eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Alimentele

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NUTRITIE » alimentatie » alimentele

Alergii provocate de lapte


Alergii provocate de lapte

ALERGII PROVOCATE DE LAPTE

ALERGIA ESTE REACTIA ORGANISMULUI UNOR PERSOANE LA CONTACTUL REPETAT CU ANUMITE SUBSTANTE DENUMITE ALERGENE.

ACESTE SUBSTANTE SE GASESC IN UNELE ALIMENTE (OUA, CARNE, LAPTE, CIOCOLATA, CAPSUNI), IN AER(PRAF, POLEN, FULGI), IN UNELE MEDICAMENTE(PENICILINA, STREPTOMICINA, ASPIRINA)ETC.

CELE MAI FRECVENTE REACTII ALERGICE SE PRODUC :

  • LA NIVELUL PIELII SI MUCOASELOR :URTICARII,ECZEME,EDEM QUINCKE(UNFLAREA FETEI,A FARINGELUI SI LARINGELUI PROVOCAND ASFIXIE GRAVA) ;

        


LA NIVELUL CAILOR RESPIRATORII : RINITA, ASM BRONSIC.

BAZA TUTUROR TIPURILOR DE ALERGII O CONSTITUIE REACTIA ANTIGEN-ANTICORP. ANTIGENE SUNT CONSIDERATE TOATE SUBSTANTELE STRAINE, DE ORICE FEL DE PROVENIENTA CARE, LA CONTACTUL SAU PATRUNDEREA IN ORGANISMUL UMAN, PROVOACA FORMAREA ANTICORPILOR, CE VOR ACTIONA PROMPT ASUPRA LOR, CA UN SISTEM DE APARARE. IN CAZUL IN CARE, LA UN AL DOILEA ATAC, APAR REACTII ALERGICE, RESPECTIVELE ANTIGENE SUNT DENUMITE ALERGENE.

ASA SE INTAMPLA SI IN CAZUL ALERGIILOR PROVOCATE DE LAPTE.

SISTEMUL IMUNITAR AL UNOR PERSOANE REACTIONEAZA LA CONTACTUL CU UNELE PROTEINE CE SE GASESC IN LAPTELE DE VACA, ACESTA FIIND CEL MAI DES INTALNIT ALERGEN DIN ALIMENTATIA UMANA.

IN LAPTELE DE VACA EXISTA MAI MULTE PROTEINE CE PROVOACA REACTII ALERGICE, PRINCIPALE FIIND CAZEINA SI ZERUL.

CELE DOUA COMPONENTE SE POT OBSERVA ATUNCI CAND LAPTELE ESTE LASAT SA SE ACREASCA, SI CANDACESTEA SE SEPARA, CAZEINA FIIND COMPONENTA SOLIDA SI ZERUL CEA LICHIDA.

CAZEINA REPREZINTA CCA 80% DIN TOTALUL PROTEINELOR DIN LAPTE SI ESTE CEL MAI IMPORTANT ALERGEN INTALNIT IN BRINZA.

ZERUL REPREZINTA CCA 20% SI ESTE ALCATUIT DIN 2 PROTEINE PRINCIPALE : ALPHA-LACTOALBUMINA SI BETA-LACTOGLOBULINA.

ALERGIILE PROVOCATE DE LAPTE SE MANIFESTA INCA DIN COPILARIE. STUDII EFECTUATE AU ARATAT CA 2%-3% DINTRE COPII SUNT ALERGICI LA LAPTE, IAR LA MAJORITATEA ALERGIA APARE IN PRIMII ANI DE VIATA. LA 16% DINTRE COPII ALERGIA APARE PE LA VARSTA D 4 ANI, IAR LA 18% , APARE PE LA VARSTA DE 6 ANI. EXISTA INSA SI COPII CARE NU SUNT ALERGICI LA LAPTELE DE VACA.

DESI MAJORITATEA PERSOANELOR DEVIN ALERGICE IN COPILARIE, ALERGIA PROVOCATA DE LAPTE POATE APAREA SI MAI TIRZIU.

SIMPTOMELE ALERGICE IN ACEST CAZ POT APAREA LA NIVELUL SUPRAFETEI PIELII, LA NIVELUL TUBULUI DIGESTIV SI CHIAR LA NIVELUL SISTEMULUI RESPIRATOR.

  • LA NIVELUL PIELII POT APAREA : IRITATII, URTICARII, EXEME, UNFLATURI ALE BUZELOR, GURII, LIMBII SI CHIAR ALE FETEI.
  • LA NIVELUL TUBULUI DIGESTIV POT APAREA : STARI DE GREATA, STARI DE VOMA, DIAREE, BALONARI, CRAMPE ABDOMINALE.
  • LA NIVELUL SISTEMULUI RESPIRATOR POT APAREA : CONGESTII NAZALE, STRANUTURI, OCHI ROSII SI INLACRIMATI, RESPIRARI GREOAIE, STARI DE TUSE SI CHIAR ASFIXIE.

COPIII MAI POT PREZENTA URECHILE INROSITE SAU PRIVIRI STRALUCITOARE. ALTE SIMPTOME CE SE POT ATRIBUI ALERGIEI PROVOCATE DE LAPTE POT FI : LETARGIE, NEATENTIE.

INTERDICTII

IN CAZUL ACESTOR ALERGII ESTE INTERZISA CONSUMAREA LAPTELUI SI A PRODUSELOR CE CONTIN PROTEINE SIMILARE CU CELE EXISTENTE IN ACESTA. ESTE OBLIGATORIE CITIREA CU ATENTIE A ETICHETELOR PRODUSELOR CE URMEAZA A FI CONSUMATE, CARE NU TREBUIE SA CONTINA LAPTE SAU PROTEINE SDE GENUL CELOR DIN LAPTE.

LAPTELE POATE FI UTILIZAT SI IN PROCESELE DE PREGATIRE A CARNII, DECI URME DE LAPTE SE POT GASI SI IN CARNATI, SALEM, HOT DOG, ETC.PROTEINE SIMILARE CU CELE DIN LAPTE POT FI GASITE IN : UNT, CALCIU, AMONIU, CARAMEL, CAZEINA, CAZEINAT, CAZEINAT DE AMONIU, DE CALCIU, DE MAGNEZIU, DE POTASIU, DE SODIU, DE ZINC, IN BRANZA, CREME, AROME, IN FAINA CU UN CONTINUT RIDICAT DE PROTEINE, LACTALBUMINE, LACTOFERINE, LACTOGLOBULINE, LACTOZA, MAGNEZIU, MARGARINA, DERIVATI DIN LAPTE, SMANTANA, LAPTE PRAF, AROME NATURALE, IAURT ETC.

ALTERNATIVE

EXISTA MAI MULTE TIPURI DE LAPTE CE POT FI FOLOSITE IN

LOCUL CELUI DE VACA, LA COPT SAU GATIT. SPRE EXEMPLU LAPTELE DE OREZ ESTE BUN DE BAUT SAU DE CONSUMAT CU CEREALE. ACESTA POATE FI FOLOSIT SI LA COPT. IN UNELE RETETE APA SAU SUCUL POT FI SUBSTITUENTI PENTRU LAPTELE DE VACA.

UNEORI, O PERSOANA ALERGICA A LAPTELE DE VACA POATE CONSUMA LAPTE DE CAPRA SAU DE SOIA, DAR SI ACESTIA POT PROVOCA DE MULTE ORI ALERGII. DE FAPT, MAJORITATEA PERSOANELOR ALERGICE LA LAPTELE DE VACA SUNT ALERGICE SI LA CEL DE CAPRA.

NEVOI NUTRITIONALE

FARA LAPTE IN DIETA, NEVOILE NUTRITIONALE ALE ORGANISMULUI TREBUIE SA FIE SATISFACUTE. PRIMA GRIJA ESTE SA ADUCEM ORGANISMULUI APORTUL NECESAR DE CALCIU.ACESTA DEPINDE FOARTE MULT DE VARSTA INDIVIDULUI.

SURSE EXCELENTE DE CALCIU SUNT LEGUMELE VERZI : CONOPIDA, GULIILE, BROCOLII ; PESTELE, SARDINELE, FRUCTELE DE MARE.

CALCIUL NU POATE FI ABSORBIT DE CATRE ORGANISM FARA VITAMINA D.SURSE DE VITAMINA DPOT FI : OUALE, FICATUL SAU LUMINA SOARELUI.

DIETA PERSOANELOR ALERGICE LA LAPTE TREBUIE MONITORIZATA DE UN DIETICIAN PENTRU A SE ASIGURA O NUTRITIE ADECVATA.Galerie de imagini si poze medicale: alergii


imagine cu alergiiimagine cu alergii imagini alergiiimagini/poza alergii


Alte materiale medicale despre: alimentele
Alergiile sunt reactii anormale ale organismului la diferiti stimuli externi, care pot fi tratate sau ameliorate in cabinete medicale specializate. [...]
0 alergie este o reactie specifica a organismului, produsa dupa contactul cu o anumita substanta. Mai precis, este un raspuns al sistemului imunitar [...]
Sistemul imunitar are rolul de a proteja corpul de substantele straine care i-ar putea dauna. Aproape tot timpul, acest mecanism functioneaza perfect: [...]


Copyright © 2010 - 2023 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre alimentele

Alte sectiuni


Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturatVezi toate intrebarile