eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Sugarul pana la 6 luni

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » sugarul pana la 6 luni

Tehnica alimentatiei naturale

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Alaptarea se va face in conditii optime. Sugarul va fi schimbat, spalat in regiunea fesiera uns cu o crema grasa, infasat corect, nu prea strans. Mama va avea o pozitie relaxata, sprijinita cu spatele de un scaun comod si piciorul din dreapta sanului din care alapteaza, urcat pe un scaunel. Mama va fi linistita, va purta o conversatie linistitoare si duioasa cu copilul. Vocea mamei are efect calmant si tonifiant pentru el. Dupa 15-20 minute de supt copilul va fi ridicat usor in pozitie verticala sprijininduise capul pentru a elimina aerul inghitit. Abia dupa aceea va fi culcat in pozitie laterala, la inceput pe partea stanga 30 minute apoi pe dreapta. Nu se va lasa copilul niciodata pe spate (risc de sufocare). Se va pune o batista in dreptul gurii existand riscul de regurgitare (prelingerea de lapte necoagulat).

O ambianta placuta in timpul alaptarii creaza o legatura afectiva intre mama si copil.


Laptele si dragostea de mama nu se pot inlocui cu nimic.


La inceput, nou nascutul trebuie invatat sa suga si ajutat atunci cand scapa mamelonul. Daca mama se enerveaza si intra in panica atunci cand sugarul nu poate sa suga si adoarme, intervine familia si pediatrul, pentru a-i creea un echilibru psihic, pentru a o linisti, pentru \'a-si recapata increderea in sine si pentru a intelege rolul important pe care il are de a-si alimenta copilul cu cel mai pretios aliment viu. in prima luna se va creea o acomodare \"mama-copiF, sugarul neavand un orar fix, incercand sa se adapteze vietii extrauterine, iar mama se va obisnui cu ritmul de viata si cu rolul nou pe care l-a dobandit.
In ultimii ani a existat o tendinta de renuntare la alimentatia naturala. Emanciparea femeii si cresterea rolului ei social in procesul muncii au facut-o sa se elibereze de obligatia de a-si alimenta copilul. Unele orientari culturale si de educatie sanitara gresite, difuzate prin mas-media, unele interese comerciale au actionat in sensul convingerii mamelor, ca alimentatia cu produse industriale este tot atat de eficienta ca si alimentatia naturala, iar sanii trebuie pastrati ca o podoaba sexuala.
Desi sunt foarte rare cazurile de agalactie (lipsa de secretie lactata) sau hipogalactie (cantitate mica de secretie lactata) in cele mai multe cazuri exista motive ce tin de mama:
- Consum insuficient de lichide. (Mama va trebui sa consume cel putin 3 1 de lichide in 24 ore: (lapte, ceai, compot, sucuri de fructe, supe, ciorbe).
- Golirea insuficienta a sanilor: (mastite, ragode mamelonare.
- Factori psihici: oboseala, surmenaj, anumite conflicte familiale, care trebuie evitati, mai ales, in aceasta perioada cand lauza este atat de sensibila si obosita. Ea isi schimba dintr-o data ritmul de somn-veghe, treburile gospodaresti, spalatul scutecelor, importanta sociala pe care a dobandit-o. Toate acestea ii creaza o stare psihica aparte. Aici intervine rolul tatalui de factor catalizator care, prin preluarea unor griji gospodaresti si prin participarea efectiva la ingrijirea nou nascutului, va reusi sa linisteasca mama, sa-i dea incredere in ea.

De asemenea, cadrele medicale, asistenta de ocrotire si medicul pediatru r fi aproape de familie, r cunoaste conflictele ivite si r sti sa linisteasca parintii oferindu-le sfaturi practice si utile devenind adevarati \"parinti\" ai sugarului. Parintii trebuie sa gaseasca in cadrele medicale care ii viziteaza, un sprijin real, sa aiba incredere in ei, sa le adreseze intrebari si sa le ceara sfatul in orice situatii..

Cantitatea de lapte necesara in prima luna de viata variaza de la un copil la altul. Necesarul de lapte va fi de 150-l70 ml pe kg corp. Exemplu: la 4 kg va necesita 600-650 ml de lapte in 24 ore. impartim aceasta cantitate la numarul de mese (7-8) ajungand la 80-90 ml lapte pentru o masa.

Sugarul nu este o masina si nu-i poti impune o cantitate fixa de lapte. Uneori sugarul suge mai mult (in special dimineata), uneori mai putin. Aprecierea ratiei de lapte se face prin urmarirea curbei ponderale (elutia greutatii).Alte materiale medicale despre: sugarul pana la 6 luni
Intrati in orice magazin de produse alimentare si nu veti putea evita simtamantul ca niciodata n-a existat o asemenea abundenta si varietate a produse [...]
UrmA¤toarele repere servesc pentru controlul unei alimentatii echilibrate: - Curba ponderalA¤: cA¤ntA¤rirea sA¤ptA¤mA¤nalA¤, ca si in alimentatia na [...]
1. Plantele oleaginoase Semintele, fructele, tuberculii, samburii, germenii diferitelor plante contin, intr-o masura mai mare sau mai mica, grasimi, [...]


Copyright © 2010 - 2021 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre sugarul pana la 6 luni

  Alte sectiuni


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile