eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile copilariei

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » bolile copilariei

Complicatiile tardive ale infectiei streptococice


Reumatismul articular acut

Apare dupa 3-4 saptamani de la infectia


streptococica.

Un vechi dicton medical spune \"reurnatismul linge articulatiile si musca inima\".
Debutul este lent cu una sau doua din cele cinci criterii majore ale lui Jones: poliaftrita, cardita, coreea, nodu\'ii subcutanati Maynet si eritemul marginat. Durerea articulara este de obicei bilaterala si cuprinde articulatii mari si simetrice (genunchi, glezna, coate). Pe langa durere apar semne de inflamatie: roseata, edem, turgescenta (articulatia este sub tensiune si foarte calda), impotente functionala (dificultati in miscare). Reumatismul la copii este gra mai ales cand apar semnele de cardita (inflamatia celor 3 foite ale inimii: endocardita, miocardita, pericardita).

Pe langa semnele majore in reumatism exista si semne minore (febra, dureri articulare, tulburari de ritm cardiac, modificari ale E.K.G., AS.L.O marit). in ultimul timp , datorita tratamentului corect al anginelor streptococice, reumatismul articular acut este mai rar la copii si imbraca forme total atipice.
Copilul este internat obligatoriu. _Dupa externare se va face tratamentul profilactic cu Moldamin saptamanal, timp de 5 ani Tratamentul va fi cu atat mai sever cu cat gradul de atingere al cordului este mai mare. Reumatismul articular acut la copilul tratat corect, se vindeca total numai in cazul in care nu este atins cordul (valvulopatii postreumatismale).Glomerulonefrita poststreptococica.


Debuteaza tot la 3-4 saptamani dupa infectia streptococica, daca aceasta nu s-a diagnosticat si tratat corect Se manifesta prin 4 sindrome:
- sindromul urinar albuminurie, prezenta de hematii cilindrii in urina;
- sindromul edematos: edeme ale ochilor (palpebrale), ale gambelor sau organelor genitale;
- sindrom hipertensiv: cresc valorile tensiunii arteriale prin retentie masiva de sodiu;
- sindromul retentiei azotate: cresc valorile ureii sanguine prin tulburari de eliminare ale azotului datorita tulburarilor de filtrare glomerulara.
Internarea este obligatorie.
Printr-un regim foarte sever desodat (lipsit de sare) si hipoproteic, recomandat de medic si prin tratamentul corect cu Penicilina 7-l0 zile, glomerulonefrita acuta se vindeca definiti nelasand nici o complicatie.

Alte materiale medicale despre: bolile copilariei

Stiti deja ce va ameninta atunci cand ignorati o gripa, cand nu-i acordati atentia cuvenita. Pentru a completa aceasta tematica, vom tra [...]
La indivizii cu interventii chirurgicale pentru afectiuni extra-cardiace, complicatiile operatorii (117) au aparut la 22% din fumatorii regulati [...]
Febra este raspunsul corpului la o infectie. Cand un virus sau o bacterie patrunde in corp. se produce un hormon care ii 'spune\"\' corpului sa-si ina [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre bolile copilariei

  Alte sectiuni

  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile