eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Gradinita si scoala

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » educarea copilului » gradinita si scoala

Gradiniteie montessori

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Numele provine de la Maria Montessori (1870-l952), prima femeie medic din Italia. Dr. Montessori a abordat educatia copiilor mici in mod stiintific, prin mijloacele expcrimenmlui si obsertiei. Metoda creata de ca se bazeaza pe inclinatia naturala a copilului de a inta, si include perfectionarea gradata a indemanarii in domenii din ce in ce mai dificile.
Experimentand pe parcursul a mai multor ani, ca a elaborat schema care include mai multe obiecte, intr-o gama foarte larga, in care este nevoie de talent, indemanare si maturitate progresiv crescute pentru a le putea manui. De exemplu, se folosesc cartoane colorate care trebuie imperecheate dupa culoare, cuburi de dimensiuni diferite care sa fie aranjate in ordinea marimii, bucati potrivite de tesatura care trebuie cusute una de alta, panglici care sa fie impletite in funde etc. Dupa ce copilul capata indemanare intr-o privinta, i se ofera obiectele care necesita gradul imediat urmator de indemanare crescuta. Pe o perioada de 2-3 ani, incepand de la rsta de doi sau trei ani, copilul anseaza prin pasi mici pana la stadiile de inceput ale stapanirii scrisului, cititului si aritmeticii.
Dr. Montessori si-a inceput activitatea cu copii retardati, iar apoi a trecut la abordarea copiilor cu dezvoltare normala. A descoperit, printre altele, ca interesul si indemanarea tipica a copiilor pentru a inta scrisul si cititul sunt cel mai adecte la rsta de 4-5 ani, cu mult mai devreme decat incepe in scoala predarea acestora. In zilele noastre, dobandirea mai devreme decat in general a indemanarii la scris si citit (in aceasta succesiune) este poate cea mai larg cunoscuta caracteristica oferita de scolile Montessori, desi nu este nicidecum obiectivul lor principal.
Educatia in gradinitele Montessori include clemente precum activitati sociale, artistice, culturale pe langa cele academice. Abordarea intarii este caracterizata de libertatea copilului de a lucra in maniera lui preferata, in ritm propriu, care sa se armonizeze cu mediul din jurul sau, si de contactul cu natura prin jocul in aer liber si ingrijirea telor si animalelor. Copin lucreaza singuri, in perechi sau uneori in grup.In gradinitele Montessori nu exista loc pentru competitie, premii sau pedepse. Parintii sunt considerati parteneri, iar educatorul joaca rolul unui indrumator ori de cate ori este nevoie.
Daca doriti sa inscrieti copilul la o gradinita Montessori, trebuie intai sa asigurati ca aceasta este autorizata de Asociatia Internationala Montessori, deoarece multe gradinite se intituleaza asa, dar de fapt nu sunt autorizate.



Alte materiale medicale despre: gradinita si scoala

Parintii spun uneori: "E bine sa se discute despre o scoala ideala, dar cea la care merge copilul meu arc o traditie de mult formata si nu pot face ni [...]
isi are inceputurile in prima parte a secolului XX, fiind creata nu numai din dorinta de a oferi ingrijire pe timpul zilei copiilor mamelor salariate, [...]
Educatorii bine pregatiti profesional, echipament din belsug si adecvat, camere spatioase si suficient loc de joaca in curte sunt cu toate necesare, d [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre gradinita si scoala

Alte sectiuni

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile