eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Alimentele

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NUTRITIE » alimentatie » alimentele

Untul


Untul
Untul iste grasimea eu un potential calorie de aproximativ 750 calorii pe 100 gr, obtinut din lapte, prin emulsie.
El este unul din alimentele folosite curent, placut la gust si consumat din copilarie si pana la batrante.
Cunoscut de cateva mii de ani, el este un aliment destul de digest, continand mai mult de 80 % materie grasa, aciri grasi de lant scurt (ex.iacid butiric) fi restul, de lant lung (acidul palmi tic ti stearicj ti foarte putini acizi grasi esentiali, polinesaturati aproximativ 2% si o mica proportie de apa care-i faciliteaza digestia.
HI dene indigest cand este folosit in preparate unde este intrebuintata caldura inalta (friptura, mancare etc), pierzand astfel ti taminele termolabile (mai putin tamina A, importanta pentru vedere, piele, sistem imunitar sau tamina P2, importanta pentru fixarea calciului in oase).
Untul nu contine tamina C ti B sau alte tamine bidrosolubile. Calitatea lui tine foarte mult de timpul scurs dupa colectarea laptelui din care el este produs. Pentru consum i se poate adauga sare in diferite concentratii sau poate sa contina materie grasa intr-o mai mica proportie (unt "slab").
Untul contine colesterol, insa cu mult mai putin ca in alte produse (ativ, la aceeati greutate), cum este pielea de pasare cu grasime, oul sau. surprinzator, unele produse vegetale mai rar consumate, cum este fructul avocado, care contine ti colesterol (fam.Lauracee).
Trebuie subliniata prezenta in consum si a altor produse continand lipide, cu acizi grasi de lant scurt (Cg

Cj2), care au o digestibilitate si o absorbtie foarte bune, folosite in indicatii speciale.
Industria alimentara a adus pe piata cunoscuta margarina, pentru a inlocui unele inconveniente ale untului, care are o cantitate mica de acitigrasipolinesaturati importanti pentru filologia omului.
Margarina este o combinatie din emulsie de uleiuri vegetale si unele de origine animala, bogate in acesti acizi, unii polinesaturati, in pane hidrogenati si avand prezentarea de aceeasi consistenta solida ca a untului.
Ea contine, la fel ca untul, 15 % apa ti i se pot adauga taminele A + D ti coloranti ca beta carotenul.
Cele mai "interesante" produse de margarina sunt cele care au acim grafi polinesaturati, cat mai putin hidrogenati (ce contin lecitina, monoglkeride etc).
Alte materiale medicale despre: alimentele

Principala caramida a grasimilor sunt acizii grasi, formati dintr-un lant avand doi pana la treizeci de atomi de carbon si un grup terminal carboxilic [...]
Alegeti cereale integrale sau semi-integrale, mai degraba decat cele rafinate si, desigur, provenind din agricultura biologica, netransformate (sub fo [...]
Atitudinea francezilor fata de sanatatea lor e de-a dreptul paradoxala. In 1993, am cheltuit, pentru a ne ingriji, 648 miliarde de franci, cifra care [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre alimentele

Alte sectiuni

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile