organism viu care traieste pe seama unui alt organism care il gazduieste si se hraneste cu substante pronind din tesuturile si sangele acestuia.


Parazitii care produc boli oamenilor sunt de doua categorii. Pe de o parte, sunt microorganisme formate dintr-o singura celula (protozoare) si, pe de alta parte, organisme formate din mai multe celule (metazoare).
Transmiterea parazitilor la om se face fie prin alimente, fie prin trarsarea pielii (prin intepatura de insecta sau in timpul scaldatului). Parazitii sunt mai frecnt intalniti in regiunile tropicale, din cauza prezentei caldurii si a umiditatii, precum si in tarile cu igiena deficitara. Bolile produse de paraziti se trateaza cu medicamente anti-parazitare.


Galerie de imagini si poze medicale: microbii


imagine cu microbiiimagine cu microbii imagini microbiiimagini microbii poza despre microbiipoza despre microbii


Alte materiale medicale despre: Bolile infectioaseNu putem neglija, uneori, nici continutul bacteriologic al apei de baut, chiar daca el este serios si responsabil controlat si nu putem impiedic [...]
MENINGITELE VIRALE Caracteristic intregului grup de meningite virale, prin care (cu unele exceptii) se diferentiaza de celelalte meningite, este modu [...]
Definitie Septicemia la nou-nA¤scut este o problemA¤ criticA¤ cu care se con-fruntA¤ clinicianul si care impune recunoastere si tratament prompte. No [...]


Copyright © 2010 - 2019 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre bolile infectioase

Advertisements


Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Bolile peretelui abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renaleAi o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Intrebarea in cateva cuvinte
Intrebarea cu toate detaliile
Unde se incadreaza problema medicala?
Scrie codul din imaginea alaturata
Scrie codul din imaginea alaturatVezi toate intrebarile