eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Aloe vera

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NATURIST » aloe vera

Aloe vera - miracolul naturii


ALOE VERA - MIRACOLUL NATURII


1.1. Cine este Aloe Vera?

Lloe barbadensis Miller supranumita Aloe vera este o ta subtropicala din familia liliaceelor (ca si usturoiul, ceapa, crinul, laleaua, etc.). Ea este una din cele peste 250 de specii de aloe, binecunoscuta in multe tari pentru efectul sau terapeutic extraordinar, fiind considerata de aceea ca un veritabil medicament natural. Denumirea de 'aloe' provine de la cuvantul arab aloeh' care inseamna in limba araba 'seva cristalina |/ amara', iar ta a fost utilizata inca din antichitate, fiind renumita pentru virtutile sale curative.

Numele de Aloe barbadensis Miller l-a primit dupa botanistul Miller care a descris pentru prima data ta aloe din insulele Barbados. Alti botanisti i-au dat numele de Aloe vera Linne, Aloe vera Lemarck. in comert Aloe barbadensis Miller este cunoscuta sub numele de Aloe vera, 'vera' fiind cuvantul latin care inseamna 'adevarata', denumire ce se datoreaza efectului terapeutic foarte puternic. Desi nu este singura specie de aloe cu efecte curative, conform cu ultimele cercetari medicale in domeniu, Aloe vera este specia cu cele mai puternice rezultate medicale.

1.2. Aloe un secret stravechi

Techii egipteni o numeau 'ta nemuririi' si o puneau printre darurile funerare inmormantate impreuna cu faraonii, pentru a asigura, chiar si dupa moarte, sanatate spiritului faraonului. Cu sute de ani in urma africanii agatau ta in manunchiuri deasupra usii pentru a alunga spiritele malefice. Medici celebri ai antichitatii si personalitati istorice remarcabile au fost fascinate de puterea curativa a acestei te.

Sa facem cunostinta:


In limba araba; aloeh' inseamna 'seva cristalina si amara'.Vechii egipteni o numeau -'ta nemuririi'.


___J Alexlllru cel fMare a fost ranit de o sageata si vindecat de catre ' un preot cari a folosit gel stors din frunzele tei de aloe.Prima atestare 'documentara' a tei miracol o gasim incrustata in piatra pe o placuta descoperita intr-un mormant egiptean de acum 3500 de ani.

Primul tratat medical antic care mentioneaza ta de aloe si efectele ei vindecatoare se numeste 'Papyrus Ebersn si se estimeaza ca a fost redactat in jurul datei 1553-l550 i.d.H.


1.3. Aloe - O istorie care se repeta din negura timpului

la descoperirea tei aloe in urma cu mii de ani, ta a fost folosita cu 'succes in scopuri terapeutice. Efectele tei erau cunoscute de marile civilizatii antice, de la persani si egipteni in Est, greci si romani in Europa, pana la popoarele de pe continentul african si subcontinentul indian. Planta era raspandita in Asia si zona Pacificului, regasindu-se si in folclorul japonez, filipinez si hawaiian. Va oferim in continuare cateva date importante din indelungata istorie medicala a tei aloe.

333 i.d.H. In antichitate ta a fost considerata atat de importanta, incat Aristotel l-a sfatuit pe Alexandru cel Mare sa ocupe insula Socotra, renumita pentru tatiile mari de aloe de acolo, aloe fiind folosita la tratarea ranilor soldatilor.

insusi Alexandru cel Mare a fost ranit de o sageata si vindecat de catre un preot care a folosit gel stors din frunzele tei de aloe.

1000 - 1300 d.H. Planta uscata devine un medicament de raspandire larga in toata Europa.

1300 - 1500. Planta prelucrata uscata intra in medicina engleza pe post de la-xativ si ca un tratament al bolilor si ranilor exterioare. Planta uscata se importa din Africa, mai ales de pe insula Socotra.

Printre multe minunatii mentionate de Marco Polo in urma calatoriilor sale in Orient se afla si descrierea numeroaselor aplicatii terapeutice ale tei de aloe

vera.

1500 - 1600. Conchistadorii spanioli au descoperit ca la baza multor remedii medicale aztece se afla aloe vera, cunoscuta ca un agent curativ de mare efect. Cultivata apoi in vecinatatea bisericilor catolice, a fost folosita intens de misionari si populatie ca un medicament universal, mai ales in regiunea insulelor Caraibe,

America de Sud si Centrala.

1600 - 1700. Fermierii spanioli si olandezi au intemeiat primele tatii comerciale pe insulele Barbados si Curagao. O solutie obtinuta prin fierberea frunzelor de aloe se exporta in principal in Europa.

1700 - 1900. Cari Von Linne in 1720 foloseste pentru prima data denumirea de aloe Vera Linne pentru descrierea tei. Apar sute de articole si referinte medicale in toata lumea, descriind varietatea aplicatiilor aloei in diferite tratamente, in 1820 Aloe Vera a fost amintita oficial ca laxativ si protector al pielii in lucrarea United States Pharmacopoeia (U.S.R).

1900. Datorita efectelor terapeutice, ta se cultiva pe scara larga in regiunile calde. Frunza proaspata sau deshidratata se vinde pentru tratarea ranilor si afectiunilor pielii, incluzand ulcerul, arsurile, dermatita si altele, in 1912 colonelul H.WJohnston fondeaza prima tatie comerciala americana de aloe in Florida.

1.4. O familie numeroasa

('n botanica sunt enumerate pana acum peste 250 de specii de aloe. Dintre aces-Ltea, printre cele mai importante amintim:

Aloe socotrina: Planta cu originea de pe insula Socotra, Yemenul de Sud, a fost mult timp cea mai raspandita specie de aloe. Datorita efectelor terapeutice considerate magice, negustorii arabi au comercializat-o peste tot, timp de secole, de pe malurile Marii Mediterane pana in China.

Aloe africana: Aloe Africana a fost cultivata de fermierii olandezi si, pana la aparitia Aloei vera, a fost cea mai cautata specie de aloe din lume. A fost comercializata sub forma de praf sau gel uscat.

Aloe vera: (Linne/Barbadensis Miller/Vulgaris). in secolul al XVII-lea negustorii britanici au derulat un comert de amploare, profitabil, bazat pe ta salbatica de pe insula Barbados. Efectul laxativ al frunzelor uscate era foarte apreciat.

Exista doua specii de Aloe barbadensis, cea verde si cea albastra. Specia verde poate fi folosita in scopuri terapeutice doar dupa 4-5 ani, cea albastra, crescand mai repede, ajunge la maturitate la sfarsitul anului al treilea. Amandoua speciile au aproape aceleasi efecte terapeutice.

In 1912 colflnelul fondeaza primj tatie corneli ciala americana' de aloe in Florida.


Exista peste 250 de specii, de aloe.Existajpoua specii de Aloe barbadcnsis, cea verde si cea jastra.In Extremul Orient, aloe este considerata o delicatesa pretioasa.

Aloe ferox: impreuna cu Aloe saponaria, este cea mai agreata specie de aloe a Estului indepartat. Consumarea aloei in viziunea japonezilor, chinezilor si taivanezilor este o placere deosebita. Se mananca cruda sau fiarta, miezul strecurat si condimentat se bea si se foloseste in scopuri terapeutice. Azi, japonezii sunt cei mai mari consumatori de aloe, in special de aloe Vera si aloe^Ferox.

Aloe arborescens: In regiunile sudice, desertice ale fostei Uniuni Sovietice creste aceasta specie salbatica de aloe, care a fost in atentia cercetatorilor rusi si a pionierilor medicinei naturiste. Efectele terapeutice au fost descrise de profesorul oftalmolog Vladimir Filatov si de biologul Israel Bekhman.

1.5. Aloe Vera - schita de portret

Planta are frunze carnoase in forma de lance care cresc direct din pamant, cu marginile in forma de dinte de fierastrau, in mijloc prezinta o tulpina care se termina in flori de culoare galben-rosie de forma cilindrica.

Planta cultivata are inaltimea de 75 - 120 cm, are 12 - 15 frunze late, carnoase, greutatea unei frunze fiind intre 700 - 1500 grame. Marimea frunzelor depinde de calitatea solului si conditiile climaterice. Planta atinge maturitatea dupa 3-4 ani, abia atunci poate incepe perioada de recoltare.

Planta Aloe vera creste natural in Africa de nord, est si sud, in tarile din jurul Marii Mediterane, Marii Rosii, in India, China si insulele Oceanului Indian. Este cultivata in insulele din Marea Caraibelor, in tari ca Republica Dominicana, Barbados, Jamaica, Puerto-Rico. Mari tatii se gasesc in Texas, California, Arizona si Mexic.


In general ta nu creste in zonele geografice unde temperatura coboara pentru mult timp sub zero grade.

Firma Forever Living Products cultiva Aloe vera pe mai multe tatii in insulele Barbados, in insulele Dominicane si pe tatiile din Texas - Rio Grande Valley. Plantele aloe sunt tate pe randuri la o distanta de 60 -70 cm una de alta, sistem de cultivare impus de mecanizarea procesului agronomic. Frunzele se recolteaza numai manual, se detaseaza sub asa-numita 'linie de gel' si, astfel, intreaga cantitate de gel ramane in frunze, prevenindu-se procesul de oxidare. Se recolteaza frunzele exterioare, 3-5 frunze de pe fiecare ta matura la 5 - 8 saptamani.

1.6. O minune care dureaza numai doua ore

loe vera contine un complex extraordinar de bogat de substante dar pentru unceput putem spune ca doua sunt cele mai importante:

aloina, situata imediat sub coaja frunzei, un lichid galben laptos cu gust amar, folosit de secole ca laxativ (utilizat sub forma de praf)

gelul de aloe, un lichid vascos situat in interiorul frunzelor.

Principalul dezavantaj care a facut ca folosirea aloei sa nu fie atat de raspandita pe cat este de eficienta in tratarea atator afectiuni, a fost instabilitatea accentuata a gelului extras din frunze. Dupa taierea unei frunze, sucul obtinut prin stoarcerea acesteia se oxideaza foarte rapid (daca nu este prelucrat in decurs de doua ore), pierzandu-si drastic din calitatile curative (aproximativ 95 % din principiile active sunt oxidate si atacate de microorganisme).

Acest fapt a facut ca utilizarea aloei sa fie limitata numai la zonele unde ta creste in mod natural.

Cu toate acestea, traditiile diferitelor popoare mentioneaza efectul vindecator extraordinar al tei de aloe si ofera metode empirice de conservare a principiilor active continute in ta. Dintre acestea mentionam medicina populara romaneasca care cunoaste un remediu naturist din aloe (varianta care creste in regiunea temperata) macerata in miere si vin, remediu folosit cu succes in numeroase afectiuni diges-

Planta atinge maturitatea duf 3-4|ani, abia atuljji poate incepe perioad| de recoltare.


Sucul obtinut prin stoarcerea frunzei de aloe oxideaza in decurs de numai doua ore.


ledicina populara romaneasca cunoa|te un remediu din aloe macerata in miere si vin.


Gelul din interiorul frunzei este componenta cea mai activa si itiai eficienta.


tive si ca revitalizant in diferite tipuri de convalescente.

1.7. De la numai 2 ore la patru ani!

elul din interiorul frunzei este compo-Tnenta cea mai activa si mai eficienta din punct de vedere medical a tei, dar, in ciuda efectelor sale atat de spectaculoase, acest dar al naturii nu putea fi folosit decat de catre cei care aveau acces la aloe in stare proaspata, pentru ca nu se cunostea un procedeu eficient de conser-vare^pentru o perioada mare de timp.

In urma a numeroase cercetari in mari institute ale lumii s-a constatat ca stoparea procesului oxidarii (si in consecinta pastrarea tuturor principiilor active din ta) se poate face prin adaugarea unor antioxidant! naturali, cum ar fi vitaminele naturale A, C si E. Gelul este astfel stabilizat si rezista o perioada lunga de timp dupa recoltarea frunzei, pastrandu-si intacte toate calitatile terapeutice.

Intelegandu-se importanta terapeutica a gelului de aloe, oamenii de stiinta din secolul nostru au urmarit in ultimele decenii realizarea stabilizarii gelului de Aloe vera, astfel ca el sa poata fi folosit pe scara larga de cat mai multi oameni.

Cercetarile in vederea obtinerii metodei de stabilizare a gelului au fost incununate de succes la sfarsitul anilor 1940 - inceputul anilor 1950 si, in consecinta, acesta a devenit din acel moment un bun de larg consum.

Pana in 1968 au fost brevetate mai multe metode de stabilizare. Firma Aloe Vera of America a realizat doua brevete privind stabilizarea gelului de aloe numai prin metode strict naturale, fara aditivi sau conservanti chimici de sinteza. Aceasta firma a fost incorporata de Forever Living Products, care a mai brevetat ulterior alte doua metode de stabilizare. Aceste metode stau la baza obtinerii unui gel purificat si stabilizat 100%, cu termen de garantie care a crescut de la 2 ore la patru ani!1.8. Forever Living Products (FLP) - parintele modern al aloei Vera

Fondata in 1978, Forever Living Products este cel mai mare cultivator, producator si distribuitor al produselor cu Aloe vera gel stabilizat 100% din lume, asigurand peste 90% din necesarul de Aloe vera pe mondial, in 74 de tari.

Putem astazi considera ca FLP este pentru Aloe vera ceea ce Pierre de Coubertain a fost pentru Jocurile Olimpice. FLP a readus in atentia lumii un mit stravechi: Aloe vera.

in 1983, dupa revista de specialitate Inc. Magazine firma Forever Living Products ocupa locul 2 in clasamentul celor mai dinamice companii private. In 2000 FLP este considerata firma de multi-level marketing cu cei mai multi distribuitori (peste 6 milioane de membrii ai marii familii Forever in intreaga lume) si firma cu dezvoltarea cea mai dinamica.

FLP detine mii de hectare de tatii proprii pe care cultiva in exclusivitate Aloe barbadensis Miller, specia cu cel mai puternic efect terapeutic, asa cum s-a aratat anterior. Pentru asigurarea puritatii gelului de aloe, firma nu foloseste pesticide in nici o faza a cultivarii. Frunzele se recolteaza manual, extragerea gelului din frunze incepe in scurt timp, preintampinandu-se astfel oxidarea lui.

Gelul este extras prin procedee mecanice si se urmareste in acelasi timp separarea lui de lichidul galben-laptos care se gaseste imediat sub coaja (aloina) si care are un efect laxativ. Imediat ce a fost extras, gelul este imediat stabilizat pentru a pastra toate componentele nutritive si terapeutice existente in ta. Gelul astfel obtinut se imbuteliaza in flacoane de plastic speciale cu structura multistrat (3 straturi) si se sigileaza ermetic. Coaja frunzei este eliminata si folosita la fertilizarea solului.

In fiecare faza de productie calitatea este foarte riguros controlata. Gelul si nectarul de aloe produse de firma Forever Living Products, au fost primele produse din lume, care au corespuns si chiar au depasit cerintele de calitate ale Consiliului Stiintific International pentru Aloe (International Aloe Science Council (IASC) este un organism international infiintat pentru a autentifica produsele care contin aloe Vera), primind dreptul de a afisa sigla Consiliului pe produse. Au urmat alte certificate de calitate: certificatul Kosher al comunitatii evreiesti si Certificatul Societatii

Termenul de labilitate a gel! lui stabilizat e| de 4 ani.

Stabliiarea get lui de aloe se face prin metol strict naturale, fara aditivi sau conservanti chimici ,de


FLP este pentru Alde vera ceea ce Pierre de

Coubertain a fost pentru Jocurile Olimpice.

jGeJul stabilizat al FLP a

'fost primul produs din lume J1 care a coresptins si chiar a depasit cerintele de calitate ale Consiliului, Stiintific f International pentru aloe.


Miza foarte mare, castigurile potentiale uriase, au determinat infiintarea Consiliului Stiintific ^ International pentru aloe.

n

Islamice din California. Firma Forever Living Products ofera de asemenea si garantia de satisfactie a consumatorului pentru produsele sale.

1.9. Cand miza este mare apare si arbitrul: Consiliul Stiintific International pentru aloe

Folosit de secole ca un puternic laxativ natural, lichidul galben-laptos cu gust amar pe care il contine Aloe vera - aloina - a fost singura componenta cunoscuta si utilizata a tei. Nu s-a cunoscut insa faptul ca frunzele de aloe contin in cantitate mare si un lichid vascos nutritiv, gelul de aloe, cu efecte terapeutice deosebite. Astfel, ca urmare a acestei importante omisiuni, in trecut, literatura stiintifica s-a referit doar la caracterul de medicament laxativ al aloei, nu si la cel de supliment nutritiv tonic si regeneram al intregului organism.

Aceasta confuzie a aparut si datorita faptului ca in procesul de extragere a gelului de aloe, daca nu se indeparteaza aloina, efectul acesteia in compozitia gelului este de multe ori unul nedorit.

Aparitia bauturilor si cosmeticelor bazate pe gelul de aloe, majoritatea dintre ele fiind produse fara aceasta separare dintre gel si aloina, a facut ca autoritatile din diferite tari - fiind in confuzie privind natura produselor - sa interzica folosirea Aloei vera pentru consumul intern.

Producatorii de aloe au inteles ca dezvoltarea acestei industrii noi, cu perspective foarte promitatoare, este pusa in pericol de confuzia care s-ar putea face intre diferitele produse.

Miza foarte mare, castigurile potentiale uriase, au determinat unirea fortelor si, in 1981, a luat fiinta Consiliul Stiintific International pentru aloe, o asociatie independenta cu rol important in protejarea industriei de Aloe vera impotriva producatorilor necinstiti si a concurentei neloiale.

S-a lansat un program de inspectie si testare, deoarece unele firme puneau in vanzare produse cu continut scazut de aloe sau gel nestabilizat dar foloseau in reclama denumirea de produse cu aloe.

Dr. Cordon Dorn si William Fleming au facut cercetari cromatografice de inalta sumatorii sunt sfatuiti produselor pe baza de presiune (HPLC). Acestea au stat la baza programului de certificare a produselor in ceea ce priveste gradul de puritate si stabilizare. IASC controleaza calitatea produselor si continua cercetarile pentru determinarea efectelor terapeutice.


La ora actuala, in lume, numai produsele pe care este afisata sigla IASC sunt certificate ca avand in compozitie gel stabilizat de Aloe vera de foarte buna calitate, celelalte, indiferent ce nume au, nu contin gel de aloe sau nu corespund standardelor de calitate ale IASC. De aceea consa nu se lase inselati doar de nume sau de reclama in alegerea Aloe vera.


1.10. Aloe Vera - o minune confirmata stiintific

obiectivele cercetarilor legate de Aloe vera, efectuate in diferite institutii si 'universitati sunt:

determinarea tuturor componentelor active din Aloe vera si clasificarea lor in grupuri chimice,

determinarea mecanismului de actiune a diferitelor componente,

determinarea raspunsului imunitar la utilizarea interna sau externa a aloei,

colectarea informatiilor despre efectele Aloei vera in metabolism,efectul antiviral al Aloei vera,

afectiunile care pot fi ameliorate si vindecate folosind Aloe vera.

In ultimii ani foarte multi medici, stomatologi si nutritionisti au luat parte si au sprijinit cercetarea, investigatiile fiind initiate de compania Forever Living Products. Va prezentam in continuare numai cateva dintre descoperirile de referinta in ceea ce priveste miracolul Aloe vera:

Timp de mai multi ani, dr. John Heggers de la Universitatea Texas a efectuat cercetari asupra efectelor produselor cu aloe in arsuri de diferite etiologii. El a demonstrat efectul benefic asupra regenerarii celulare, precum si efectul analgezic.


Nu va lasati inselati doar de eticheta pe care scrie cu aloe'! Cautati semnul calitatii: sigla IASC.

Dr. John Heggers a demonstrat efectul benefic al gelului de aloc asupra regenerarii c^fttlare, precum J|fectul lui analgezic.


Tratamentul cu aloe elaborat de dr. Moore s-a' aplicat timp de 5 ani la 4000 de bolnavi cu succese remarcabile.


Jeffrey Bland, PhD, biochimist in domeniul nutritiei, a studiat efectul Aloei vera luata pe cale orala asupra tractului digestiv la oameni sanatosi. A evaluat efectul Aloei vera asupra pH-ului gastric, greutatii specifice a materiilor fecale, raportul digestie- absorbtie al proteinelor, precum si asupra microbiologici materiilor fecale. Rezultatele au demonstrat efectul favorabil asupra mai multor parametrii dupa consumul de gel de Aloe vera.

In prezent Timothy Moore, DDS, de la Universitatea Oklahoma utilizeaza cu succes Aloe vera in tratamentul bolilor periodontale. Tratamentul elaborat de dr. Moore s-a aplicat timp de 5 ani la 4000 de bolnavi cu succese remarcabile.

Arnold Fox, MD din Beverly Hills, cardiolog si nutritionist, a conceput impreuna cu FLP un program nutritional extrem de eficace. Rezultatele obtinute demonstreaza eficacitatea acestui program, el fiind unul dintre cele mai bune din cele existente pana in prezent.

Frank S. Burns, de la Veterans Outreach Center din Spokane, Washington, a studiat efectul de detoxifiere in tratamentul narcomanilor. De asemenea a descris efectul favorabil in tratamentul de dezalcoolizare.

La Facultatea de Stiinte Medicale din South Carolina, dr. Huang Van Duc cercetator de renume mondial, aduce argumente puternice in tratarea bolnavilor cu diabet zaharat, astm bronsic, subnutritie, hipertensiune arteriala, hepatita cronica, artrite cronice reumatoide.

Dr. H. Baker, de la Facultatea de Medicina New Jersey a demonstrat un fapt extraordinar: prezenta vitaminei B12 si a determinat continutul acesteia in ta si gel!

in ultimii 7 ani Forever Living Products a efectuat in laboratoarele proprii


cercetari asupra profilului multifunctional al gelului de Aloe vera. La Carrington Laboratories s-au efectuat cercetari asupra unei polizaharide din Aloe vera care stimuleaza sistemul imunitar. IASC a facut contract cu Universitatea Texas pentru cercetarea continutului de polizaharide, aloina, magneziu, calciu, asupra pH-ului gelului de aloe.

in documentarea vindecarii unor afectiuni, un rol de pionierat l-au avut: Roland White MD, Stuart Wallace DDS, R.R. Russel MD, Kendall H. Moore MD, JJ. Jerome MD, J.M. Hanchey DVM, Dr.L.G. Gilbert, Dr.Rth Simms, Eugene Zimmermann DDS, Baylor University - sectia stomatologica. Cei enumerati au contribuit la demonstrarea efectului terapeutic al tei aloe prin documentarea vindecarii bolnavilor tratati cu aceasta ta.
Alte materiale medicale despre: Aloe vera

De foarte multe ori, pacientii cu cancer intestinal sunt supusi acestei operatii. in aceste cazuri, se va respecta tratamentul afectiunii de baza, ind [...]
ALOE VERA - MIRACOLUL NATURII 1.1. Cine este Aloe Vera? Lloe barbadensis Miller supranumita Aloe vera este o ta subtropicala din familia l [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre aloe vera

  Alte sectiuni
  Medicina naturista
  Plante medicinale
  Lista plante medicinale
  Cura de purificare
  Terapia cu argila
  Aromoterapia
  Plante terapeutice
  Apiterapie
  Naturoterapia
  Fitoterapia
  Hidroterapia
  Acupunctura
  Aloe vera
  Toxicologie

  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile