eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Lombalgiile


Durerile in regiunea lombara sinl acuze frecvente. Pol fi acute sau cronice: pol avea la origine leziuni ale coloanei vertebrale sau ale radacinilor nervoase sau pot fi iradiate de la structuri mai profunde (rinichi, pancreas, colon, organe pelvine, tumori retropcriloncale).

Localizarea anatomica a durerii iradiate de


radacinile lombare si sacrale

Radacina Regiunea


L1.L5 Inghinala

1.2 Laterala a coapsei


L2, 1.3 Anterioara a coapsei

L3 Genunchi


L4 Anterioara a gambei

L5. SI Laterala a gambei


L5. S1 Postcrioara a gambei

1.5 Dorsala a labei piciorului


SI Calcii

SI LaleralS a labei piciorului


L5 ganglion Anterioara a membrului inferior labei



ETIOLOGIE
LOMBALGIA ACUTA Traumatism Antecedente de traumatism acut. Durerea este localizata. insotita de conlractura musculara paravertebrala, limitarea miscarilor. Fara iradiere spre regiunea inghinala sau membre.
Fracturi vertebrale De obicei rezultate in urma unor leziuni de flexiune sau caderii in picioare: pot aparea dupa traumatisme minime sau in absenta traumatismului, la pacienti cu afectiuni osoase, osteoporoza, boala Cushing, hiperparaliroidism. miclom multiplu, metastaze osoase, boala ei.
Hernie de disc intervertebral lombar Cea mai frecventa localizare este la L5 SI. apoi L4-L5. rareori L3 L4 sau mai sus. Aspectul clinic include lombalgie, postura anormala si limitarea miscarilor. Afectarea unei radacini nervoase este sugerata de durerea radiculara iradiata, de obicei unilaterala, tulburari senzoriale (parestezii. hiperestezic, hipoalgczie) si modificarea reflexului achillian (radacina SI sau S2), rareori a reflexului quadricipilal (L3-l.4). Semnele de localizare sint rezumate in elele 5-l si 5-2. Hernierea unui disc intervertebral afecteaza de obicei radacina nervoasa situata sub nivelul discului; astfel, discul L4-L5 afecteaza radacina L5, discul L5 SI afecteaza radacina SI. Simptomatologia reclala sau cislica indica de obicei leziuni la nivelul conului medular al maduvei sau al cozii de cal. dar o protruzie marc a unui disc central poate si ea afecia aceste functii.

Sindroame fatetale Prinderea radacinilor nervoase la locurile de emergenta din canalul spinal poate provoca durere radiculara in absenta unei a-fectiuni a discului. Sindromul fateta! unilateral, care afecteaza cel mai frecvent radacina L5, este produs de aplatizarea fatetei superioare sau inferioare, cu ingustarea canalului sau foramen-ului intcrvertcbral.
Abcesul peridural Apare cel mai frecvent in regiunea toracica; produce dorsalgie acuta, cu sensibilitate la percutie sau presiune pe apofiza spinoasa. Necesita diagnostic rapid si, daca apare compresie medulara, tratament chirurgical.
Afectiuni ale soldului Pot produce dureri care iradiaza spre fese si membrul inferior, pina la nivelul genunchiului.
LOMBALGIA CRONICA Artroza Numita ^spondiloza lombara, datorita afectiunii degenerative a vertebrelor lombare, cu osleofile, ingustarea canalului lombar si lezarea radacinilor nervoase. Durerea lombosacrata cu simptome neurologice la mers (amorteli, parestezii sau slabiciune a ambelor picioare), sugereaza sindromul de clentdicafie intermitenta a maduvei spinale, datorat stenozei canalului spinal. Diagnosticul este confirmat prin CT sau RMN sau prin mielografie cu metrizamide.
Spondilita anchilopoietica intilnila la barbati tineri, care prezinta dureri lombare, iradiate spre coapse; 90% au aniigen IILA-B27 pozitiv. Limitarea miscarilor si redoarea matinala sinl urmate de limitarea expansiunii toracice. ci l'o/a progresiva si Hectare a coloanei toracice. Reperele radiologiee sinl distrugerea si obliterarea articulatiilor saero-iliacc si aparitia aspectului "in bambus" al coloanei vertebrale. Un aspect similar, cu limitarea miscarilor coloanei lombare, poate II inlilnit in artrita psoriazica, sindromul Reiter si afectiuni cronice inflamatorii ale colonului.
Afectiuni neoplazice, metastatice, meolice Caneerele melasta/anle (sin, plamin. prostata, tiroida, rinichi, traci gastrointeslinal), mielomul multiplu si limfomul, trebuie excluse prin investigatii radiologiee, CT, RMN sau mielografie.
Osteomielita Cu bacterii piogene (de obicei slalllococ) sau de natura tuberculoasa; diagnosticul diferential se face prin H. radiografii osoase, teste cutanate la tuberculina.
Tumori intradurale Neurofibroamele, meningioamele si lipoamele pot produce dureri cronice inainte de aparitia semnelor neurologice.
LOMBALGIA DATORATA UNOR BOLI VISCERALE in afectiunile pclvine, durerea iradiaza spre regiunea sacrata: afectiunile abdomenului inferior iradiaza in regiunea lombara L3-L5; afectiunile abdomenului superior, in regiunea toracica inferioara si lombara superioara TI0-L2. Este caracteristica absenta oricarui semn de redoare locala a spatelui; miscarile spatelui nu accentueaza durerea.
1. Ulcerul peptic si tumorile stomacului, duodenului sau pancreasului, in special cele cu afectare relropcritoneala pot provoca dureri in regiunea T10-L2.
2. Colita ulcerata, diverticulita si tumorile de colon pot provoca dureri lombare.
3. La femei, afectiunile cronice inflamatorii ale pelvisului, endometrioza sau carcinomul ovarian sau uterin pot induce dureri lombare. La barbati, prostatita cronica si carcinomul de prostata necesita diagnostic diferential.
4. Afectiunile renale pot produce durere in unghiul coslovcrtebral.
5. Anevrismul disecam de aorta poate induce durere toraco-lombara.

ABORDARE
Se vor cerceta cu atentie debutul, durata, localizarea si factorii care intensifica sau amelioreaza durerea. Examinarea va include regiunile abdominala si pelvina. miscarile coloanei vertebrale si semne de disfunctie neurologica. In durerea acuta, radiografiile simple nu sint de mare ajutor, cu exceptia traumalismelor. Pcnlru diagnosticul spondilozei, herniei acute de dise si tumorilor se folosesc C'T. RMN si ntielografia lombara. Durerea cronica se va evalua cu ajutorul II. fosfaiazei acide serice, aniigcnului earcinoembrionic .si al examenelor radiologice.



Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

Cu totii ne dorim sa fim sanatosi de-a lungul intregii noastre vieti. Desi esential, acest deziderat nu e chiar asa usor de atins, intr-adevar, inca d [...]
SIMPTOME a durere, inflamatie si edem la nivelul umerilor, coatelor, soldurilor, genunchilor sau articulatiilor mainilor si picioarelor, in specia [...]
SIMPTOME a o proeminenta angulara in partea laterala a piciorului, in spatele halucelui, insotita uneori de induratii ale pielii sau de o batatura [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile