eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


hidroterapia

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » NATURIST » hidroterapia

Hidrofoare: frictiuni partiale reci

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

HIDROFOARE

       Sunt dispozitive speciale formate din metal sau cauciuc prin care curge apa si care se aplica peste compresele reci sau calde carora dorim sa le mentinem temperatura la nivelul dorit evitand astfel schimbarea prea deasa a compreselor.

                                           Frictiunile

       Sunt proceduri de hidroterapie cu ac’iune tonifianta, al caror efecte se bazeaza pe factorul termic si factorul mecanic.

Clasificare:

       Dupa temperatura:

Ψ    
reci

Ψ     alternante.

       Dupa regiunea corpului:

Ψ     Partiale, cand intereseaza separat sau impreuna membrele superioare si inferioare

Ψ     Complete, cand intereseaza intreaga suprafata a corpului.

       Acestea din urma, in functie de tehnica de aplicare, se impart in frictiuni partial complete, care realizeaza functionarea intregului corp prin frictionarea separata a diferitelor segmente si frictiuni complete propriu-zise.

                                  FRICTIUNI PARTIALE RECI

       Materiale necesare – un pat sau o canapea, o patura, un cearceafa, un prosop sau o bucata de panza de 100/70 cm, o galeata cu apa, un termometru de baie.

       Se aseaza pe pat sau pe canapea patura si cearsaful. Bolnavul, complet  dezbracat, este invitat sa se culce cu fata in sus si este invelit.

       Se lasa descoperit numai membrul asupra caruia vrem sa actionam. Se imoaie prosopul in apa rece, se stoarce si se acopera segmentul interesat.

       Bolnavul sau o alta persoana fixeaza bine prosopul la radacina membrului, sprijinind in acelasi timp extremitatea frictionata de pieptul celui care efectueaza procedura.

       

       Se frictioneaza cu amandoua mainile peste prosop, cu miscarii lungi, cuprinzand intreaga regiune cu palmele, pana ce simtim ca prosopul s-a incalzit.        

       Se acopera apoi segmentul cu un cearceaf uscat in care a fost invelit peste care se executa aceiasi manevra. Apoi segmental se acopera si cu patura, trecandu-se la descoperirea unui alt membru a carui frictionare se executa conform aceleasi tehnici.

      

                FRICTIUNI PARTIALE ALTERNANTE

       Se efectueaza conform aceleasi tehnici, incepand cu frictionarea peste un prosop muiat cu apa calda (38-400) si terminand cu apa rece (16-l80).

       Dupa ce prosopul rece s-a incalzit, se indeparteaza, iar extremitatea respectiva se acopera ca mai sus, cu cearsaful uscat peste care se executa cateva frictiuni. Se continua frictionarea in acelasi fel si a celorlalte extremitati indicate.

                  FRICTIUNILE PARTIAL COMPLETE.

    

       Materiale necesare – sunt aceleasi ca si pentru frictiunile partiale.

       Tehnica de aplicare – se executa conform tehnici, expuse la frictiunile partiale, respectand o anumita ordine.

       Tehnicianul sta in partea dreapta a bolnavului si incepe frictionarea membrului inferioar din partea opusa, apoi mmbrul infrior de aceiasi parte, spatele, pieptul, cu partilelaterale ale trunchiului.

       Abdomenul, se frictioneaza in sensul evacuarii intestinale. La urma se frictioneaza membrul superior de partea opusa a tehnicianului, apoi cel de aceiasi parte.

       Fiecare regiune, dupa ce a fost frictionata, se acopera cu cearsaful si patura. Dupa terminarea procedurii, bolnavul este klasat in repaus timp de 15-20 minute.

                 

                         Frictiunile complete

       Materiale necesare – un cearsaf 1,5x2,5-3 m, o compresa pentru frunte, o galeata cu apa la temperatura de 18-200.

       Tehnica de aplicare – inainte de a incepe procedura, i se recomanda bolnavului sa se spele pe fata cu apa rece si i se aplica pe frunte sau la ceafa o compresa rece (pentru a evita congestia cerebrala).

       

       Tehnicianul ia cearsaful, il moaie in apa la temperatura camereii il stoarce, il scutura bine ca sa nu aiba cute, apoi tine cu o mana un colt al cearsafului, iar cu cealalta face cute pana ajunge la capatul opus.

       Se aseaza in fata bolnavului si se procedeaza astfel: bolnavul, stand in picioare, este invitat sa ridice bratele in sus si i se aplica un colt al cearsafului in axila dreapta, se trece apoi cearsaful peste piept, in axila stanga. Bolnavul coboara mainile.

       Tehnicianul trece cearsaful pe spate, peste umarul drept, il aduce din nou pe partea anterioara a toracelui trecand apoi peste umarul stang, iar marginea superioara a cearsafului se aplica bine ibn jurul gatului.

       Dupa aceasta se face frictionarea din partea dreapta sa din cea stanga a bolnavului, executand frictiuni repezi si lungi, cu o mana pe fata anterioara intr-un sens, cu cealalta pe fata posterioara in sens opus, de la ceafa si gat pana la pcioare, pana simtim ca cearsaful s-a incalzit.

       Trecem apoi in fata bolnavului si executam aceleasi frictiuni pe partile laterale ale corpului, de sus pana jos. Se trece apoi in fata bolnavului, executandu-se frictiuni pe partile laterale ale corpului. Se insista la gambe, si laba, deoarece se incalzesc mai greu.       Procedura fiind greu de executat, este bine sa se execute de 2 persoane.

       Dupa terminarea procedurii se sterge repede bolnavul cu un cearsaf uscat si este lasat sa se odihneasca invelit sau i se recomanda o plimbare de ½ ora.

       La persoanele cu picioare reci sau circulatie defectuoasa, dupa aplicarea cearsafului umed, invelim picioarele intr-un prosop muiat in apa fierbinte sau asezam bolnavul de la inceput cu picioarele intr-un lighian mare cu apa calda.

       Reusita acestei proceduri depinde de aplicarea unei tehnici corecte.     

       Bolnavul cu reactie buna,  nu are de loc senzatie de frig, simtindu-se reconfortant.

       Cand dorim o reactie mai puternica, frictiunea completa poate sa fie completa prin baia de cearsaf, baia de curent de aer sau ambele.

    

                               Baia de cearceaf

      

       Fara a scoate cearsaful dupa terminarea frictiunii, se toarna concomitent, pe fata posterioara si anterioara a bolnavului, de jos in sus, de la o distanta de 1-2-3 m cate o galeata cu apa rece.

     

       Dupa aceea se executa lovituri cu palmele pe intreaga suprafata a corpului de jos in sus si de sus in jos,  pana ce simtim ca pielea bolnavului s-a incalzit din nou. Se  sterge apoi cu un cearceaf uscat,  apoi bolnavul sta in  repaus ½ ora sau face o plimbare.

                                Baia prin curent de aer

 

       La terminara frictiunii, urmata sau nu de baia de cearsaf, se lasa bolnavul nesters. I se aplica pe ceafa un cearsaf uscat, cu colturi peste umeri, care se dau bolnavului sa le tina cu ambele maini sau unui ajutor, in caz cand acesta nu poate.

       Tehnicianul apuca cele 2 colturi opuse ale cearsafului si, prin ridicari si coborari perezi, executate cu mainile concomitent, cu flectari si ridicari ritmice de genunchi, face o vanturare intai pe fata posteroara apoi pe fata anterioara si partile laterale, pana ce pielea se inroseste.

       Dupa baia prin curent de aer a determinat o reactie slaba, ea poate sa fie complectata astfel: se ia un cearsaf si se aseaza de-a latul pe spatele bolnavului, prinzandu-se in fata cele 2 colturi ale lui. Se intinde bine si apoise execua miscari ritmice de vanturare, apropiind si indepartand mainile.

       Tehnicianul se roteste in jurul bolnavului, executandu-se mereu aceste miscari pana ce pielea acestuia s-a uscat complet.

      

       Modul de actiune al frictiunilor – factorii pe care isi bazeaza actiunea frictiunile sunt factorul termic si factorul mecanic.

       Excitantul rece (sau alternand cald si rece) provoaca o excitatie a sistemului nervos, cresterea numarului miscarilor respiratorii si profunzimea lor. Are loc de asemenea o crestere usoara a ctivitatii cardiace, intensificarea circulatiei cu tendinta la pierdere de caldura, usoara stimulare a meta-bolismului.

       Frictiunile partiale  si partial complete sunt considerate proceduri de tonifiere a aparatului neuromuscular; in afara de aceasta, ele au o actiune sedativa generala, regleaza somnul.

       Indicatiile frictiunilor: astenie nervoasa, surmenaj, starile febrile nediagnosticate (favorizand aparitia exantemului), covalescenta dupa boli febrile. Pentru favorizarea circulatiei periferice sunt indicate in bolile de inima compensate si tulburarile circulatiei periferice, mai ales acrocianoze.

       Frictiunile alternante – sunt indicate in atrofii musculare de diferite etiologii,  redori articulare, pareze si paralizii.

       Frictiunile complete – reactiile organismului sunt asemanatoare cu acelea determinate de frictiunile partiale si partial complete, dar mult mai intense.

       In prima faza – sub influenta excitantului rece, pe o suprafata intinsa, apare o vasoconstrictie tegumentara intensa, care are drept consetinta ingreunarea activitatii inimii si accelerarea ritmului.

       In faza a doua – vasoconstrictia este urmata de o vasodilatatie, care usureaza activiatea inimii, favorizeaza pierderile de caldura si stimuleaza metabolismul.

       Frictiunea completa cere o rezistenta mai mare din partea organismului. Spre deosebire de frictiunea partiala, aceasta este considerata o procedura puternic excitanta.

       Indicatiile ei sunt – obezitate, diateza urica, hipertiroidism, neurastenia depresiva, bronsitele cronice, enfizem pulmonar.

       Contraindicatiile frictiunilor. Frictiunile atat partiale, cat si complete sunt contraindicate in:  hemoragii, afectiuni dermatologice, nevralgice si nevrite acute si cronica, arterioscleroza generalizata, boala hipertonica,  afectiuni ale inimii decompensate.
Alte materiale medicale despre: hidroterapia
TERMOTERAPIE        Termoterapia este partea hidroterapiei care foloseste temperaturi ridicate de obicei intre 40-80 grade C in scop terapeut [...]
Baile reci. Conform unui studiu recent efectuat de specialistii de Ia Institutul de Cercetari ale aparatului circulator din Roma, sa faci o baie in ap [...]
HIDROTERMOTERAPIA (HTT) 2.2.1. Termoreglarea (TR) ♦ Fiziologia termoreglarii Zonele fiziologice ale TR organismului [...]


Copyright © 2010 - 2021 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre hidroterapia

  Alte sectiuni
  Medicina naturista
  Plante medicinale
  Lista plante medicinale
  Cura de purificare
  Terapia cu argila
  Aromoterapia
  Plante terapeutice
  Apiterapie
  Naturoterapia
  Fitoterapia
  Hidroterapia
  Acupunctura
  Aloe vera
  Toxicologie


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile