eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Primul ajutor

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » primul ajutor

Inecul




inecul este a doua cauza principala (dupa accidentele de circulatie) de deces accidental la americanii sub patruzeci si cinci de ani, tributul platit fiind de aproximativ noua mii de vieti anual. Aproape de zece ori mai multe persoane trec prin experienta de inecului partial, dar sunt salvate. Mii de victime ale inecului partial, totusi, sufera leziuni cerebrale.Inecul este o forma de sufocare in care apa sau un alt lichid intrerupe aprovizionarea cu aer a plamanilor. In majoritatea cazurilor, desi nu intotdeauna, sufocarea se produce prin inspiratie de apa in plamani. Aceasta duce, la randul sau, la asfixie, la pierderea cunostintei datorita unei concentratii prea mici de oxigen si prea mari de bioxid de carbon in sangele care ajunge la creier. Cand creierul este lipsit de oxigen timp de patru sau cinci minute, urmeza moartea.
Orice cantitate de apa care poate acoperi fata unei persoane este suficienta pentru a produce inecul. S-au inecat oameni in baltoace, in cazi de baie si chiar in ligheane. Hunul Attila, s-a inecat in propriul sau sange, datorita unei hemoragii nazale pe care a suferit-o in somn. Totusi, de obicei, oamerin se ineaca in lacuri, in rauri si in piscine. Neglijenta (nesupravegherea indeaproape a unui copil mie aflat in preajma apei, de pilda), accidentele nautice si ranirea (plonjarea in ape necunoscute si lovirea de fund sau de un obiect submcrs, de exemplu) sunt cauze frecvente. inecul poate surveni si ca o consecinta a unei probleme neasteptate de sanatate aparuta in timpul inotului, cum ar fi crampele, lesinul, convulsiile si crizele cardiace.
Saritul sau caderea intr-o apa extrem de rece reprezinta un pericol potential pentru viata. Aceasta poate produce o moarte subita prin oprirea batailor inimii sau prin patrunderea apei in plamani. De asemenea, poate produce moartea prin hipotermic, deci cand temperatura corpului scade brusc. (Vezi "modulul 15: "Expunerea la altitudine si la frig".) Exista cazuri rare, lotusi, cand apa rece poate ajuta la supravietuirea victimei - de pilda, in situatia unui inec partial.

Salvarea unei persoane care se ineaca
Cand este vorba de un inec, cele doua urgente sunt: sa fie chemat ajutorul! medical si sa fie scoasa victima din apa fara riscuri. Daca in echipa de salvj sunt mai multe persoane decat este nevoie, trimiteti imediat una dupa medic.


Daca sunteti singur si trebuie sa salvati o persoana care se ineaca, ganditi-val mai intai ca va puneti viata in pericol. Aceasta afirmatie poate sa para cinica, darl ganditi-va ca nu veti salva pe nimeni daca dumneavoastra sunteti cel care moarel primul. Iar in situatia in care doua victime se ineaca, un eventual salvator parei sa nu prea aiba sansa de a mai salva euna. Categoric, orice incercare de salvarel nu trebuie sa va puna viata in pericol in mod nesabuit.
Cea mai sigura metoda de a salva un om de la inec este de a ramane afaril din apa si de a victimei ceva de care sa se apuce. Doar ca ultima solutiei
ar trebui ea cinev . sa intre in apa sau sa se avante pe gheata pentru a salva persoana. Salvarile facute prin inot, in care salvatorul incearca sa apuce victimal si s-o traga la tarm, ar trebui intreprinse numai de personalul calificat sau de alte persoane care au urmat cursuri de salvare in apa. cum ar fi cele organizate de Crucea Rosie. Pericolul consta in faptul ca - aliata intr-o stare de panica, ce-i pompeaza doze masive de adrenalina in fluxul sangvin, si fac sa-i creasca forta - victima-poate sa-l copleseasca pe salvator. Obsedata de inec, ea poate avea uni unic scop: sa se apuce de ceva si sa se uree pe oricine o atinge. Astfel, victima,] iara sa-si dea seama, poate uneori sa-si sacrifice salvatorul.
Dar, mai intai, ganditi-va cum puteti ajunge la 9 persoana care se ineaca, ini mod indirect. De. pe doc. de pe tarm sau din barca, intindeti o scandura, un batj sau o prajina sau aruncati o franghie, un cearsaf sau o centura de salvare. Chiarl daca trebuie sa inotati sau sa intrati in apa pe o parte din distanta, este mai sigur sa intindeti sau sa aruncati un obiect spre victima, decat sa va luati direct la lupta cu ea. Daca se afla la indemana o barca cu vasle, folositi-o pentru a va apropia| de victima, mai degraba decat sa inotati pana la ea.
a sunteti pregatit special si lotusi va hotarati sa \a riscati.viata facand ol salvare inot a unei persoane care se ineaca, este totusi bine sa luati ceva pe care

Masurile fundamentale de prim ajutor in inec
De indata ce este posibil, dupa salvarea victimei unui inec partial, chemati ajutorul medical de urgenta si verificati permeabilitatea cailor respiratorii superioare, ritmul respirator si circulatia ( modulul 3: ..Asistenta de baza in urgente*',). Daca victima nu respira sau respira cu mare dificultate, trebuie sa-i rcoxigcnati sangele cat mai rapid posibil. Ideal este ca salvatorul sa inceapa respiratia arficiala chiar in timp ce victima este transportata pe tarm sau trasa la bordul unei ambarcatiuni.
Daca incidentul s-a petrecut datorita plonjarii in apa putin adanca. inainte de a misca inutil corpul victimei verificati daca aceasta prezinta leziuni ale capului sau ale gatului. Daca sunt vizibile astfel de leziuni, aveti grija sa tineti capul si gatul victimei aliniate eu restul corpului.


Daca victima nu respira, trebuie sa verificati si pulsul ia nivelul gatului. Daca nu are puls, incepeti RCR ( modulul .V), continuand sa-i faceti respiratia artificiala.
Nu va straduiti sa scoateti apa din plamanii victimei, inainte de a incepe respiratia artificiala sau RCR. Asezarea victimei intr-o pozitie de briceag in acest scop. de exemplu, este o risipa de timp si, de asemenea, potential periculoasa. in primul rand, aproximativ una din zece victime ale inecului nu a aspirat deloc apa in plamani datorita spasmului intens al coardelor vocale Alte victime ale inecului aspira doar catitati mici de apa. Chiar daca o persoana a inhalat multa apa. daca ii faceti corect respiratia de salvare, aerul pe care i-l suflati in plamani va trece prin apa sub forma de bule si va patrunde in sange, doar ca va trebui sa suflati mai tare ca sa se intample acest lucru.
Daca plamanii nu se umplu cu aer in timpul respiratiei artilicale intense, este posibil ca victima sa aiba un obstacol pe caile respiratorii. De asemenea, este posibil ca un stomac incordai, plin de apa. sa impiedice plamanii sa se dilate. In astfel de cazuri, tineti victima pe spate si faceti-i manea lui Hejmlich ( modulul .



Alte materiale medicale despre: primul ajutor




Adeseori capusele se plimba pe pielea dumneavoastra un timp inainte de a gasi un loc adecvat pentru masa lor nesfarsita. Daca observati una care nu s- [...]
Corpul este un bun conducator de electricitate. Cand ajunge in contact direct cu curentul electric din gospodarie sau cu liniile de inalta tensiune, e [...]
Amoniacul este un gaz incolor cu miros intepator caracteristic. in forma lichida este utilizat in industria frigorifica, deoarece in momentul evaporar [...]


});

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre primul ajutor

Alte sectiuni


Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat



Vezi toate intrebarile