eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


APITERAPIE

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NATURIST » apiterapie

Stupul orizontalStupul orizontal

In tara noastra se foloseste stupul orizontal STAS nr.4170/1976. In acest tip de stup dezvoltarea familiei de albine se face pe orizontala fata de sol. Acest stup este confectionat din scandura de 24mm grosime.

Fundul este fix, confectionat din scanduri incheiate intre ele in falturi si asezate in lungimea stupului si este intarit in partea posterioara cu doua bare transversale cu sectiunea de 50 x 30mm si o lungime de 516mm.

Corpul are forma paralelipipedica, fiind confectionat din scanduri asezate longitudinal, incheiate in falt simplu si are dimensiunile exterioare de 516 x 828 x 400mm, iar cele interioare de 450 x 780 x 380mm. Volumul util al stupului este de 0,116m3 sau 116l. Peretele frontal are, in partea sa inferioara, doua urdinisuri inalte de 20mm, diferite insa ca marime, primul avand lungimea de 300mm iar celalalt de 150mm.

Capacul imbraca partea de sus a stupului pe 20mm, sprijinindu-se pe braul corpului, este rabatabil, fiind prevazut cu doua balamale cu care se fixeaza de corp. Dimensiunile exterioare ale capacului suntde 917 x 605 x 110mm. Partea superioara a capacului este a, fiind construita de scandura subtire, de 10mm. In peretii laterali sunt doua deschideri longitudinale, lungi de 380mm si inalte de 30mm prevazute cu sita metalica cu ochiuri de 2-2,5mm, in strat dublu, care au rolul de a asigura ventilatia pe timpul zilelor de canicula, in timpul marilor culesuri sau pe timpul transportului la pastoral.Stupul orizontal este prevazut cu 20 de rame, doua diafragme (de reducere a cuibului si de separare) si 6 scandurele de podisor, confectionate din scandura subtire precum si cu un dispozitiv de fixare a ramelor pentru transport.

Ramele din interiorul stupului orizontal au urmatoarele dimensiunile exterioare: lungimea 435mm, latimea 300mm, speteaza de sus are 470mm lungime, 25mm latime si 20mm grosime, iar spetezele laterale au grosimea de 10mm, latimea de 37mm in partea superioara si de 25mm in partea mijlocie si inferioara, avand in partea de jos un canal dreptunghiular in care intra si se fixeaza speteaza inferioara care are o sectiune patrata (10 x 10mm).

Diafragmele sunt construite din scanduri de 15mm grosime sau placaj si sunt intarite jur imprejur cu o rama de 30mm latime, prevazuta cu nut iar la dimensiuni si functionalitate nu sunt identice. Prima diafragma serveste la separarea familiei de albine ajutatoare (diafragma etansa sau separatoare) si are dimensiunile de 484 x 330 x 15mm, speteaza de sus 470 x 20mm care formeaza umerase de 20 x 11mm pentru sprijinirea diafragmei pe falturile corpului de stup. Cu ajutorul acestei diafragme interiorul stupului se imparte in doua timente, izolate unul de altul. Diafragma ajunge pana la fundul stupului, iar sus pana la fata inferioara a scandurelelor podisorului, astfel ca albinele nu pot trece dintr-un timent in altul. Pentru o mai buna etanseizare, pe fundul stupului si pe peretii laterali, langa diafragma, pot fi batute sipci subtiri care acopera eventualele spatii libere create de suprafata deformata a peretilor sau a marginilor diafragmei.

Cea de-a doua diafragma se foloseste pentru reducerea cuibului, are aceleiasi dimensiuni ca si prima, in afara de inaltime, fiind mai scurta cu 20mm (310mm) deci este la nivel cu speteaza de jos a ramelor, permitand circulatia albinelor in spatiul liber format intre partea de jos si fundul stupului. Diafragma reductoare a cuibului, pe o fata, in partea de sus, este prevazuta cu cate doua distantatoare.

Dispozitivul pentru transport este alcatuit dintr-o bara de fixare care se aseaza perpendicular pe rame. Rolul acestui dispozitiv este de a rigidiza ramele in stup pe timpul transportului, de a nu permite miscarea, deplasarea acestora si, implicit, strivirea albinelor.

Alte materiale medicale despre: APITERAPIE
La toate popoarele, notiunea de frumusete este asociata cu notiunea de curatenie, inca din cele mai vechi timpuri, grasimile si uleiurile au servit la [...]
in cosmiatria contemporana, de altfel ca si in alimentatia rationala sau in terapia medicamentoasa, se face din ce in ce mai mult resimtita noua tendi [...]
Un dicton intelept spune ca natura nu cunoaste probleme, ci numai solutii. Desigur ca nu este usor de definit in mod exhaustiv ceea ce este natural sa [...]


Copyright © 2010 - 2023 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre apiterapie

Alte sectiuni
Medicina naturista
Plante medicinale
Lista plante medicinale
Cura de purificare
Terapia cu argila
Aromoterapia
Plante terapeutice
Apiterapie
Naturoterapia
Fitoterapia
Hidroterapia
Acupunctura
Aloe vera
Toxicologie


Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturatVezi toate intrebarile