eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Fitoterapia

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NATURIST » fitoterapia

Forme traditionale si moderne de folosire a plantelor in fitoterapie


Forme traditionale si moderne de folosire a telor in fitoterapie

Frome traditionale

Cele mai intrebuintale forme, preparate in casa din te medicinale destinate uzului intern sunt: infuzia, decoctul, maceratul, vinurile medicinale, pulberea, iar pentru uzul extern: oteturile medicinale, baile medicinale, cataplasmele, inhalatiile.

Cu exeptia pulberilor, toate celelalte forme mentionate constituie forme de extractie mai mult sau mai putin selective, a principiilor active din material prima vegetala, cu ajutorul ( dupa caz) apei, alcoolului, vinului, otetului, ulei de floarea-soarelui sau alt ulei vegetal.

Odata cu principiul active se extrag si unele substante secundare, care uneori au propietatea de a mari fectul therapeutic al dorgului.

Cercetarile au aratat ca efectul telor medicinale se completeaze deci ele se folosesc sub forma de amestecuri. Amestecurile de te medicinale sau organe de te medicinale alcatuiesc ceaiurile medicinale.

I.                   

Folosirea telor medicinale pentru uz intern

A.         Ceaiuri

Solutiile extractive apoase se prepara din diverse parti din te sau amestecu 535j95f ri de te medicinale si de utilizeaza ca solvent apa (de preferat dedurizata). In apa se dizolva numai substantele active hidrosolubile la un ph. Apropiat de cel neutru. Astfel ca, in unele cazuri se recomanda alcalinizarea usoara a apei cu bicarbonate de sodium sau acidifierea cu acid citric.

Clasificarea modului de preparare a ceaiurilor: infuziile, decocturile, maceratele.

a) Infuzia

Este forma cea mai obisnuita de extractie a substantelor active din tele medicinale. Se recomanda a fi perparata din partile de te cu tesuturi friabile cum sunt florile , frunzele, partile aeriene care contin principii active termostabile si greu solubile la rece. Materia prima fragmentata (1-2 lingurite de ta maruntita sau amestec de te uscate si catitate dubla daca se utilizeaza te proaspete) se introduce intr-o cana de portelan sau vas smaltuit peste care se toarna aproximativ 200-250 ml apa clocotita. Vasul se acopera si se lasa la infuzat 10-l5 minute, amestecandu-se din cand in cand. Se filtreaza si se indulceste dupa gust. Cand nu se indica cantitatea de drog se vor intrebuinta 5g la 100ml apa(5%) pentru majoritatea telor medicinale; 4g pentru cele care contin mucilogii (flori de tei, Frunze, si flori de nalba) si 3g pentru radacini.

De retinut!!!

- unele droguri, ca florile de tei, muscatel, frunza de menta se prepara numai prin infuzie deoarece prin fierbere principiul lor active (uleiul volatile) dispare.

- la prepararea infuziei, trebuie neaprat respectate regulile mentionate, astfel neacoperirea in cursul infuziei duce la evaporarea uleiurilor esentiale si reducerea efectului.

b) Decoctul

Decoctia este operatia de extractie ce se realizeaza prin fierberea in timp anume a produsului vegetal maruntit cu cantitatea prescrisa de apa rece. Decoctia se strecoara fierbinte si se completeaza cu apa la volumul initial. Lichidul obtinut fiind denumit decoct sau popular fiertura.

Cum se procedeaza?

Se i-au 1-2 lingurite din ta maruntita su se pun intr-un vas smaltuit peste care se toarna circa 300ml apa rece. Frunzele, florile si ta intreaga se fierb 10-l5 minute, iar cojile si radacinl se fierb 30-40 de minute. Dupa fierbere, decoctul se strecoar si se completeaza cu apa pana la 250 ml.

Decocturile sunt recomandate pentru a extrage substantele active din radacini, scoarte, fructe, respective acele organe ale tei care au membrana mai groasa si prin care difuziune substantelor active se face mai greu.

c) Maceratia

Unele substante active se extrag mai bine la rece decat prin infuzare sau decoctie. Maceratia la rece este opratia cea mai frecvent utilizata in conditiile casnice si consta in tratarea produsului vegetal cu cantitatea de apa precrisa. Este recomandabil sa se foloseasca apa fiarta si racita.

Cum se procedeaza?

Plantele (drogurile) se pun in apa rece la temperature camerei (15-25 grade C) si sunt lasate timp de 4-8 ore, daca se depaseste intervalul de 10 ore, in preparat se pot dezvolta diverse organisme. Practic drogurile se pun la macerat seara tarziu, iar a doau zi dimineata se filtreaza.

Maceratul obtinut va fi pastrat la rece, dar nu mai mult de 24 de ore.

Macerarea la rece se utilizeaza in cazul telor medicinale ale caror principii active se dizolva la temperature camerei si se alterneaza la temperature mai ridicate. Se aplica la organelle speciilor vegetale care contin mucilagii (ex. Frunzele si radacinile de nalba, semintele de in).

Reguli generale de utilizare a ceaiurilor

- Nu considerati ceaiurile sau tele medicinale ca fiind remedii universale, bune in toate bolile.

- Daca aveti dubii privind identificarea tei, nu utilizati produsul respective, numeroase cazuri de intoxicatie sunt datorate unori erori in identifcarea tei.

- Nu depasiti dozele indicate in modulul de utilizare al fiecarui produs, dublarea dozei nu va face ceaiul de doua ori mai efficient.

- Nu se vor utilize concomitant mai mult de doua remedii pentru aceeasi afectiune (daca medicul nu recomanda).

- Cititi cu atentie prospectul sau in formatiile de pe ambalaj pentru a observa eventualele contraindicatii.

- Exista te medicinale, respective ceaiuri al caror consum se face numai la indicatia medicului.

- Unele te medicinale pot prezenta interactiuni cu medicamentele clasice, de sinteza, daca acest lucru apare mentionat pe ambalaj, consultati medical inainte de a folosi ta respective.

- Folositi numai ceaiuri fara constituenti toxici. Pentru afectiuni usoare, folositi ceaiuri in scop corectiv nu preventive.

- Femeile insarcinate si copii mici trebuie sa manifeste precautii deosebite in folosirea ceaiurilor medicinale deoarece putine dintre ele au fost testate pe deplin. Se consulta medical inainte de a folosi tele medicinale.

- La prepararea ceaiurilor utilizati vase de sticla, portelan, email sau inox. Nu se recomanda utilizarea recipientelor sin aluminiu, deoarece acest metal, care poate fi toxic, este absorbit de te.

Domenii de utilizare a ceaiurilor medicinale

a)Adjunvante in tratarea unor afectiuni.

- utilizarea telor medicinale este bine ecceptata de organism in conditiile unei administrari corecte, nu exista efecte secundare.

- prin respectarea modului de preparare se asigura extractia substantelor active necesare pentru efectul specific al produsului.

- extractia este nespecifica, ceaiul nu va contine singur produs active ci o asociere de substante active. Fitoterapia recomanda utilizarea tei ca atare, ca un intreg, deoarece actiunea unei te nu se explica numai prin enumerarea compozitiei sau prin actiunea componentelor, adesea exista interactiuni intre compusi care favorizeaza in principal efectul sau propietatie organoleptice.

- prin dezvoltarea substantelor active in apa, in mediul intern specific ale organismului se asigura o asimilarea mai rapida a acestora: cantitatile utilizate de organism vor fi mai mici (dependent de cantitatea extrasa) ceea ce explica efectul bland al ceaiurilor ativ cu extractele sau comprimatele.

b) Pastrarea sanatatii

- Plantele nu sunt folositoare numai atunci cand suntem bolnavi, ele pot juca un rol important si in pastrarea sanatatii sau prevenirea instalarii unor afectiunii. Multe te medicinale au semnificative propietati curative prentru combaterea imbatranirii sau pentru fortificarea sistemului imunitar.

- Utilizarea telor medicinale trebuie sa faca parte dintr-un mod de viata sanatos, alaturi de un regim echilibrat si un minim de exercitii fizice. Fitoterapia va constitui astfel la intretinerea sanatati pana la o varsta avansata. Exemplu, salvia si rozmarinul associate in mod traditional cu longevitatea, contin antioxidanti care combat radicalii liberi.

- Ceaiurile din te sunt recomandate ca adjuvante in diverse afectiuni, dare le pot fi consumate pur si simplu ca si bauturi racoritoare sau relaxante. Exemplu ceaiuri din te care pot fi consummate seara inainte de culcare, pentru a dormi bine: levantica, teiul, musetel.

B.         Vinurile medicinale

In conditii casnice ele se prepara prin macerarea la rece, timp de 7-8 zile a telor medicinale maruntite in vin de calitate superioara. Se foloseste 30-50g drog pentru 1000ml vin. Se filtreaza, iar lichidul rezultat se lasa se se sedimenteze 24 de ore, apoi se refiltreaza si se completeaza cu vin pana la un litru. Se adauga zahar dupa gust.

C. Siropurile medicinale

Sunt solutii extractive apoase, la care se adauga zahar (640 g zahar la 360 ml apa). Siropurile din te medicinale se prepara astfel:

- in mase smaltuite

- se dizolva zaharul intr-o solutie (infuzie sau decoct) ce contine substantele medicamentoase sau aromatice aflate in drog. Dizolvarea zaharului se face la rece sau la cald.

- apa care se evapora in timpul fierberii se completeaza cu apa fierbinte

- siropurile se strecoara fierbinti prin tifon, direct in sticle uscate si de capacitate mica.

- sticlele umplute se astupa bine cu dopuri (in prealabil fierbinti) si in final se parafineaza si se pastreaza la rece.

Siropurile sunt unele dintre cele mai agreabile medicamente naturale, mai ales in perioada iernii, avand de la caz la caz efecte tonice, antitusive, expectorante.

Despre siropurile de te se spune ca sunt bauturi antice ce ascund intr-un gust sublime puterea de a vindeca.

D. Tincturile (esentele) medicinale

Se obtin prin tratarea telor maruntite cu alcool de diferite concentratii (30-40 grade) timp de 12-l4 zile, la o temperature de 20-25 grade Celsius. Dupa strecurare, se obtin solutii extractive alcoolice mai concentrate decat ceaiurile.

Se pastreaza in sticlute de culoare inchisa, la rece.

Se folosesc pentru uz intern, administrandu-se cu picatura, in putina apa sau pe zahar.

E. Pulberile

Numeroase produse vegetale se administreaza sub forma de pulbere. Daca operatia de obtinere a pulberilor este realizata in casa in cazul frunzelor si partilor aeriene , in schimb este mai greu de efectuat in cazul partilor subterane, de aceea se recomanda ca pulberile respective sa fie procurate din farmacii.

II. Folosirea telor medicinale pentru uz extern

A.     Oteturile medicinale

Se prepara prin macerarea telor maruntite in otet de vin, la temperatura camerei, timp de 7-8 zile. Dupa trecerea acestui timp, continutul se strecoara, iar lichidul obtinut se completeaza cu otet pana la cantitatea initiala de la care s-a pornit. Pentru obtinerea oteturilor medicale se iau in lucru 5-0 g de produs vegetal la 100 ml de otet de vin.

B.    Cataplasmele

Cataplasmele denumite popular prisnite si oblojeli de consistenta moale ce se obtin din te medicinale pulberizate si amestecate cu apa pan ace rezulta o pasta. Cataplasma nu trebuie sa fie nici prea consistenta, nici prea fluida sis a nu depaseasca prin suprafata ei locul bolnav.

Aceasta pasta se poate aplica direct pe piele sau numai dup ace a fost pusa intre doua bucati de panza. Daca avem la indemana te proaspete, acestea se spala si se aplica direct pe zona bolnava. Durata aplicarii cataplasmelor este in functie de suferinta tratata si felul telor folosite. Cataplasmele pot avea efecte diferite in functie de felul telor folosite: emoliente, revulsive, antalgice, cicatrizante.

C.    Inhalatiile

Constau in inhalarea unor vapori de apa saturati in uleiuri volatile, obtinuti prin introducerea unor te aromatice in apa clocotita. Vaporii inhalati de bolnav patrund pe caile respiratorii exercitandu-se activitatea lor medicamentoasa.

D.    Baile de te medicinale

Baile medicinale constituie o alta forma de folosire pentru uz extern a telor. Sunt bai la care se adauga infuzii sau decocturi din te in apa fierbinte. Se mai pot adauga si direct in baie saculete de tifon in care se gasesc te macinate.

Apa pentru baie va avea o temperature de 34-37 grade Celsius, iar durata tratamentului (baii) va fi de 5-l5 minute.

Baile de te se pot face zilnic sau la 2-3 zile, dupa indicatii. In functie de boala se folosesc una sau mai multe te.

Utilizarea bailor cu te se bazeaza pe actiunea directa, la nivelul tegumentului, a diverselor principii active cu actiune antiseptica, antiinflamatoare, cicatrizanta si sedative.

Ele sunt recomandate atat celor sabatosi, cat si celor cu anumite suferinte

Forme moderne de folosire a telor in fitoterapie

Fitoterapia moderna foloseste produse cu extracte de te, incorporate in solutii, tablete, unguente, supozitoare, comprimate, capsule, perle.

A.     Unguente

Se prepara prin incorporarea unui extract vegetal intr-o baza alcatuita in principal din vaselina si lanolina, eventual si ceara de albine. Compozitia bazei face ca unguentul sa aiba o textura vascoasa, onctuasa, care patrunde lent in piele si astfel elibereaza extractul vegetal, pentru o actiune blanda, manifestata mai mult timp.

Despre unguentele cu extract din te medicinale, se spune ca sunt vindecatoare miraculoase c eating pielea si patrund magic prin fiecare por, tamaduind. Exemplu, unguentul de galbenele este un remediu pe proprietatile sale antiseptice, cicatrizante, emoliente, dezinfectante, antiinflamatoare.

B.    Capsule si comprimate

Preparate sub forma se capsule comprimate reprezinta o modalitate mai noua de tratament cu te, care completeaza metodele clasice.

In capsule se introduc pulberi de te si extracte concentrate sin acestea. Aceasta cale de intrebuintare a telor este moderna, simpla, la indemana

Aprecierea cantitatii de produs vegetal si a volumului de solvent necesare efectuarii unei forme medicamentoase in casa

Pentru a veni in ajutorul celor care prepara in casa diverse forme medicamentoase pe baza de te medicinale si care nu dispun de cantar si cilindru gradat, pot folosi urmatoarele unitati de masura utilizate in practica si echivalentul lor in unitati de greutate sau capacitate

- o lingura supa ~ 5-7 g radacini, tuberi si rizomi; 2-3 g frunze; 3-4 g flori; 4-5 g iarba (tulpina); 5-6 g fructe; 8-l0 g seminte. Toate fiind uscate, maruntite si bine pisate.

- o lingurita contine cantitatile de mai sus injumatatite.

- cu varful a doua trei degete se apuca aproximativ 2-3 g de ta pisata.

- un varf de cutit de te uscate si pisate 1g

- o cana sau un pahar mare 150-200 ml

- un pahar mic sau o cescuta de cafea ~ 70 ml

- un pahar de lichior ~ 30 ml.

De retinut!!!

Indiferent de forma de administrare si modul de folosire este necesar sa se respecte cu strictete cantitatile indicate de produs vegetal si de solvent.

Se poate face uz de aceste determinari aproximative numai in cazul telor medicinale care nu sunt toxice.

Greseli frecvente in folosirea preparatelor fitoterapeutice.
Alte materiale medicale despre: Fitoterapia

Oamenii lui Columb, descoperitorii Americii, au fost primii dintre europeni care au vazut in 1492 pe locuitorii din Tuena (America centrala) fumin [...]
Majoritatea plantelor au mai multe proprietati, unele chiar foarte multe, de aceea nu ne va surprinde faptul ca le vom regasi la diverse rubrici. in a [...]
Pentru o actiune cat mai eficienta a plantelor, cu exceptia cazurilor in care se specifica altceva, este bine sa le administrati pe stomacul gol, sub [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre fitoterapia

Alte sectiuni
Medicina naturista
Plante medicinale
Lista plante medicinale
Cura de purificare
Terapia cu argila
Aromoterapia
Plante terapeutice
Apiterapie
Naturoterapia
Fitoterapia
Hidroterapia
Acupunctura
Aloe vera
Toxicologie

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile