eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Studierea plantelor

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NATURIST » fitoterapia » studierea plantelor

Iarba neagra


Este un arbust lemnos ce poate atinge inaltimea de 0,20 - 1 m, de o forma neregulata (sinuoasa), foarte raspandit in Europa, pe solurile sincoase si acide, datorita lipsei calcarului. Deseurile din diverse vegetale, dar mai ales din iarba neagra, amestecate cu nisip, constituie un pamant foarte apreciat de gradinari.


Partile utilizate: rfurile inflorite, cu frunze.

Principalii constituenti: arbutosida, taninuri (acizi galici, cafeici, fenoli), ericolina, ericinol, triterpene pentaciclice, acid fumarie, citric, gume.
Proprietati: diuretic (puternic) si antiseptic urinar (apropiate de cele ale tei numite strugurii-ursului si ale splinutei), depurativ, sedativ al cailor urinare, astringent, antireumatismal.
Indicatii: Uz intern:
cistite cu prurit (mai ales prostatice) [H. Leclerc o considera mai eficienta decat strugurii-ursului], colibaciloza, fosfaturie, albuminurie, pielonefrite, oligurii, litiaze urinare (?), reumatisme, leucorei. Uz extern: guta, nevralgii reumatismale, paralizii, pete rosii, pecingini.
Modul de folosire: Uz intern:
- decoct din o mana de ta la 1 litru de apa, se fierbe 3 minute, se lasa 10 minute sa infuzeze si se bea in 24 de ore;
- extract fluid: 1 - 2 lingurite pe zi; in cazul pielonefritelor se recomanda luarea pe perioade succesive de zece zile, inaintea meselor principale, a 60 picaturi de extract fluid de iarba neagra, 50 picaturi de extract fluid de splinuta si o lingura din urmatoarea mixtura: 3 g extract moale din stigmate de porumb, 10 g extract fluid de coada-calului, 100 g sirop de zmeura si 300 ml apa.


Uz extern:

- bai complete cu decoct din 500 g de ta intreaga in cati litri de apa care se adauga in apa din cada pentru reumatism, guta, paralizii;
- cataplasme cu terci din flori aplicate pe articulatiile afectate de reumatism, guta;
- ulei din 60 g rfuri inflorite de iarba neagra si 250 ml ulei de masline, se lasa la macerat 15 zile, perioada in care se agita puternic din cand in cand, se strecoara si se pastreaza in sticle bine inchise; se foloseste la masaje usoare, seara, sau contra reumatismelor.



Alte materiale medicale despre: studierea plantelor

Partile utilizate: planta intreaga. Principalii constituenti: 42 - 57 g de potasiu la kg [L. Binet si Didier Bertrand). Indicatii: L. Binet a recoman [...]
Partile utilizate: radacina, frunzele, florile. Principalii constituenti: violina (care se apropie de emetina, conform studiilor lui Boulag), acid sa [...]
Sinonime: radacina-Sfantului-Spirit (asa o numeau medicii din epoca Renasterii), iarba-ingerilor, angelina, bucinis etc. Se spune ca o specie a aceste [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre studierea plantelor

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile