eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Hematologie sl oncologie pediatrica

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » hematologie sl oncologie pediatrica

Trombopatiile


Trombopatiile pot fi cantitative prin scaderea numarului trombocitelor din sangele periferic (trombocitopenii) sau calitative prin afectarea functiei de adezivitate. de agregabilitate si de eliberare a factorilor plachetari F3 plachetar.

Trombocitopenia este o scadere a numarului trombocitelor sub 100.000/mm3 si este cea mai frecventa cauza de sangerare anormala. Ea este rezultatul unui deficit de productie medulara sau al scurtarii duratei de viata a trombocitului.

a) Trombocitopenii centrale prin scaderea productiei medulare:
- congenitale, determinate de alterari a mecanismelor de reglare a trombocitopeziei (amegacariocitoza congenitala), afectiuni ereditare sau familiale transmise autosomal-recesiv (TAR: trombocitopenia cu aplazie de radius, anemia Fanconi) sau X-linkat (sindrom Wiskott-Aldrich);
- castigate, ce pot fi consecinta diminuarii cantitative a tesutului hematopoetic (prin factori chimici, fizici), a dislocarii/sufocarii tesutului hematopoetic (leucemii, sarcoame, mieloame, metastaze osoase), a distrugerii medulare prin compresie (mieloscleroze), tulburarea ju^Jurarii megacariocitare (intoxicatii, carente nutritionale);

b) Trombocitopenii periferice, prin distrugerea exagerata a plachetelor in sangele circulant, realizata prin mecanisme imunologice si nonimunologice:
- Imunologice: pot fi consecinta sintezei de autoanticorpi (PTI, boli autoimune, postmedicamentoase), izoanticorpi (incompatibilitatea plachetara feto-materna), alloanticorpi (posttransfuzionala, dupa ingesua de medicamente).
Prototipul de purpura prin mecanism imunologic este PTI - purpura trombocitopenica imuna/idiopatica.

PTI - purpura trombocitopenica idiopatica autoimuna, in care trombocitopenia se datoreaza unei distructii plachetare exagerate in periferie, legata de un proces imunologic de formare a autoanticorpi-lor antitrombocitari.
Clasic, se diferentiaza doua forme clinico-evolutive de PTI: forma acuta prezenta mai ales la prescolari (2-6 ani), cu distributie egala pe sexe, precedata obisnuit de o infectie virala si autolimitata in timp, cu remisiune completa si sustinuta in primele 6 luni de la debut si forma cronica Werlhof observata mai ales la adolescent si la adultul tanar (10-30 ani) la sexul feminin de 3/1 si cu o evolutie de peste 6 luni. La aceste doua forme se descrie si o forma recurenta, caracterizata prin perioade evolutive alternand cu perioade de remisiune completa.
Indiferent de forma evolutiva, manifestarile clinice sunt reprezentate de: eruptia purpurica, petesiala, cu echimoze mici cu distributie "haotica", sangerari mucoase (epistaxis, gingiviragii, melena). Cea mai periculoasa este hemoragia intracraniana, in general rara, de 1-4% din cazuri, ce poate sa apara precoce in formele acute si tardiv in PTI cronica, anuntata de cefalee si de hemoragii retiniene, cu evolutie severa (mortalitate 1%).
Examenul fizic este normal, copilul nu arata bolna ci mai degraba "batut, agresat", cu absenta splenomegaliei.
Examenele de laborator confirma trombocitopenia (numar de trom-bocite



Alte materiale medicale despre: hematologie sl oncologie pediatrica

Este cunoscut si sub numele de limfom Burkitt (forma epidemica africana) sau Burkitt-/ifce (forma sporadica). Elementul celular care prolifereaza mali [...]
Boala Hodgkin se mai numeste limfogranulo-matoza maligna. Aceasta este o afectiune maligna a sistemului limfohistiocitar, caracterizata din punct de v [...]
in vechea clasificare Rappaport, acest tip de limfom era considerat histiocitar si reprezenta doar 10% dintre limfoamele non-hodgkiniene la copil. Se [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre hematologie sl oncologie pediatrica

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile