eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile copilariei

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » bolile copilariei

Infectiile streptococice




Sunt periculoase in primul rand, prin complicatiile tardive, ce pot apare la 3-4 saptamani, reumatism articular acut, cardita, glomerulonefrita poststreptococica.
Aceste infectii sunt produse de un microb numit streptococ hemolitic grupa A, a carui toxina este responsabila de eruptia din scarlatina.
Angina sfreptecocica. Debuteaza brusc cu febra mare, \"rosu in gat\", varsaturi, dureri abdominale, uneori puncte de puroi sau puncte hemoragice pe faringe sau amigdale, dureri la inghitire (disfagie), lipsa poftei de mancare, marirea in volum a ganglionilor submandibulari.

Diagnosticul se va sili dupa efectuarea exudatului faringian (cultura din secretia faringelui) cu conditia sa nu fi luat antibiotice inainte de efectuarea analizei
Scarlatina. Este o boala infecto-contagioasa data de streptococul Beta hemolitic grup A, a carei toxina eritrogena determina eruptia din scarlatina.
Varsta maxima de aparitie a ei este la prescolari si \'a scolarii mici (pana la 10 ani) si apare foarte rar la adulti.
Transmiterea bolii se face numai pe cale aeriana, prin introducerea microbului in nas si faringe unde elibereaza toxina.

Aceasta patrunde in sange, produce eruptia scarlatiniforma tipic, atat pe piele (externa) cit si pe mucoasa bucala si faringiana (cnantem - limba zmeurie).
Eruptia in scarltina este tipica, apare sub forma de pete marunte s; rosii in profunzimea pielii, la inceput in zona gatului, toracelui, ca in cateva ore sa cuprinda tot corpul
Eruptia in scarlatina nu apere pe fata. Starea generala a copilului este modificata, apar febra mare, varsaturile, durerile in gat, durerile abdominale, frisoane, starea de rau.

Caracteristic acestei boli esie aspectul mucoasei bucale: limba. are nai n uite modificari, la inceput are aspect de \"portelan\", apoi se descoamcaza si devine \"limba zmeurie\", faringele este foarte rosu si uneori cu puncte de puroi.
Convalescenta dureaza 2-3 saptamani, timp in care pielea se descuameaza si daca nu s-a facut tratamentul corect, apar complicatiile (reumatism articular acut, glomerulonefrita, etc.)
Bolnavul suspectat de scarlatina se interneaza obligatoriu in spita\'ul de bolli infectioase timp de 7-l0 zile, apoi se tine izolat la domiciliu inca 3 saptamani.


Copilul va primi un regim hidrolactozaharat, fainos si vegetarian, in perioada internarii nu va primi carne si sare. Aceeasi restrictie se va face si in a 3-a saptamana de boala (pericol pentru instala ea glomerulcnefritei).

Tratamentul medicamentos in infectiile streptococice se face obligatoriu cu penicilina timp de 10 zile. Primele 7 zile se va face tratament cu injecil cu penicilina G, apoi inca 3 zile penicilina \"V\" pe cale bucala. La incheierea tratamentului se va administra Moldamin. 600.000 mii U., pana la varsta de 11 ani si 1.200.000 mii peste varsta de 11 ani, in ziua a 7-a, a 14-a si a 2l-a zi de boala. Cbligatoriu, dupa externare, se va face saptamanal examenul de urina, timp de o luna, pentru a depista o eventuala complicatie renala, iar la 30 zile de la externare se vor face investigatiile de laborator: ASLO, S.H., Fibrinogen, Exudat faringian.

Copin contati din familie, vor face tratament profilactic cu Penicilina \"V\" timp de 7 zile. in colectivitate, se va recolta exodatul faringian si se va face tratament cu penicilina la toti purtatorii de streptococ Beta hemolitic
Atat in familie cat si in colectivitate se va face dezinfectie cu cloramina dupa o curatenie generala amanuntita (va fi fiarta vesela, lenjeria de pat, prosoapele).

Copilul va fi primit in colectivitate dupa o luna, cu conditia sa aiba investigatiile de laborator in limite normale si erodatul faringian obligatoriu negativ (A.S.L.O scade in timp la valoarea normala de 250 U). A.S.L.O reprezinta cantitatea de aniticorpi, antistreptolizina \"O\" existenta in organism si a carui crestere de peste 250 U. arata ca a existat recent o infectie cu streptococ Beta hemolitic grupa A Chiar daca aceasta ramane mai mult timp crescuta si celelalte investigatii sunt in limite normale - (S.H) -nu are semnificatie de boala existenta.

Erizipelul. Este forma de infectie sireptococica ce se manifesta la adulti sub forma de placard eritomatos (rosu intens) bine delimitat si cu modificari importante ale starii generale (febra, dureri, reactie ganglionara).



Alte materiale medicale despre: bolile copilariei




INFECTIILE GENITALE CU CHLAMYDIA TRACHOMATIS Epidemiologie Numarul de cazuri raportate cu infectii genitale cu C. trachomatis a crescut, fiind estimat [...]
Pacientul cu imunitate compromisa arc un risc crescut de infectie, atit eu germeni comuni cit si cu germeni oportunisli. iar raspunsul clinic po [...]
Toxiinfectiilc alimentare se datoreaza fie microbilor ingerati o data cu alimentele, fie unor toxine, cum ar fi: plumbul, cuprul, arsenicul, fie unor [...]


Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile copilariei

    Alte sectiuni


    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat



    Vezi toate intrebarile