eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Studierea plantelor

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NATURIST » fitoterapia » studierea plantelor

Coada-calului


Dintre tele care, timp de secole,,au fost considerate,eapanacee: (ca -ar putea sa vindece orice boala), in frunte se afla coada-calului. Ca multe alte te, si.aceasta a fost neglijata un timp in detrimentul unor bolnavi. Desi nu are nici p valoare comerciala, coada-calului a determinat numeroase cercetari si analize moderne. Astazi.,cunoastem motivele pentru care a fost considerata un remediu universal, iar lucrarile efectuate in ultimul timp vin sa confirme adevarul cunostintelor stramosilor nostri. Singura intrebare care s-a pus mereu a fost de ce, de secole, oamenii au folosit tele cu atata discernamant ?
Cuvantul equisetum vine din latina: equus = cal si seta = coada, iar arvense deriva din cuvantul latinesc arvq = camp, deci coada-calului, pentru ca, se aseamana cu o coada de cal.
Este o ta viguroasa, fara frunze si flori, cu o inaltime de 20 r 60 cm, ce creste pe terenurile umede, silicoase si argiloase, in intreaga Europa, in Asia, Africa, America septentrionala. in Franta este calcata in fiecare zi in picioare de trecatori, ceea ce a facut sa fie oarecum dispretuita o anumita perioada. In schimb, stramosii nostri aveau p mare stima pentru aceasta ta, fiind acum reabilitata datorita numeroaselor lucrari moderne de laborator, experimentarilor pe animale si pe oameni. in ceea ce ne priveste, suntem de mult timp interesati sa realizam cat mai multe lucrari de cercetare, pentru ca estep ta foarte pretioasa, de care ar trebui sa ne amintim mai des ,in cazul unor-bolnavi de astenie, arterioscleroza, pletora, demineralizari, sau al bolnavilor ce sufera de afectiuni degenerative.


Sinonime: pipirig, barba-ursului, bradisor

Partile utilizate: tijele, ta intreaga.
Principalii constituenti: ta intreaga da aproape 14 % reziduuri, din care 6,4 % siliciu, 5,50 % carbonat de calciu si intr-un procent mai mic: sulfat de potasiu, clouira de potasiu, magneziu, fosfat de calciu, fier, ma,ngan; un tanin, un principiu amar, o rasina, substante pectice, acizii linoleic. oleic, stearic sj linolenic, echisetina (amestec alcooloidic), palustrina, un fitosteroL.in ta proaspata, care este mai activa, se gasesc 200 - 260 mg de vitamina C la 1 kg de ta.
Proprietati: diuretic, hemostatic, astringent, femineralizanl ( N.B.nr.4). hemopoetic (proaca fabricarea de globule rosii), farizeaza menstruatia, antidegenarativ, cicatrizam |abatele Kneipp].


Indicatii:

Uzintem: -
oligurii, hidropizii, cistite, unele infectii renale, albuminurie, guta, hemoragii (hemoptizii, hematemeze, epistaxis, hematurii, metroragii [Cazin, H. Leclerc]), unele diarei, demineralizare (tuberculoza, rahitism, tetanie, astenie, fracturi, diferite leziuni osoase), insuficienta menstruatiilor, ateroscleroza, hipertensiune, artroza, diabet, nevrozism, stare canceroasa.


Uz extern:


plagi, ulcere la picioare, cancere ulceroase, afte.

Modul de folosire: Uz intern:


- suc proaspat: 2 - 3 lingurite sau linguri pe zi;

- decoct din 50 - 100 g de ta proaspata la 1 litru de apa, se fierbe 30 minute; sau decoct din 10 - 20 g de ta uscata la 1 litru de apa, in doze de: 1 - 2 lingurite pe zi pentru copii si 200 g pe zi pentru adulti;
- pulbere (in casete, gelule sau ceva asemanator): 1 - 2 g inainte sau la sfarsitul celor doua mese principale;
- decoct din pulbere (are o actiune mai eficienta): o lingurita de pulbere la o cana mare de apa rece, se fierbe 5-l0 secunde, se lasa sa infuzeze 10 minute, se strecoara si se ia o cana pe zi;
- solutii integrale din ta proaspata, descoperiri de ultima ora [Vaillant -Defresne]: o lingurita pe zi;
- extract fluid: 2 - 5 g pe zi (diuretic) sau 5 - 20 g pe zi (hemostatic);
- tinctura-mama: 20 - 50 picaturi, de doua ori pe zi; Uz extern:
- comprese sau spalaturi cu decoct pentru: plagi, ulcere de picioare, cancere ulcerate;


- gargare pentru afte.

- mladitele tinere se pot consuma in salate. N.B. 1. Alte varietati de coada-calului:
Equisetum maximum, ta foarte inalta, de 50 cm - 20 m inaltime. Creste in toata Europa, vestul Asiei, nordul Africii, America de Nord. in Franta creste mai ales in regiunile din jurul Parisului, in provincia Franche-Comte, in Bourgogne, sud-est si stid-vest.
Equisetum palustre: coada-calului de mlastina, creste in Franta, in toata Europa, in nordul Asiei, America de Nord.
Equisetum limosum: coada-calului de smarcuri, creste in aceleasi regiuni.
Equisetum hiernale: coada-calului de iarna, se gaseste in Europa, Asia, America boreala, sud-estul Frantei; nu creste in Bretagne si nici pe litoralul mediteranean.
Compozitia acestor varietati nu difera semnificativ, in schimb proprietatile si indicatiile sunt considerate in prezent aceleasi cu cele ale speciei Equisetum arvense. in asteptarea unor noi lucrari de laborator pentru a demonstra noi specializari, sa ne multumim cu ceea ce cunoastem deja.
2. Coada-calului are tulpini fertile care cresc primavara si tulpini sterile care apar in luna mai. Acestea din urma se recolteaza vara si se utilizeaza fie proaspete, fie uscate la soare sau in cuptor.
3. Sangele uman contine cam 10 mg la 1 litru din componentele acestei te, adica: 1/10 calciu, iar organismul aproximativ 7 g, dublul procentului de fier (3 - 3,50 g). in cenusa unghiei normale se gasesc: 10 % sulf, 12 % calciu, 20 % siliciu. La cei decedati de casexie tuberculoasa, oasele au pierdut 13 % magneziu, 25 % calciu si 45 % siliciu. in privinta cancerului, s-a observat de multa vreme ca aceasta afectiune era mult mai rara in regiunile bogate in magneziu si siliciu. La bolnavii de ateroscleroza s-a demonstrat o scadere a siliciului din tesuturi. Pentru o mai buna documentare, sa se consulte lucrarea Tratarea bolilor prin legume, fructe si cereale, modulul privind mineralele si
oligoelementele.
4. H. Leclerc si L. Renon au insistat asupra proprietatilor remineralizante ale
siliciului la tuberculosi (plamanul normal contine aproximativ 0,18 % siliciu, iar plamanul tuberculos 0,009 %). De altfel, rezultatul experimentarii pe animale, publicat cu douazeci de ani in urma, a demonstrat importanta acestei te in consolidarea fracturilor [H. Monceau], fenomen confirmat si de practica medicala. In plus, siliciul farizeaza asimilarea fosforului, factor remineralizant bine cunoscut.
5. Proprietatile hemostatice ale acestei te, coada-calului, sunt exploatate de mult timp. Sucul centrifugat contine un anticoagulant in lichidul ce pluteste la suprafata si un coagulant in sediment. In ta se constata, asadar, coexistenta a doua principii.



Alte materiale medicale despre: studierea plantelor

Partile utilizate: sucul ingrosat obtinut prin incizia arborelui. Principalii constituenti: manita, rasina, glucoza, levuloza. Proprietati: purgativ u [...]
Partile utilizate: planta intreaga (proaspata), frunzele. Principalii constituenti: esenta (cochlearina, iod, izosulfocianat al alcoolului butilic se [...]
Partile utilizate: radacina. Principalii constituenti: piretrina [studii efectuate de J. Chevalier si E. Perrof|. Proprietati: vermifug (uz intern) [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre studierea plantelor

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile