eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Copilul intre 6 si 10 ani

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » copilul intre 6 si 10 ani

Copilul scolar 6 -i0 ani - dezvoltare

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

IN etapa pregatitoare inceperii scolii, copilul a acumulat o bogata experienta despre tot ce-l inconjoara, a deprins normele elementare de conduita, tot ce-l va ajuta sa fie corect si cinstit, confirmand pe drept cuvant \"cei 7 ani de acasa\".
Copilul incepe sa-si concentreze actitatea spre scoala, invatatura devenind tipul fundamental de actitatea lui.

Citirea si scrierea, calculul aritmetic, ii suprasolicita si ii schimba total preocuparile actionand profund asupra personalitatii lui Bagajul de cunostiinte creste mereu, copilul fiind antrenat ta probleme sociale, culturale etc.
Scoala impune modelele ei de ata, modele de gandire, de actiune, largeste puterea de exprimare si comportament, pregatind copilul pentru ata si munca. Apare situatia de colaborare si competitie, copilul silind legaturi noi de colegialitate, prietenie. incepe sa discearna intre bine si rau, incepe sa cunoasca alte caractere.

Se concentreaza asupra altei persoane, dinafara familiei (invatatorul) care-i va influenta dezvoltarea ulterioara. Impune in casa pareri noi, induse de invatator ascultand mai mult parerea acestuia decat a parintilor.
Copilul trece de la naitatea copilariei la o atitudine mai realista fata de ata si lume.


Dezvoltarea fizicaIn jurul varstei de 6-7 ani cresterea in greutate si inaltime nu este atat de accentuata ca pana acum, baietii ajungand la 19-21 kg si 115-l18 cm, iar fetele la 17-l9 kg si 111-l16 cm. La 10 ani ating 29-30 kg (baieti) si 26-28 kg (fete), iar In inaltime 128-l35 cm (baieti),126-l32cm(fete)
Incepe insa maturizarea osoasa, procesul de osificare fiind intensa la torace, coloana, bazin, oasele mainilor, cresterea in volum a muschilor.
Este foarte importanta la aceasta varsta, pastrarea unei pozitii corecte atat in banca cat si In timpul lectiilor pentru etarea eventualelor deformari de coloana (cifoza, scolioza). O geanta grea purtata permanent intr-o singura mana, poate produce modificari de postura greu de corectat mai tarziu.
In aceasta perioada dentitia temporara este inlocuita cu dentitia permanenta:
Dentitia secundara sau permanenta.

Pentru o buna actitate scolara e necesara instaurarea unui regim de ata adecvat, in care sa se imbine in mod placut actitatea scolara cu odihna si jocul. Programul va fi intocmit de copii, impreuna cu parintii, afisat in camera lui si respectat cu

strictete.Exemplu: ora 630-scularea;

630 - 7,00 - gimnastica de inorare, toaleta de dimineata, efectuarea ordinei .In camera, aerisirea, imbracarea; 7,00 - 730 - micul dejun; 730 - 8,00 - drumul spre scoala; 8,00 -l2,00 - actitate scolara; 12,00 -l230 - drumul spre casa; 1230 -l3,00 - program liber, 13,00-l330-pranzul. 1330 -l430 -odihna de dupa masa; 1430 -l8,00 - program de lectii cu pauze la fiecare jumatate de ora, mai ales la scolarul mic. 18,00 -l930 - programul de joaca in aer liber, sport, cumparaturi. 1930 - 2030 - zionarea programelor TV pentru copii,


lectura, cina.

2030 - 21,00 - pregatirea camerei pentru culcare, pregatirea uniformei si a ghiozdanului, toaleta de seara. 21,00 - culcare obligatorie.

Exceptie vor face zilele de sfarsit de saptamana si zilele de vacanta. Dar si atunci programul, de odihna trebuie imbinat cu lectura, plimbarile, excursile, sportul. Este gresit a se crede ca un copil trebuie lasat in vacanta sa stea permanent in fata telezorului, sau sa \"lancezeasca\". Parintii sunt obligati sa selecteze programe pentru educarea lui.
Programul de culturalizare va fi efectuat nu numai de la telezor ci si prin zionarea de spectacole, zitarea de muzee, expozitii dar si lectura. La aceasta varsta copilul incepe sa-si gaseasca singur pasiunile de colectionar (timbre, ilustrate, fotografii cu actori, cantareti, servetele, vederi, etc.).

Aceasta ii stimuleaza imaginatia si ii contureaza personalitatea. Dupa 8-9 ani, incepe sa dena constient de \"sexul opus\" dene mai ingrijit in aspectul fizic si mai ordonat in aranjarea lucrurilor, incearca sa-si intreaca colegii in dorinta de a \"place\".
Capacitatea de creatitate si invatare creste mereu cu varsta, copilul isi largeste mereu aria de cunostinte, de conexiuni logice. il preocupa jocul in societate, cu reguli bine silite. isi imbogateste cunostintele pe zi ce trece, creste capacitatea de compunere, tematica povestirii este mai bogata, desenul mai \"plin\". Jocul se imbogateste cu fantezie, copilul mai ales, dupa lectii, simte nevoia de miscare si mult zgomot.

Copilul \"invata sa invete\". La inceput, cu repetitie, apoi cu simboluri si conexiuni. Memoria lui este foarte buna la 7-8 ani si se perfectioneaza mereu in perioada de scolar mic (clasa I-IV). La inceput procesul de invatare este impus de parinti, apoi de invatator, ca pe zi ce trece copilul sa dena constient de importanta actului de a invata.In acest proces va avea si succese si esecuri. Din fiecare, copilul are de invatat. Succesul ii da incredere in sine, esecul il stimuleaza, dar ambele situatii trebuie explicate si aici interne rolul parintilor si educatorilor. Ei trebuie sa-i creeze senzatia ca copilul nu este nici mai \"grozav\" ca altii, dar nici sa se considere \"codas\", sa nu mai aiba incredere in el.

Atunci cand copilul are esecuri repetate, i se pare ca ceilalti il ironizeaza mereu, se simte coplesit de bagajul de cunostinte si poate sa intre intr-un complex de inferioritate, care ar duce la tulburari grave de personalitate, dar si la tulburari de tament, prin bravada. in fiecare caz, numai cooperarea intre familie si educator va fi benifica pentru evolutia copilului. in cazul in care nu se obtin rezultate satisfacatoare, se va apela la


medicul pediatru si eventual neuropsihiatru si printr-un tratament psihoterapie si medicamentos, se vor rezolva aceste conflicte.

De multe ori, odata cu inceperea scolii copilului i se depisteaza tulburari de memorie, de logica, de atentie, de limbaj. Toate acestea trebuie tratate de la inceput, prin prezentarea copilului la
un medic neuropshiatru.
Acesti copii sunt cei care tinuti la tara de bunici scapa examenul medical de bilant de la 6 ani.
Unii copii invata mai greu, sunt mai neatenti, mai emoti isi pierd increderea in ei. Parintii vor incerca sa-i inteleaga sa nu se transforme in \"zbiri\", sa stie sa-i canalizeze, sa-i invete cum trebuie sa iasa din aceste complexe. Nu trebuie sa cada nici in cealalta extrema, de a-i tolera lenea sau indiferenta, de a-i face lectiile sau de a-l ajuta exagerat in procesul de invatare. I se va arata, se va explica si copilul va fi lasat apoi sa repete. Nu se va certa, daca greseste si va fi incurajat cu blandete.

Copilul atent si receptiv, retine in clasa explicatiile invatatoarei iar acasa ii ne usor sa le aplice. De aceea copilul va fi invatat sa fie cat mai atent la scoala. Nu se va aseza in ultima banca un copil neatent si distrat, alaturi de alti copii nedisciplinati. Nu se va aseza prea in spate un copil cu deficiente de vedere.Invatatorul va reusi in timpul scolii sa-si \"stapaneasca elei\", in functie de indidualitatea fiecaruia si va oferi timpul necesar copilului care intelege mai greu notiunile expuse.

Copilul va invata acasa, intr-un climat de liniste si echilibru, simtand din partea ambilor parinti, sprijinul necesar atat la lectii cat si pe afectiv. Pentru el totul este nou, este o perioada noua in ata lui si trebuie sa simta caldura familiei alaturi de cea a educatorului.
Alte materiale medicale despre: copilul intre 6 si 10 ani
E bine sa cumparati tot ce veti avea nevoie din timp Unii parinti nu doresc sa cumpere nimic inainte de a se naste copilul. N.T. in Statel [...]
Urmatorii ani sunt o perioada de dezvoltare rapida. Individualitatea copilului dumneavoastra devine mai evidenta, in special pe masura imbogatirii lim [...]
Evolutia perimetrului cranian in primii ani de viatA¤ este paralelA¤ cu dezvoltarea continutului cutiei craniene (creierul). Din aceastA¤ cauzA¤, urmA [...]


Copyright © 2010 - 2021 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre copilul intre 6 si 10 ani

  Alte sectiuni


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile