eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Patologia cervicala

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » ANATOMIE » patologia cervicala

Traumatisme ale regiunii cervicale

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire


Advertisements


TRAUMATISME ALE REGIUNII CERVICALE

Trautismele regiunii cervicale sunt provocate in special de accidente rutiere si agresiuni.

           Traumatismele inchise sau contuziile produc intr-un interval variabil de timp tumefactii la nivel cervical datorate unor hematoame, care pot fi pulsatile sau emfizem subcutanat datorita unor leziuni la nivelul traheii sau al hipofaringelui. 949j92j Lovituri violente (cum sunt cele produse in sporturi precum karate sau box sau cele rezultate in urma impactului dintre volan si regiunea cervicala) pot produce scaderi brutale ale presiunii arteriale sau asistolie prin actiunea asupra baroceptorilor de la nivelul sinusului carotidian.

Plagile regiunii cervicale provocate in scop suicid sau in timpul unei agresiuni pot interesa conductul aero-digestiv sau vasele mari ale gatului. Leziuni ale nervilor din regiunea cervicala pot fi produse in timpul traumatismului sau se pot constitui tardiv in timpul cicatrizarii. Plagile deschise ale vaselor mari ale gatului realizeaza un tablou dramatic: leziunile carotidei pot fi fatale, iar plagile venelor mari pot cauza embolism aerian. Tratamentul de urgenta la locul accidentului consta in compresia digitala imediata si transferul de urgenta intr-un serviciu de chirurgie unde se vor inlocui pierderile de sange si se va practica ligatura vaselor lezate sau se va incerca reconstructia lor prin sutura vasculara sau grefa. O proportie insemnata din supravietuitorii pacientilor cu leziuni ale arterei catoride comuna sau interna prezinta leziuni cerebrale sechelare.

INFLAMATII ALE TESUTURILOR MOI ALE REGIUNII CERVICALE

Inflamatiile tesuturilor moi ale regiunii cervicale pot fi separate in infectii superficiale si infectii profunde. Infectiile superficiale reprezinta infectii primare ale tegumentului sau ale anexelor sale si sunt in marea majoritate produse de stafilococi. Factori de risc sunt diabetul zaharat si alcoolismul cronic. Principalele forme clinice sunt furunculul, carbunculul, chiste sebacee sau dermoide infectate. Tratamentul consta in drenaj chirurgical si antibiotice pe cale generala.

Infectiile profunde sunt localizate in spatiile interfasciale cervicale, sunt secundare necrozei sau inflamatiei nodurilor limfatice regionale sau pot fi produse prin proarea unor infectii ale tesuturilor moi din regiunea cefalica (cum ar fi abcesele dentare, mastoidita Bezold) sau prin extinderea supuratiei localizate la nivelul viscerelor din regiunea cervicala (esofag, tiroida, etc). Tabloul clinic este dictat de localizarea procesului inflamator: spatiul parafaringian si cel submandibular sunt cel mai frecvent afectate. Se constata prezenta trismusului, odinofagiei, torticolis, stare septica. Colectiile localizate profund in regiunea cervicala nu pot fi puse in evidenta prin palpare. Diagnosticul clinic este confirmat prin ecografie, CT, iar in sange apare tabloul specific infectiilor. Sediul precis al abcesului se pune in evidenta prin punctie. In evolutie pot apare complicatii precum obstructia respiratorie, tromboflebita septica, mediastinita. Tratamentul se face in serviciu de specialitate si consta in antibiotice pe cale parenterala si drenaj larg.
Alte materiale medicale despre: Patologia cervicalaLa fel ca si la nivelul pleoapei, la nivelul corneei pot actiona o serie de factori traumatici (contuzii, plagi, corpi straini, arsuri fizice sau [...]
La fel ca si la nivelul pleoapei, la nivelul corneei pot actiona o serie de factori traumatici (contuzii, plagi, corpi straini, arsuri fizice sau [...]
Numarul mare al traumatismelor craniofaciale in conditiile vietii modeme include si leziunile oculare. Totusi, acestea nu sunt foarte frecvente [...]


Copyright © 2010 - 2019 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre patologia cervicala

  Advertisements


  Alte sectiuni
  Aparatul digestiv
  Anatomia inimii
  Aparatul cardiovascular
  Creierul
  Anatomie ginecologica
  Patologia traheo bronsica
  Patologia esaofagiana
  Patologia cervicala
  Anatomia urechii
  Membrul inferior
  Membrul superior
  Coloana vertebrala
  Sistemul muscular
  Craniul
  Aparatul renal
  Sangele
  Sistemul nervos
  Sistemul osos  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile