eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Boli cardiovasculare

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » BOLI » boli cardiovasculare

Suplimentele cu vitamine

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Suplimentele cu vitamine

Advertisements


Majoritatea populatiei din tarile industriale are o profunda si aparent, nezdruncinata credinta in utilitatea, pentru sanatate, a suplimentelor cu vitamine si diversi nutrienti. in ultimii ani, folosirea acestor produse a crescut asa de repede, incat o treime din adulti si jumatate din cei ce au trecut de 55 de ani din Statele Unite iau cel putin un supliment pe zi.
Rafturile farmaciilor, drogheriilor si ale diverselor 'centre de nutritie\" sunt umplute pana la refuz cu o varietate ametitoare de suplimente nutritive, si aceasta fara nici un motiv serios. In anul 2004, numai in Statele Unite, vanzarea lor a insumat 19 miliarde dolari.

Majoritatea suplimentelor sunt recomandate ca antioxidanti, o categorie ce include vitaminele C si E, unii carotenoizi si multe alte substante fitochimice si extracte de te.
Credinta in valoarea preventiva a antioxidantilor se bazeaza pe doua categorii de do. In primul rand, observatia epidemiologica ce arata un risc scazut de imbolnaviri la persoanele care consuma cantitati mai mari de antioxidante in alimentatia lor. in al doilea rand, dole de laborator, care au evidentiat prezenta unor procese chimice oxidative in ateroscleroza, boli canceroase, neurodegenerative si afectiuni pulmonare cronice.
Insa studiile clinice n-au aratat vreun avantaj pentru sanatate obtinut in urma folosirii acestor agenti sub forma de suplimente. Totusi, ele continua sa fie utilizate pe scara larga, chiar si de catre medici, conform lozincii: 'Nu-mi fac rau si poate ca ma ajuta, de ce sa nu Ie iau?\"
Sunt suplimentele cu antioxidante chiar nevatamatoare?
Doua cercetari mari, comunicate in anii 1994 si 1996, au aratat o crestere, statistic semnificativa, a riscului de deces printre cei inclusi in studiu (majoritatea barbati fumatori), care au primit beta-caroten, agent considerat mai inainte ca fiind lipsit de toxicitate.

Recent, un studiu efectuat asupra bolnavilor cu cancer gas-trointestinal, a aratat o mortalitate mai mare printre cei ce au luat suplimente de vitamine. (Lancet 2004;364:1219-l228)
Dintr-o alta cercetare, rezulta ca folosirea dozelor mari de vitamina C din suplimentele din comert, de catre femeile la menopauza si suferind de diabet, creste riscul bolilor cardiovasculare. (Am J Clin Nutr 2005;80:1194-l200)
Suplimentarile cu vitaminele B6, B12 si acid folic cresc rata restenozarilor dupa angioplastiile coronariene prin dilatare cu balonul si dupa insertia de stent. (N Eng J Med 2004;350:2673-2681)In anul 2005, Miller si colaboratorii au comunicat ca suplimentarile cu doze mari de vitamina E cresc mortalitatea, in timp ce dozele mici (sub 400 u.i./zi) scad riscul deceselor. (Ann Intern Med 2005;142:37-46)

Cunoscand toate acestea, Robert Greenberg, de la Facultatea de medicina Dartmonth, Hanover, NH, SUA, scrie: 'Suplimentele cu vitamina E nu ajuta; s-ar putea sa dauneze, de aceea mai bine pastrati banii in buzunar\".
Credinta populatiei in vitamina E si antioxidante, in general, reflecta convingerea puternica a savantilor si a personalului medical ca, teoretic, antioxidantele administrate ca suplimente previn bolile cronice. Dar au trecut 10 ani de la publicarea primei cercetari mari, care a aratat ca suplimentarile cu vitamina E nu au nici un efect in prevenirea cancerului si a bolilor cardiovasculare, iar studiile ulterioare au confirmat aceste rezultate. (/ Natl Cancer Inst 2005;97:481)
De altfel, nici in prevenirea infectiilor la persoanele in varsta, suplimentarile cu vitamine si minerale nu dau rezultatele asteptate. (BMJ 2005;330:871-874)

Dumnezeu, neintrecutul chimist, a asezat in te tot ce este necesar pentru sanatatea noastra, iar folosirea vitaminelor A, C, E, a preparatelor cu polivitamine si acid folic sau a altor substante nu are nici nici o justificare stiintifica. Mai mult chiar, dozele mari de vitamina A scad mineralizarea osoasa, deci farizeaza osteoporoza, produc leziuni hepatice, iar la femeile insarcinate, pericliteaza sanatatea fatului. La fumatori, preparatele cu beta-caroten cresc riscul cancerului pulmonar. (Annals of Internai Medicine 2003; 139:51-70)Alte materiale medicale despre: Boli cardiovasculareAcestea contin unele vitamine din complexul de vitamine B precum si vitaminele A, D si C. Oricum laptele, cerealele si alte alimente pe care Ie co [...]
intrebarea este dificila, intrucit nu exista nevoi cu adevarat standard. Cautati un produs care va ofera cel putin 100 % din aporturile recomandate. I [...]
Vitamina A (retinol) are rol in formarea iodopsinei si rodopsinei de la nivelul celulelor retiniene, in troficitatea mucoaselor si tegumentelor, A [...]


Copyright © 2010 - 2019 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre boli cardiovasculare

Advertisements


Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Bolile peretelui abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renaleAi o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Intrebarea in cateva cuvinte
Intrebarea cu toate detaliile
Unde se incadreaza problema medicala?
Scrie codul din imaginea alaturata
Scrie codul din imaginea alaturatVezi toate intrebarile