eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Antiinflamatoare

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » MEDICAMENTE » antiinflamatoare

Celecoxib

Trimite pe WhatsApp Versiune pentru tiparire

CELECOXIB

Precautii (speciale) pentru prescrierea si utilizarea de AINS blocante COX-2 specifice vor fi luate in cazul pacientilor cu afectiuni cardio-vasculare in antecedente.

Rofecoxib (Vioxx) a fost 646g68g retras din farmacoterapie de catre compania producatoare (septembrie 2004) datorita riscului ridicat de reactii adverse cardiovasculare.

Este un derivat diarilsubstituit

Farmacocinetica.: Bine absorbit digestiv (viteza de absorbtie moderata),cu concentratia plasmatica maxima dupa 2-4 ore. Alimentele bogate in lipide intarzie absorbtia cu o ora. Starea de echi­libru a concentratiei plasmatice se realizeaza dupa 5 zile. Biotransformare in proportie de 99 %; 1 % din populatie sunt inactivatori lenti si realizeaza concentratii inalte; femeile peste 65 ani realizeaza concentratii plasmatice duble; in insuficienta hepatica concentratiile plasmatice sunt crescute cu 50 %.

Farmacodinamie.: Inhibitor specific al ciclooxigenazei 2 (COX-2).

Farmacotoxicologie.: Edeme ale membrelor inferioare, hipertensiune arteriala, pirozis, dispepsie, discom­fort epigastric, greata diaree, ulceratii bucale, ulcere sau sangerari gastrointestinale superioare (mai reduse decat la AINS clasice).
Farmacoterapie.: Boala artrozica (tratament scut sau cronic) poliartrita reumatoida, analgezic in dureri de intensitate moderat-severe. Dismenoreea primara (tratament simptomatic).

Farmacografie: Oral artroza (ostoartrita): 200 mg/zi, in 1-2 prize. La nevoie 200 mg de 2 ori/zi, poliartrita reumatoida: 200-400 mg/zi, in 1-2 prize. Doza maxima 400 mg/zi. Varstnici: 200 mg/zi. in insuficienta hepatica: doze pe jumatate. Nu se recomanda administrarea la copii.

Alte materiale medicale despre: Antiinflamatoare
Lonazolacul (lonazolac, irritren), un acid heteroariIacetic, se foloseste ca anal­gezic si antiinflamator in diferite afectiuni reumatice, articul [...]
Flurbiprorenul (flurbiprofen, cebutid, froben), un derivat arilpropionic fluorat, este un antiinflamator, analgezic si anti­piretic activ; are de as [...]
Acidul flaprofenic (tiaprofenic acid, surgam), un alt derivat de acid propionic, este folosit pentru calmarea durerii si atenuarea inflamatiei in dif [...]


Copyright © 2010 - 2021 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre antiinflamatoare

  Alte sectiuni
  Antiulceroase
  Antivomitive
  Antispastice
  Substituenti (inlocuitori) si fermenti digestivi
  Dezinfectante intestinale
  Antiparazitare si antimicotice
  Laxative purgative
  Antihemoroidale
  Hepatoprotectoare
  Medicatia cailor biliare
  Antibiotice sl chimioterapice
  Medicatia sistemului nervos
  Hormonii
  Medicatia aparatului cardiovascular
  Medicatia bolilor de singe
  Medicatia aparatului respirator
  Medicatia aparatului renal
  Medicatia aparatului genital
  Medicatia aparatului digestiv
  Administrarea medicamentelor
  Antiinflamatoare


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile