eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

APITERAPIE

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » NATURIST » apiterapie

Stupul multietajat

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire


Advertisements

Stupul multietajat

stup orizontal.Stupul multietajat STAS nr.8128/1977 este conceput dupa stupul de tip Langstroth si Rooth si face parte din categoria stupilor verticali de mare capacitate. Practic, in timpul unui mare cules, volumul stupului poate fi marit foarte mult, prin suprapunerea a doua, trei sau mai multe corpuri. Desi cere o anumita pregatire in manipularea corpurilor, acest tip de stup este cel mai mobil, permitand folosirea celor mai noi si eficiente metode de crestere si exploatare a familiilor de albine. Este recomandat si datorita faptului ca asigura albinelor conditii de crestere asemanatoare cu cele naturale (scorbura), cuibul dezvoltandu-se, in raport cu solul, pe verticala. Volumul stupului poate fi marit mult prin adaugare de corpuri, in raport cu cantitatea de puiet depusa de matca si de starea culesului.

.Caracteristicile principale ale stupului sunt urmatoarele: fundul si corpurile construite din scandura, grosimea peretilor este de 25mm, corpurile se imbina fara falt iar pe timpul transportului prinderea corpurilor,a fundului si a capacului realizandu-se cu stup multietajatajutorul unor tije interioare sau chingi.

Partile componente ale stupului sunt: fundul stupului, corpurile (in mod obisnuit in numar de 3), ramele, hranitorul, podisorul, rama de ventilatie, capacul telescopic, tijele de fixare, blocul de urdinis si inchizatorul de urdinis.

.Fundul
in acest model STAS este mobil, cu o singura fata utilizabila. In prezent se utilizeaza din ce in ce mai mult fundul dublu, cu ambele fete utilizabile. Are lungimea de 550mm, depaseste corpul din fata cu circa 60mm formand astfel scandurica de zbor. Este construit din scanduri groase de 20mm, incheiate in falt si prinse intr-o rama pe trei parti sau dintr-o bucata de placaj gros cu leaturi pe cele trei margini, inalte de 20mm.

.Corpul este construit din scanduri care se incheie in falt, intre ele pe lateral si la colturi in coada de randunica ( din experienta mea si a altor stupari care folosesc acest stup recomand totusi imbinarea la colturi in falt simplu, in felul acesta corpul este mai rezistent la ploaie, nu putrezeste la imbinari asa de repede). Dimensiunile exterioare ale corpurilor sunt 490 x 420 x 245mm, iar cele interioare de 450 x 380 x 245mm, avand un volum util de 0,126 m3 sau 126 litri (calculat pentru 3 corpuri). Grosimea tuturor peretilor este de 20mm. Peretii din fata si din spate ai corpurilor sunt prevazuti in partea de sus, pe interior, cu cate un falt de 17mm inaltime si 10mm adancime pentru sprijinirea umeraselor ramelor. Pentru protectia mecanica a marginilor falturilor, optional poate fi atasata o bucata de tabla sau un distantier de rame metalic. Peretii laterali ai corpurilor sunt strapunsi pe toata inaltimea de un orificiu cu diametrul de 10mm prin care se introduce tija de fixare a corpurilor in timpul transportului la pastoral.

In exterior corpurile au doua scobituri cu o adancime de 10mm care servesc ca si manere. Alternativ manerul poate fi confectionat dintr-o bucata de lemn cu grosimea de 20mm si lungimea de 490mm. Acest tip de maner asigura o priza mai buna la mutarea si transportul corpurilor grele, pline cu miere.

Schita stup multietajat

.

.Ramele, cate 10 in fiecare corp, au dimensiunile exterioare de 435 x 230mm, cu leatul superior de 25/18/470mm cu umerase de 9mm grosime, iar lungimea interioara este de 415 x 202mm. Spetezele laterale au o grosime de 9mm cu profil pentru distantare. Speteaza inferioara este de 15/7/417mm.

.Hranitorul consta dintr-o rama de lemn cu peretii inalti de 60mm, restul dimensiunilor fiind identice cu cele ale corpului. Pe peretii laterali, in interior, are doua adancituri in care intra doua leaturi demontabile (150/30/395mm), pe care se sprijina o tava din tabla galvanizata cu dimensiuni interioare de 384/370/45mm. Printr-un perete despartitor prevazut spre fund cu un orificiu, tava este impartita in doua timente inegale, avand cate un gratar plutitor. Capacitatea maxima a hranitorului este de 7l sirop de zahar. Prin inchiderea orificiului din peretele despartitor al tavitei cu un dop de cauciuc se foloseste doar un singur timent si astfel se pot da cantitati mai mici de hrana, de pana la 1l sirop de zahar. Rama hranitorului poate fi folosita si in alte scopuri. Asezata peste tava, intre corp si rama de ventilatie, formeaza un spatiu de refugiu in timpul transportului. Intercalata intre fund si corp permite folosirea ramelor standard orizontal (435 x 300), atunci cand se face trecerea, conversia de la stupul orizontal la cel multietajat sau cand familia din multietajat este ajutata, intarita cu rame cu puiet capacit, gata de eclozionare luate din stupi orizontali. In stupul multietajat mai poat fi folosite si hranitoarele de rama, de lemn sau plastic, de diverse capacitati.

.Podisorul propriu-zis sau podisorul separator are tablia de 10mm grosime iar in centru este prevazut cu o fereastra dreptunghiulara de 60/140mm, acoperita pe ambele fete cu plasa de sarma. Rama podisorului are pe trei laturi cate doua urdinisuri, asezate paralel, pe o fata si pe alta a tabliei, care servesc la devierea albinelor din familia ajutatoare (asezata deasupra podisorului, peste familia de baza), prin inchiderea unuia si deschiderea celuilalt, familiei ajutatorare deschizandui-se in acest scop un alt urdinis pe alta latura a stupului decat cea folosita la devierea albinelor.

.Rama de ventilatieconsta dintr-o rama de dimensiunea corpului pe care se prinde o plasa de sarma. Deasupra plasei, pe stinghiile laterale ale ramei se fixeaza doua leaturi de 50 x 35mm ale caror capete au cate o scobitura adanca de 20mm in care se fixeaza capacul. In leaturile laterale sunt de asemenea orificii pentru tijele de fixare.

.Capacul telescopic are tavanul drept, gros de 10mm, invelit la exterior cu tabla zincata, care imbraca peretii laterali in partea de sus pe o latime de 20mm si se sprijina cu leaturile laterale pe podisor. Capacul are o rama exterioara cu sectiunea de 90 X 20mm si, la interior, este prevazut pe lungime cu cate doua leaturi cu sectiunea de 50 x 20mm, intre capetele carora este lasat un locas pentru capatul tijei cu piulita. Cu aceste leaturi capacul se sprijina de podisor, formand un spatiu in care se poate aseza in toamna materialul izolant (saltelute de paie, polistiren, etc.).

.Blocul pentru urdinis se formeaza dintr-o sipca cu sectiunea de 20 x 20mm si lungimea de 375mm. Este prevazut pe o fata cu o scobitura de 153 x 9mm, iar pe alta fata cu o scobitura de 50 x 9mm permitand astfel micsorarea urdinisului la dimensiunea dorita, in caz de furtisag sau iarna. Pozitia blocului este determinata de doua cuie batute la interior, pe fundul stupului.

.Inchizatorul de urdinis se executa dintr-o scandura cu sectiunea de 15 x 35 x 415mm, avand la ambele capete cate o scobitura de 20 x 21mm si se prinde cu un cui de corpul stupului. Este folosit atunci cand coloniile se muta in pastoral sau cand trebuie inchise atunci cand se fac tratamente fitosanitare.

.Tijele sunt confectionate din otel, au o lungime de 991mm si diametrul de 8mm, la un capat au un filet pe o lungime de 70mm pe care se insurubeaza o piulita cu fluture, iar la capatul celalalt au un orificiu prin care se trece o siguranta. Lungimea tijei permite fixarea tuturor partilor componente ale stupului cu exceptia capacului. Din cauza lungimii fixe a tijelor se pot impacheta doar stupii echipati cu toate piesele. Pentru a inlatura acest inconvenient in locul tijelor de otel se pot folosi cabluri metalice, din otel zincat, gros de 4,5mm, care are un capat fixat intr-o teava iar celalalt este prevazut cu un surub cu mandrina (cleste).

.Principalele avantaje ale stupului multietajat sunt urmatoarele: asigura dezvoltarea familiilor puternice, respectand dezvoltarea pe verticala a acestora si oferindu-le spatiu suficient, piesele sunt mobile, putand fi schimbate/curatate/inlocuite cu usurinta, permite manuirea grupelor de rame cu intreg corpul in loc de manuirea fiecarei rame in parte, cum este in cazul stupului orizontal, reducand prin aceasta volumul de munca al apicultorului. Toate acestea fac din stupul multietajat alegerea optima pentru practicarea unei apiculturi moderne, intensive.
Alte materiale medicale despre: APITERAPIE


loading...


La toate popoarele, notiunea de frumusete este asociata cu notiunea de curatenie, inca din cele mai vechi timpuri, grasimile si uleiurile au servit la [...]
Stupul orizontal In tara noastra se foloseste stupul orizontal STAS nr.4170/1976. In acest tip de stup dezvoltarea familiei de alb [...]
- Nevrozele se pot ameliora prin: a) se va lua o lingura de miere dupa fiecare cina, aceasta avand un rol calmant si aducand somnul; b) se iau 10 g [...]


Copyright © 2010 - 2020 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre apiterapie

Advertisements


Alte sectiuni
Medicina naturista
Plante medicinale
Lista plante medicinale
Cura de purificare
Terapia cu argila
Aromoterapia
Plante terapeutice
Apiterapie
Naturoterapia
Fitoterapia
Hidroterapia
Acupunctura
Aloe vera
ToxicologieAi o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Intrebarea in cateva cuvinte
Intrebarea cu toate detaliile
Unde se incadreaza problema medicala?
Scrie codul din imaginea alaturata
Scrie codul din imaginea alaturatloading...

Vezi toate intrebarile