eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Laptisorul de matca

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NATURIST » apiterapie » laptisorul de matca

Laptisorul de matca: producerea, prepararea si conservarea laptisorului de matca


Laptisorul de matca: producerea, prepararea si conservarea laptisorului de matca

Laptisorul de matca

La inceputul anilor cincizeci atentia biologilor a fost atrasa de compozitia si mai ales de proprietatile laptisorului de matca.

. Este interesant faptul ca aceasta substanta, in acelasi timp lapte si saliva, asigura larvei o crestere rapida, iar individului care a fost hranit cu ea, o longevitate ce nu se poate a cu cea a indivizilor care nu primisera laptisor de matca. A fost subiect pentru ampla reflectie si cercetari.

Cativa apicultori intreprinzatori au trecut direct la productia si vanzarea catre public a laptisorului de matca, caruia i-au atribuit virtutile cele mai extraordinare, inainte chiar ca dosarul medical sa fi fost deschis. Anii au trecut; cercetarile au progresat, pe urma au stagnat aproape. Dosarul medical un moment deschis a fost repede inchis de catre medici ingrijorati pentru reputatia lor si putin doritori sa-si amestece numele intr-o publicitate galagioasa. Ce a mai ramas din aceasta perioada extraordinara ? Contrar tuturor parerilor si tuturor pronosticurilor, laptisorul de matca continua fara zgomot o cariera inceputa cu rasunet.



Productia si consumul se echilibreaza la un nivel care permite unor apicultori specializati sa-si mareasca rentabilitatea stupinei. Stabilitatea, prin aceasta intelegand evolutia consumului de mai bine de 20 de ani incoace, constituie dovada ca nu se poate ignora fenomenul 'laptisor de matca'.
.Laptisorul de matca este un produs de secretie al glandelor hipofaringiene ale albinelor lucratoare, destinat hranirii larvelor in primele 3 zile, a larvelor de matca pe toata perioada pana la capacirea botcilor, cat si a matcilor. Are o consistenta cremoasa, este de culoare alb-galbuie, cu gust acrisor.

 

.Proprietatile organoleptice ale laptisorului de matca

Caracteristici

Conditii de admisibilitate

Aspect

masa vascoasa, omogena cu granulatii fine

Culoare

galbui sau alb-galbui

Consistenta

usor vascos

Miros

caracteristic, usor aromat

Gust

slab acid (acrisor), foarte usor astringent

Impuritati

nu se admite prezenta de larve, ceara, spori de mucegai sau alte impuritati vizibile cu ochiul liber sau la microscop. Se admit urme de polen

 

.Laptisorul de matca proaspat, contine urmatoarele vitamine: tiamina, riboflavina, biotina, acid folie, acid pantotenic si cantitati mici de vitamina C. Totodata laptisorul de matca contine acizii 9 si 10 hidroxidecenoici, produsi de glandele hipofaringiene ale albinelor, precum si doua fractiuni cu proprietati similare ale acetilcolinei. De asemenea, au fost identificati 18 diferiti aminoacizi, combinati si liberi din care amintim: acidul aspartic, glutamic, alanina, arginina, glutamina, glicina, lizina, metionina, prolina, valina, tiamina. tirozina etc.

.Proprietatile fizico-chimice ale laptisorului de matca

Caracteristici

Conditii de admisibilitate;

pH

3,5- 4,5

Apa

58,0-67,0

Substanta uscata*

33,0-42,0

Proteine - total*

13,0-l8,0

Glucide (zahar invertit)*

7,5-l2,5

Lipide*

3,0- 6,0

Cenusa*

0,8- 1,5

Substante nedeterminate*



8,7- 4,0

Indice diastazic - minimum

23,8

*UM = %
.S-a constatat, de asemenea, ca laptisorul de matca are in compozitia sa unele substante de tip hormonal, precum si o substanta antibiotica, bactericida.

.Compozitia
.Laptisorul de matca este foarte bogat in apa (aproape de 79%). Jumatate din substanta uscata consta din proteine. Lipidele reprezinta in jur de 18% din greutatea uscata, cenusa 2,5%. Fractiunea lipidica a fost mult studiata ; ea cuprinde un acid gras specific, acidul hidroxi-l0 decenoic-2, care s-a demonstrat ca are proprietati antibacteriene, anti-fungice si antigerminative. Fractiunea glucidica a laptisorului de matca este importanta (20-25% din greutatea uscata), dar fara vreo valoare deosebita. Continutul in vitamine din grupa B este foarte ridicat. Laptisorul de matca este o sursa exceptional de bogata de acid pantotenic : 0,5 mg/g de greutate uscata. Fractiunea proteica a laptisorului de matca cuprinde majoritatea aminoacizilor, fie liberi fie combinati in proteine.
.Au fost facute studii detaliate asupra compozitiei laptisorului de matca, dar nu este sigur ca proprietatile biologice puse in evidenta, cu exceptia factorului antibiotic, sunt datorate unor constituenti identificati si dozati cu precizie.

.Producerea laptisorului de matca
.Producerea laptisorului de matca se poate realiza in familii orfanizate sau in familii cu matca in functie de calificarea apicultorului.

 

Actiuni pregatitoare:

1.se confectioneaza botcile in care vor fi transvazate larvele sau se folosesc, direct, botci artificiale, din plastic. Botcile se fac din ceara cu ajutorul unui sablon cu diametrul de 8-9 mm avand extremitatea rotunda si cu o usoara conicitate pentru desprinderea rapida a botcilor. Sablonul se pastreaza in apa inainte de intrebuintare dupa care se introduc in ceara topita de 3-4 ori, pornind de la adancimea de 8 mm care se reduce treptat, cu fiecare inmuiere la 4-5 mm. Dupa ultima inmuiere sabloanele cu ceara se introduc in apa pentru racire, iar dupa dislocarea botcii operatiunea se repeta pentru confectionarea altor botci;

2. botcile se lipesc cate 25-30 pe leaturi din lemn, iar acestea se monteaza cate 3-4 pe o rama.

3. se asigura si celelalte materiale necesare: lantete de transvazare, gratii Hanemann, pompa de aspirare a laptisorului, borcane (sau alte recipiente) pentru stocarea laptisorului.

 .Producerea laptisorului prin orfanizarea familiilor de albine



.Pregatirea familiilor de albine in cazul folosirii metodei de producere a laptisorului in absenta matcii consta in orfanizarea completa a familiei cu 3-4 ore inaintea introducerii larvelor. Orfanizarea completa inseamna ridicarea matcii impreuna cu toti fagurii cu larve si oua, material biologic cu care se formeaza un roi ce se amplaseaza temporar pe vatra stupinei. In mijlocul fagurilor ramasi in familia orfanizata se lasa un spatiu gol, egal cu o rama.
.In botcile pregatite si lipite pe sipci se transvazeaza larve tinere, de 1,5-2 zile, cu ajutorul unei lantete. Dupa completarea botcilor de pe sipci cu larve, sipcile se pun in rame iar acestea se introduc in locul ramas liber in cuibul familiei;dupa 72 de ore se scoate rama cu botci din familia orfanizata, se reteaza botcile cu ajutorul unei lame cat mai aproape de larve, se inlatura larvele si se extrage laptisorul de matca cu ajutorul dispozitivelor cu absorbtie speciale sau a unei spatule din lemn sau material plastic. In botcile eliberate de laptisor se transvazeaza din nou larve si ciclul se repeta de 3 ori la aceeasi familie de albine; dupa cea de-a treia serie se reface familia de albine prin unificarea albinelor care au participat la producerea laptisorului cu cele din roiul format cu ocazia orfanizarii.

.Producerea laptisorului in familii cu matca

1.      pregatirea familiilor, in cazul producerii laptisorului fara orfanizare (in familii cu matca), se face prin izolarea matcii pe un numar de faguri cu ajutorul unei diafragme sau podisor prevazut cu o portiune mica de gratie despartitoare. Dupa 9 zile de la izolare, in timentul fara matca, tot puietul va fi capacit si dupa distrugerea botcilor capacite se pot introduce ramele cu botci;

2.      transvazarea larvelor in botci se face ca si in cazul metodei descrise anterior cu deosebirea ca in prima zi se introduc 30-50 de larve, in ziua a doua si in ziua a treia cate alte 30-50 de larve. In ziua a patra se recolteaza laptisorul din primele botci introduse in locul carora se introduc noi larve. Ciclul poate continua pe intreg parcursul sezonului activ;



3.      In toata perioada, timentul in care se introduc botcile, se poate imputernici cu puiet capacit provenit din timentul familiei in care matca isi continua activitatea;

4.      la terminarea actiunii cele doua timente se unifica prin simpla inlaturare a diafragmei sau podisorului cu gratie despartitoare;

5.      in timpul producerii laptisorului, familiile producatoare se furajeaza cu hrana bogata in proteine, cu turte proteice si se stimuleaza cu sirop de zahar;

6.      laptisorul de matca se pastreaza pana la livrare in frigider in borcane de sticla inchise la culoare.

.Prepararea si conservarea
.Prepararea laptisorului de matca cere o foarte mare curatenie din partea producatorului.
Botcile sunt golite de continut cu o spatula de sticla sau cu un mic aspirator. Bineinteles, se scoate mai intai, cu multa grija, larva. Camera in care laptisorul de matca este recoltat trebuie sa fie considerata ca un laborator farmaceutic, nu ca o incapere obisnuita,de stupina.
.Laptisorul se ambaleaza in borcane de sticla de culoare inchisa, cu dop rodat, ce se umplu astfel incat sa nu ramana in interior un spatiu gol. Pe borcan se aplica o eticheta pe care se indica: - numele unitatii producatoare; - data recoltarii; - greutate bruta; - greutatea neta; - numele apicultorului ce a recoltat laptisorul; - teritoriul (baza melifera); - comuna, judetul unde a fost recoltat; - tara;. Borcanele cu laptisor de matca se pastreaza la intuneric la o temperatura de 0-4C.
.Numai frigul si liofilizarea permit conservarea in mod satisfacator a laptisorului de matca pur. Acesta este un produs biologic care contine multa apa, enzime, micro-organisme (cu toata precautia care se ia in momentul recoltarii) care se altereaza la temperatura obisnuita. Amestecul de laptisor de matca 1% in miere constituie probabil un mijloc de conservare satisfacator cu conditia de a pastra recipientul in frigider pe timpul perioadei de folosire.

.Analiza laptisorului
.Identificarea laptisorului de matca intr-un produs ca mierea este posibila datorita cromatografiei, iar punerea in evidenta si dozarea acidului hidroxi-10 decenoic-2, substanta specifica laptisorului de matca, permite cunoasterea cu o aproximatie destul de convenabila a cantitatii de laptisor de matca incorporat. Partea cea mai delicata a operatiei este extragerea fractiunii lipidice din amestec ; ea trebuie sa fie cat se poate de completa.

.Intrebuintarea laptisorului de matca

.Datorita compozitiei sale chimice, a proprietatilor sale, precum si a continutului bogat in vitamine si aminoacizi, laptisorul de matca este folosit in medicina (apiterapie), atat in stare pura, sub forma liofilizata, precum si in cosmetica medicala, in cadrul unei game variate de produse energizante, apiterapice si cosmetice.

.Experientele de laborator pe soarece si pe sobolan au aratat ca laptisorul de matca are, asupra cresterii, o actiune care depinde de doza administrata, dozele puternice avand un efect invers decat cele mici, care sunt acceleratoare.  Are de asemenea,o actiune asupra glicemiei.
.Cercetarile clinice au dovedit o actiune euforizanta a laptisorului de matca justificand folosirea sa in cazuri de astenie, de anorexie, de slabire a organismului sau de deficienta constitutionala. Rezultatele obtinute la batrani sunt cele mai interesante.
.Laptisorul de matca este consumat in general, in amestec cu miere. Exista si preparate de laptisor de matca liofilizat, adica deshidratat in vid la temperatura foarte scazuta. Dozele zilnice preconizate de medici adepti ai laptisorului de matca sunt de ordinul a 0,1 g. Pentru astfel de doze nu sunt contraindicatii.




Alte materiale medicale despre: laptisorul de matca




Prin compozitia chimica a laptisorului de matca (LM) se asigura actiunea de diferentiere asupra dezvoltar [...]
Supravegherea alimentelor, privind securitatea prezervarii calitatii lor biologice (pentru consum), a progresat enorm in ultimii 20 - 30 de ani, d [...]
Esentiale pentru obtinerea unui ceai de calitate sunt: tipul si prospetimea frunzelor de ceai, temperatura si calitatea apei, timpul de infuzare, [...]


Copyright © 2010 - 2023 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre laptisorul de matca

  Alte sectiuni


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat



  Vezi toate intrebarile