eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile copilariei

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » bolile copilariei

Tusea convulsiva

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Tusea convulsiva
Este o boala infecto-contagioasa acuta data de un microb (Bordetella Pertusis) iar transmiterea este pe cale aeriana. Se caracterizeaza prin tuse spastica, in crize, urmate de rsaturi (chinte).
Debutul poate fi lent cu febra moderata, tuse uscata si nocturna, apoi se instaleaza tusea in chinte care dureaza 6-8 saptamani.

Uneori evolutia este lunga, pana la 6 luni. in timpul crizelor de tuse care dureaza cate secunde, fata se congestioneaza copilul este speriat de lipsa de aer. Aceste cicluri se pot repeta de 2-l0 ori pe zi, in forme grave, terminandu-se cu rsaturi sau convulsii.
Intre crize, starea copilului este buna. Aparitia febrei este un semn de complicatii pulmonare, otice sau nervoase. Este mai frecventa la copin pana la 3 ani, dar poate debuta si dupa aceasta rsta.
Diagnosticul de tuse convulsi se confirma prin examenul de laborator (numarul de leucocite foarte mare, peste 20.000 mii cultura a sputei).
Tusea convulsi este contagioasa si de aceea copilul trebuie izolat cel putin o luna, iar contaqi in jur de 20 zile.

Tratamentul este in primul rand igieno-dietetic: camera bolnavului bine aerisita, praful se sterge mereu cu o carpa umeda, se vor evita draperii groase, cuverturi de lana, carpete. Temperatura fi optima si aerul umidifiat mereu. Alimentatia fi normala, dar se vor evita alimentele prea tari sau uscate care pot declansa crize de tuse. Biscuitii si painea vor fi inmuiate, se vor da mese fractionate mai dese si reduse cantitativ.
Tratamentul medicamentos se face cu eritromicina, sau ampicilina 7-l0 zile in functie de indicatia medicului.
Se combate tusea cu ceaiuri calde de tei indulcit cu miere, se vor pune cataplasme cu faina de mustar pe torace, prisnite calde, se vor administra sedative (Romergan, Clordelazin, Diazepam) antivomitive (Metocloramid, Torecan, Emetiral). Se recomanda schimbarea aerului (cura de munte de inalta altitudine).
In formele grave si complicate se recomanda internarea copilului in spital pentru masuri de prima urgenta (oxigeno-terapie, aspirarea secretiilor bronsite, terapie intensi).
Cazurile de tuse convulsi sunt mai rare in prezent and in vedere ca, de la 3 luni, sugarii incep imunizarea contra microbului Bordetella Pertusis -ccin cuprins in triccinul Di Te Per. Aceasta a treia componenta a ccinului este responsabila si de reactiile postccinale: febra, dureri lombare, dureri locale, convulsii O data facuta boala, aceasta lasa imunitate pe viata. Exista o multitudine de virusi (adenovirusi) care imita foarte bine loul tusei convulsive asa ca diagnosticul de certitudine nu poate fi silit decat prin izolarea microbului in exudatul faringian sau secretia bronsica (\"placa tusita\"). in aceste viroze, leucocitele nu cresc atat de mult ca si in tusea convulsi.Alte materiale medicale despre: bolile copilariei
Se vor evita supele, ciorbele, lichidele, in general. Mesele vor fi in cantitati mai mici, dar mai dese, adica 6-8 mese in 24 ore si administrate dupa [...]
SIMPTOME a™¦ in primele stadii secretie nazala, tuse persistenta si uneori febra de intensitate redusa. a™¦ dupa 7-14 zile spasme de tuse severe i [...]
Tusea convulsiva. Prima saptamana de boala nu te face sa suspectezi ca e vorba de tuse convulsiva. Pare a fi doar un guturai banal, cu rin [...]


Copyright © 2010 - 2021 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre bolile copilariei

  Alte sectiuni


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile