eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Asistenta de baza in urgente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » primul ajutor » asistenta de baza in urgente

Inecarea

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Daca inghititi ceva care va blocheaza total sau partial traheea, organismul dumneavoastra raspunde prin spasme bruste ale plamanilor si ale gatului. Aceasta actiune produce tusea, care adeseori face ca obiectul sa fie eliminat din caile respiratorii. Totusi, daca un obiect este intepenit in trahee, reactia naturala de eliminare din partea organismului dumneavoastra nu va fi suficienta. Aprozionarea cu aer a plamanilor se intrerupe si continutul de oxigen din sange scade rapid. Dupa numai zece cincisprezece secunde, va pierdeti cunostinta. Moartea creierului urmeaza in patru pana la sase minute, daca o actiune de urgenta nu reuseste sa disloce obiectul.

La adulti, cea mai frecventa cauza de inecare este inghitirea unei bucati de carne nemestecate. Vorbitul si rasul in timp ce mancati, bautul unor cantitati mari de alcool, mancatul prea repede si purtatul protezelor dentare pot perturba inghitirea corecta. La copii, inecarea poate surveni rtual datorita oricarui obiect ce este introdus in gura si are aproximativ diametrul traheei, printre care monede, nasturi si pietricele. Bucatile de balon si de ambalaje de plastic se pot si ele inhala si pot bloca traheea. Printre alimentele cu care copin se ineaca frecvent sunt strugurii, crenvurstii, guma de mestecat si bomboanele tari.
Simptomele de inecare variaza in functie de gradul de blocare a traheei. In unele cazuri, ceea ce parc sa fie un episod de inecare nu este de fapt asa ceva. Unele crize de inima, reactii alergice si probleme respiratorii pot fi asemanatoare cu inecarea. Ceea ce de obicei deosebeste aceste urgente de inecare este faptul ca persoana poate vorbi, cel putin stins. Daca traheea este blocata complet, vorbirea este imposibila. De asemenea, majoritatea accidentelor de inecare la adulti au Ioc in timpul mesei.
Nu trebuie sa interveniti si sa acordati primul ajutor pentru inecare decat daca cineva sufera de blocarea totala sau partiala acuta a traheii. Daca persoana arc o blocare minora, va putea sa tuseasca puternic. in astfel de cazuri, priti si asteptati. Daca situatia se inrautateste, actionati imediat. Dar, chiar daca persoana capata o culoare albastruie, nu inseamna ca nu poate avea destul aer. in majoritatea cazurilor, propriile sale eforturi vor disloca obiectul.


Principala metoda de prim ajutor pentru inecare este manevra lui Heimlich, care prezinta un risc redus de ranire. Daca va puneti incorect mainile pe pieptul persoanei, este posibil sa-i fracturati cateva coaste sisa-i produceti leziuni interne. Deci aplicati manevra Iui Heimlich numai atunci cand este neaparat nevoie.
Cand traheea persoanei este blocata complet, ea nu va fi capabila sa vorbeasca, sa tuseasca sau sa respire. Este posibil sa-si prinda gatul cu mainile, semn universal al inecarii. Pielea incepe sa-i dena palida sau albastruie. in special in zona fetei. Victima poate chiar sa aiba convulsii sau sa-si piarda cunostinta. In caz de blocare partiala acuta, poate sa se sufoce, respirand cu edenta dificultate sau sa tuseasca slab. Cand apar aceste simptome, luati urmatoarele masuri fundamentale de prim ajutor.

PRIMUL AJUTOR DE BAZA IN CAZ DE INECARE
Deoarece exista un risc usor de a produce leziuni, daca nu sunteti sigur cat de grava este blocarea, si persoana este constienta, intrebati-l pe cel inecat daca arc nevoie de ajutor. Daca raspunde afirmativ sau daca nu poale raspunde verbal, faceti-i manevra lui Heimlich,
Conceputa in ultimele decenii de chirurgul american A.J. Heimlich manevra ce ii poarta numele consta ciinlr-o scrie de apasari puternice pe piept, care pot face un obiect sa sara din trahee. Tehnica ridica diafragma, peretele de muschi si de tendoane dintre catatea abdominala si cea toracica. Cand este executata corect, poate produce o crestere de pana la patru on a presiunii aerului in interiorul catatii toracice, in atie cu o expiratie normala si o tuse artificiala care preseaza aerul rezidual din plamani impotriva obiectului, aruncandu-l din trahee.

Urmatoarea serie de instructiuni variaza usor in functie de varsta, constitutie si de starea persoanei care s-a inecat.
Luati urmatoarele masuri daca s-a inecat un adult sau un copil de peste un an: Asezati-va in spatele persoanei inecate, care sta in picioare sau pe scaun, inconjurati-o cu ambele brate putin mai jos de coaste si deasupra ombilicului. Strangeti una dintre maini in pumn si puneti-o cu partea dinspre degetul mare pe mijlocul abdomenului persoanei care s-a inecat. Mana trebuie sa fie situata intre ombilic si capatul inferior al sternului. Apucati incheietura mainii strans in pumn cu cealalta mana. Tinand coatele orientate spre exterior, folositi-va mainile pentru a apasa brusc in sus in peretele abdominal al persoanei. Fiecare apasare puternica si rapida creeaza un curent puternic de aer care iese din plamani si este menit sa disloce obiectul obturant. Exercitati atatea apasari cate sunt necesare pentru a degaja traheea.
In unele cazuri, executarea manevrei lui Heimlich face ctima sa vomite. Daca se intampla asa ceva, asezati capul persoanei in asa fel incat voma sa se scurga pe gura si sa nu produca ea insasi blocarea cailor respiratorii.
Daca blocarea a fost totala, chiar daca obiectul a fost expulzat de la primele incercari, este bine ca persoana care s-a inecat sa fie examinata de un medie. Este posibil ca o bucatica din obiect sa se fi infiltrat in plamani sau ca manevra lui Heimlich sa fi provocat chiar ca o leziune interna.
Luati urmatoarele masuri daca persoana care s-a inecat isi pierde cunostinta: Daca n-ati reusit sa dislocati obiectul si persoana isi pierde cunostinta, trebuie sa incepeti sa combinati manevra lui Heimlich cu verificarea cailor respiratorii, a respiratiei si a circulatiei. intindeti ctima pe jos pe spate, intr-un loc tare si plat. Eliberati caile respiratorii si verificati respiratia. Daca persoana nu respira, acordati-i patru respiratii artificiale.
Daca pieptul nu se ridica datorita unei obstructii a aerului, asezati-va calare peste coapsele persoanei. Puneti podul unei palme in mijlocul abdomenului persoanei, putin deasupra ombilicului. Acoperiti aceasta mana cu cealalta, cu degetele ambelor maini indreptate spre capul persoanei. Apasati puternic si repede, in sus, de sase pana la zece ori. Fiecare apasare este o incercare separata de a degaja traheea.
Deschideti gura persoanei pentru a verifica daca obiectul a fost expulzai. Faceti aceasta introducandu-i degetul in gura, dintr-o parte in alta. incepeti prin a apuca cu o mana limba si maxilarul inferior, ridicand si tragand usor pentru a-i deschide gura si a-i trage limba afara din fundul gatului. Folositi aratatorul celeilalte maini lasandu-l sa alunece pe suprafata interioara a obrazului pana la baza limbii. Daca obiectul a fost dislocat, indoiti degetul ca pe un carlig prin spatele obiectului si extrageti-l cu o miscare rapida. Totusi, nu incercati sa apucati cu doua degete, sa impingeti sau sa cautati dibuind cu degetul un obiect din gat. Asta l-ar putea infunda si mai tare.
Verificati inca o data respiratia persoanei. Daca tot nu respira, mai faceti-i o serie de alte patru respiratii artificiale. Repetati ciclul de sase pana la zece apasari abdominale, o miscare cu degetul in gura si respiratia artificiala pana cand obiectul este expulzat si se resileste respiratia sau pana cand soseste ajutorul.
Luati urmatoarele masuri daca persoana care s-a inecat este obeza sau o femeie grada: Plasati-va in spatele persoanei inecate, care este constienta si sta in picioare sau pe scaun. inconjurati cu bratele pieptul persoanei, dar intr-un loc situat mai sus decat la o persoana cu greutate normala sau care nu este grada. Puneti partea dinspre degetul mare a pumnului in mijlocul sternului - nu peste coaste si nici peste capatul inferior al sternului. Apucati-va pumnul cu mana cealalta si exercitati o serie de apasari rapide, spre spate si in sus. Fiecare apasare reprezinta o incercare separata de a disloca obiectul.


Daca aceasta nu produce nici un efect si persoana obeza sau grada isi pierde cunostinta, intindeti-o pe jos pe spate si ingenuncheati langa ea. Puneti podul palmei unei maini in mijlocul sternului. Puneti podul palmei celeilalte maini peste r prima. Tinandii-va degetele departate de pieptul ctimei, executati o serie de | apasari rapide in sus. Verificati gura persoanei facand o miscare cu degetul dintr-o parte in alta si verificati-i respiratia. Daca obiectul nu s-a dislocat si a persoana tot nu respira, faceti-i respiratie artificiala. Repetati ciclul de doua | respiratii complete, apasari toracice si manevre cu degetul pana ce caile respiratorii ale ctimei se degajeaza.
Luati urmatoarele masuri daca s-a inecat un copil nou-nascut sau pana la varsta de un an: Un copil cu traheea complet blocata nu va fi capabil sa tuseasca sau sa ga. in acest caz, dati o serie de loturi cu palma pe spatele copilului. (Aceasta tehnica de a bate cu palma pe spate nu mai este recomandata decat in cazul copiilor mici, deoarece atunci cand este folosita la adulti exista pericolul ca obiectul obstruant sa se intepeneasca si mai tare in trahee.)
Asezati copilul cu fata in jos, in poala sau peste antebratul dumneavoastra. Sustineti copilul cu mana, tinandu-i maxilarul intre aratator si degetul mare si lasand capul sa atarne usor mai jos decat restul corpului. Dati-i copilului patru loturi puternice intre omoplati cu podul celeilalte palme. Fiecare lotura este o incercare separata de a disloca obiectul care il ineaca.Intoarceti apoi copilul pe spate si faceti-i apasari toracice. Puneti aratatorul si degetul mijlociu pe sternul copilului, putin mai jos fatade linia mameloanelor. Apasati rapid in sus de patrii ori, cam 1,2-2,5 cm. Faceti o manevra cu degetul in gura copilului. Continuati ciclul de patru loturi pe spate si patru apasari pe piept pana cand obiectul este expulzat sau copilul isi pierde cunostinta.
Daca copilul este inconstient, asezati-I pe spate, deschideti-i caile respiratorii, verificati-i respiratia si, daca este necesar, faceti-i doua respiratii artificiale. Continuati ciclul de patru loturi pe spate, patru apasari pe piept, o verificare cu degetul in gura si doua respiratii artificiale pana cand copilul incepe sa respire sau soseste ajutorul medical.
Luati urmatoarele masuri daca v-ati inecat si sunteti singur: Este posibil sa va folositi proprin pumni pentru a efectua manevra lui Hcimiich asupra dumneavoastra insiva. Bagati-va pumnul in abdomen si faceti patru apasari rapide in sus. Puteti, de asemenea, sa executati apasarile inclinandu-va cu abdomenul pcsie spatarul unui scaun, o balustrada sau peste alta margine dura si rigida si apasand cu putere si ritmic.
Preveniti episoadele de inecare facandu-va un obicei din a mesteca bine si cu grija, mai ales duca mancati friptura. Copin trebuie invatati sa nu vorbeasca, s.i se joace sau sa alerge in timp ce mananca. Parintii copiilor mici nu trebuie sa lina obiectele mici la indemana acestora. Cand copin mici incep sa manance solide, unele dintre ele, fiind de aproximativ diametrul traheci, cum ar fi strugurii si erenvurstii, trebuie taiate in bucatele mai mici decat cele normale inainte de a li serte.




Alte materiale medicale despre: asistenta de baza in urgente




Spiritul practic si o judecata sanatoasa sunt premisele acordarii cu succes a primului ajutor. Este nevoie ca persoana care acorda primul ajutor sa ra [...]
Desi nu trebuie sa administrati nimic oral unei persoane inconstiente, care nu respira sau se afla in stare de soc, exista totusi cateva remedii si te [...]
O persoana care si-a pierdut cunostinta fie ca nu poate sa raspunda deloc la stimulii exteriori, fie ca se afla in stare de somnolenta, pierzandu-si i [...]


Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre asistenta de baza in urgente

Alte sectiuni


Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat



Vezi toate intrebarile