eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


APITERAPIE

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NATURIST » apiterapie

Stupii: stupul orizontal, vertical cu magazine, multietajat


Stupii

 

Albinele isi stabilesc adapostul, in mod natural, in scorburi de copaci, crapaturi de stanci, stilpi, poduri sau in alte locuri care le ofera protectie impotriva interperiilor. Inca din vechime, omul a adus albinele in preajma locuintei sale, incercand astfel sa valorifice produsele oferite de albine, in special mierea si ceara. Stupii sunt constructii din lemn sau poliuretan facute de om pentru adapostirea albinelor in vederea exploatarii economice a acestora. La inceput albinele au fost adapostite in stupi simpli (trunchiuri de copaci scobite, cosnite), in care nu era posibila interventia omului, fagurii erau ficsi, nu se puteau lua, extrage mierea si refolosi. Acum se folosesc stupi sistematici, cu rame mobile, ce fac posibila interventia omului in cuib si folosirea rationala a tuturor produselor apicole.

In practica apicola sunt folosite mai tipuri de stupi. La noi in tara, cei mai folositi stupi sistematici sunt:

Stupul orizontal

Stupul vertical cu magazine

Stupul multietajatIn stupi albinele isi formeaza cuibul, se dezvolta si desfasoara activitati specifice cum ar fi culesul de nectar, ixes si propolis, cresterea larvelor, cladirea fagurilor, etc.

Indiferent de tipul stupului (orizontal,vertical cu magazine sau multietajat), prin modul lui de constructie trebuie sa asigure familiei de albine urmatoarele conditii:

- sa fereasca colonia de interperii (ploaie, vant, curenti de aer, umezeala, arsita);

- sa aiba un volum ixes aut, sa fie incapator, sa asigure spatiul necesar dezvoltarii maxime a familiei de albine pimavara-vara si depozitarii rezervelor de miere si pastura; sa permita micsorarea sau marirea volumului prin adaugarea de rame sau corpuri, in raport cu ciclul de dezvoltare a coloniei pe timpul anului si cu evolutia culesurilor;

- sa aiba o greutate care sa permita transportul cu usurinta dintr-un loc in altul (important pentru pastoral);

- la inspectie, prin dispunerea ramelor, podisoarelor, diafragmelor, corpurilor si a altor accesorii sa se stanjeneasca cat mai putin activitatea coloniei de albine;

- dimensiunile constructive ale partilor componente sa fie standard, sa aiba aceleasi dimensiuni pentru a putea folosi cu usurinta materialele apicole noi comercializate in magazinele specializate si pentru a se putea muta dintr-un stup in altul;

- sa fie construit dintr-un material rezistent, usor (lemn, poliuretan) care sa ofere protectie la socurile mecanice si la atacurile soarecilor.

Ca regula generala, pentru infiintarea unei stupini este foarte important ca stupii sa fie de acelasi tip, cu rama unica, de aceleasi dimesiuni.

Indiferent de tipul stupului, el este alcatuit din urmatoarele parti principale, ixes au mobile: fund, corp, podisor si capac. Optional mai poate fi dotat cu diafragme, hranitoare, gratii Hanneman precum si alte accesorii folosite intr-un scop sau altul.

In inile dedicate celor trei modele de stupi puteti gasi detaliile constructive ale acestora (dimensiuni) precum si alte informatii legate de partile lor componente.
Alte materiale medicale despre: APITERAPIE
La toate popoarele, notiunea de frumusete este asociata cu notiunea de curatenie, inca din cele mai vechi timpuri, grasimile si uleiurile au servit la [...]
Notiunea de sistem reprezinta in gandirea stiintifica contemporana nu o "moda", ci un instrument necesar intelegerii fenomenelor biologice in mod spec [...]
Stupii   Albinele isi stabilesc adapostul, in mod natural, in scorburi de copaci, crapaturi de stanci, stilpi, poduri sau [...]


Copyright © 2010 - 2023 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre apiterapie

Alte sectiuni
Medicina naturista
Plante medicinale
Lista plante medicinale
Cura de purificare
Terapia cu argila
Aromoterapia
Plante terapeutice
Apiterapie
Naturoterapia
Fitoterapia
Hidroterapia
Acupunctura
Aloe vera
Toxicologie


Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturatVezi toate intrebarile