Aromatograma este metoda de evaluare a actiunii antimicrobiene a unui
ulei latil. Este o metoda foarte simpla si poate fi aplicata in oricare laborator clinic, cu o dotare minima.
Metoda se bazeaza pe principiul antibiogramei difuzi-metrice, putandu-se utiliza atat metoda Kirby-Bauer, cat si metoda minimala Bals. Ca mediu de cultura se foloseste, in general, geloza Mueiler-Hinton, ori altul care sa faca posibila dezltarea unui numar cat mai mare de germeni.
Pentru efectuarea aromatogramei se folosesc rondele de hartie de filtru cu diametre de 2 sau 10 mm, imbibate cu
uleiul care se testeaza (ori cu componenta sau componentele separate prin fractionare din uleiul respectiv). Se noteaza zona de inhibitie. Astfel, daca s-a lucrat cu rondele de 10 mm, zonele de inhibare sunt: 11-l5, 16-20 si peste 20 mm (notate cu "+", "++" si, respectiv, "+++", corespunzand unui raspuns slab, mediu si puternic de inhibare al proliferarii microorganismelor in cauza).
Utilizarea tulpinilor standard de microorganisme nu are decat o valoare orientativa. Pentru aplicarea corecta a aromatogramei se recomanda recoltarea produsului patologic de la suferind si izolarea germenului responsabil al afectiunii respective.
Este de preferat ca aromoterapeutul sa dispuna in momentul testarii de o colectie cat mai mare de uleiuri latile (minim 20), iar in formularea retetei aromote-rapeutice sa foloseasca numai
uleiurile latile utilizate la aromatograma.