eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Neurologie pediatrica

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » neurologie pediatrica

Sindromul lennox-gastaut

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Definitie. Este o forma de epilepsie aparuta precoce in copilarie, caracterizata prin convulsii mioclonice si absente atipice, regres a functiilor intelectuale si descarcari EEG de varfuri-unda generalizate la un ritm de 2 cicli/secunda.
Manifestari clinice. Atacurile incep mai tarziu decat spasmele infantile, de obicei intre varsta de 2-4 ani. Convulsiile sunt de scurta durata, incluzand mioclonii, atonii si absente atipice. Debutul poate fi brusc la un copil anterior aparent sanatos, sau convulsiile pot aparea la un copil cu istoric de convulsii de alte forme cu intarziere a dezvoltarii mentale, sau ambele. Atacurile pot fi foarte frecnte (sute pe zi!) in cursul carora copilul cade frecnt, avand risc mare de leziuni, in special la pielea capului si fata. Rapid dupa debutul convulsiilor apare oprirea sau regresul dezvoltarii mentale. Examenul neurologic este de obicei normal, uneori evidentiaza semne de ataxie cerebeloasa. Evolutia este spre dementiere progresiva.
EEG este utila pentru diagnostic, aratand totdeauna anomalii sere (descarcari explozi de varfuri-unda lente, difuze) care pot deni continui la unii bolnavi.CT cerebral arata anomalii in aproximativ 60% din cazuri, de obicei atrofie cerebrala. Alte boli specifice in evolutia carora copilul poate prezenta acest tip de convulsii includ scleroza tuberoasa, lipidoze cerebrale, boala Sanfilipo (mucopolizaharidoza tip IV).
Tratament. Raspunsul la tratament este modest, in cel mai bun caz incomplet. Pot aa oarecare eficienta clonazepamul, acidul valproic, acetazol-amida si etosuximida, fie singure, fie in diferite combinatii. La bolnavii refractari la tratament, ACTH-ul si hormonii corticoizi pot fi incercati in doze identice celor folosite in tratamentul spasmelor infantile. Dietele cetogene, in care majoritatea caloriilor sunt furnizate din grasimi sau trigliceride cu lant mediu, sunt uneori de ajutor la unii bolnavi care nu raspund la tratament medicamentos.
Prognostic. Evolutia copiilor cu sindrom Lennox-Gastaut este rezervata, deoarece chiar in situatia disparitiei convulsiilor si normalizarii EEG, exista o mare incidenta a defectelor mentale, care nu se remit. Prognosticul este infaust la copin care fac acest sindrom ca manifestare a unei boli degenerati cerebrale.Alte materiale medicale despre: neurologie pediatrica

S-a demonstrat cA§ ingestia repetatA§ a unor cantitA§ti de alcool in cursul primelor luni de sarcinA§ duce la aparitia unor trA§sA§turi dis-morflce si [...]
Se defineste prin: 1) evacuari intestinale la intervale mai mari de 48 de ore; 2) scaune de consistenta crescuta; 3) evacuari incomplete, A [...]
Sindromul hipoton se caracterizeaza prin diminuarea, de obicei marcata, a tonusului si a activitatii musculare spontane si voluntare, realizand [...]


Copyright © 2010 - 2020 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre neurologie pediatrica

  Alte sectiuni  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile