eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Asistenta de baza in urgente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » primul ajutor » asistenta de baza in urgente

Evaiuarea urgentei

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Spiritul practic si o judecata sanatoasa sunt premisele acordarii cu succes a primului ajutor. Este nevoie ca persoana care acorda primul ajutor sa ramana linistita si sa evalueze cu calm situatia. Strategia de tipul punct-ochit, punct-lovit nu e deloc indicata pentru acordarea primului ajutor. in cel mai rau caz, poate duce la raniri si mai gra decat simpla neacordare a primului ajutor.In orice urgenta, stati macar un moment sa cantariti situatia. Daca fiul dumneavoastra in varsta de trei ani se taie la deget cu marginea unei foi de hartie, o evaluare se poate face rapid, evident. in urgentele mai serioase, cum ar fi accidentele de circulatie, incendiile, electrocutarile, in care pot fi implicate doua sau mai multe persoane, o evaluare rapida si precisa a situatiei este esentiala. Trebuie sa va ganditi la urmatoarele aspecte:
- Prezinta situatia un pericol iminent pentru victime sau pentru dumneavoastra si pentru alti salvatori? Daca da, trebuie sa va ocupati in primul rand de aceste pericole, de exemplu stingand un foc, punand semnalizatoare in jurul locului unui accident de circulatie sau intrerupand o sursa de electricitate.
- Puteti determina exact ce s-a intamplat? Sa chemati (sau sa trimiteti pe cineva dupa) ajutor este adeseori cel mai important si simplu gest de prim ajutor. Aceasta masura este cu atat mai valoroasa cu cat puteti prezenta personalului medical sau de interntie in urgente un raport scurt, de tip jurnalistic, asupra situatiei: cine, ce, unde, cum, de ce, cand? Raspunsul la urgenta si nevoia de echipament adecvat se pot adapta cerintelor situatiei, daca se pot furniza cat mai curand informatiile de baza.
- Care sunt prioritatile de tratament? Raspunsul la aceasta intrebare depinde de factori cum ar fi: cat de serioasa este rana unei persoane, daca acordati primul ajutor singur sau va ajuta si altii si daca ajutorul de urgenta, medic sau alt personal medical, este in apropiere.
La unele dintre aceste intrebari se poate raspunde prin observatie, in timD ce la celelalte este necesar sa stati de vorba cu victimele. Timpul este un factor major. in cazuri de soc grav, hemoragii abundente, inecare si altele, puteti aa doar cateva minute inainte ca o-persoana sa moara de pe urma leziunilor. Ganditi-va la recomandari, la atitudinea adoptata in urgente rezumate in modulul unu: ramaneti calm, faceti apel la simtul practic si nu faceti rau.
Prioritatea suprema de tratament pentru un salvator, atunci cand se afla in fata unei persoane care are nevoie de primul ajutor, este de a-i evalua semnele vitale. Primele intrebari sunt:
—Este persoana constienta?


—A suferit o leziune la gat sau la coloana rtebrala?

—Plamanii, inima si sistemul circulator furnizeaza organismului sange oxigenat?
Raspunsurile la aceste intrebari va vor spune daca ati dc-a face cu o urgenta sau cu interntie minora.



Alte materiale medicale despre: asistenta de baza in urgente





A misca sau nu o persoana ranita este o importanta decizie de prim ajutor. Daca persoana a suferit o leziune grava sau o leziune a gatului sau a coloa [...]
O persoana care si-a pierdut cunostinta fie ca nu poate sa raspunda deloc la stimulii exteriori, fie ca se afla in stare de somnolenta, pierzandu-si i [...]
Spiritul practic si o judecata sanatoasa sunt premisele acordarii cu succes a primului ajutor. Este nevoie ca persoana care acorda primul ajutor sa ra [...]


Copyright © 2010 - 2020 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre asistenta de baza in urgente

Alte sectiuni



Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Intrebarea in cateva cuvinte
Intrebarea cu toate detaliile
Unde se incadreaza problema medicala?
Scrie codul din imaginea alaturata
Scrie codul din imaginea alaturat



Vezi toate intrebarile