eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Afectiuni orl

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » oto-rino-laringologie » afectiuni orl

Adenoflegmonul retrofaringian

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Reprezinta supuratia ganglionilor paravcrtebrali Gi leite si a tesutului conjunctiv lax din spatiul retrofaringian.
Deoarece ganglionii prevertebrali se atrofiaza dupa rsta de 3•\ ani. adenoflegmonul retrofaringian apare numai ia copii sul) 2 ani si mai ales la sugari. Supuratia ganglionara este determinata de rinol'aringitele acute hiperrulente, de unghie, apaiind mai ales in cursul unei adeiioidile acute.
Simptomatologie. Starea generala a sugarului este alterata de febra, agitatie, insomnii si uneori de tulburari dispeptice soc unda re.
Pe linga coriza din cadrul rinofaringitei sau a adenoidilei acute existente, copilul prezinta deodata disfagie .fi dispnee, refuza suptul, iar incercarile de supt fac ca laptele sa i scurga pe gura si pe nas. Dispneea este in raport cu marimea tumefac-tiei retrofaringiene. fiind insotita de cornaj si tiraj si poate determina chiar crize de sufoeatie.
Examenul buco-faringian practicat cu prudenta descopera pe peretele posterior al faringelui o bombare rosie, localizata paramedian.
Nediagnosticat la timp si netralat, adenoflegmonul retrofaringian colecteaza in 8•10 zile si poate al>ceda A«pontau. Inundarea plaminului de catre valul de puroi determina o bron-hopnoumonie mortala sau moartea poate surveni prin asfixie. La adult si copilul mare, supuratia spatiului retrofaringian realizeaza flegrnoane (supuratia tesutului celular lax) si nu aderto-flegmoane.
Abcesul cald sau flegmonul retrofaringian al adultului si copilului mare se intilneste exceptional de rai', determinai de traumatisme faringiene. boli infecto-contagioase sau supuratii de vecinatate fosteita bazei craniului, a primelor vertebre cercale, complicatie a unei sinuzite maxilare sau abcese migratoare de origine auriculara).


Diagnosticul pozitiv al adenoflegmonului retrofaringian este orientat de disfagie si dispnee. Kxamenul faringelui confirma diagnosticul.
La adult, abcesul retrofaringian impune diagnosticul diferential cu abcesul reoe retrofarincian (morb Pott cercal), eliminat prin examenul clinic si radiologie al coloanei cercale.
Tratamentul, exclusiv chirurgical, se va institui cit mai precoce in spital, cu mijloace de re-uscitare la indemina.
Incizia si evacuarea colectiei se fac fara anestezie. Sugarul, imobilizat prin impachetare intr-un cearsaf, este asezat pe spate, cu capul la marginea mesei pozitia Husei. Deschiderea colectiei se Face cu pensa Lubet-Rarbon, eu pensa Kooher sau sonda sectiunelata. (.) data cu deschiderea eolec'Jci. cit mai repede posibil, ajutorul ridica picioarele copilului si-l intoarce cu fata in jos. pentru a usura scurgerea jetului de puroi din catatea bucala si a preveni riscul asfixiei. Deschiderea colectiei se face cit mai aproape de linia mediana, pentru a preveni hemoragia.
Rareori, in timpul operatiei, copilul poate face sincopa. Tratamentul sincopei inlraopeiatorii consta in aspiratie bucofarin-giana. tractiuni ritmice ale limbii, respiratie artificiala, oxigen si la nevoie analeptice cardio-rospiratorii. Tratamentul medical posloperator consta in adminsilrarea unui purgativ a doua zi dupa operatie, dezinfectia rino-faringiana. supravegherea drenajului si administrarea antibioticelor dictata de starea generala. Vindecarea se produce in citeva zile de la operatie.
Mentinerea febrei si starea generala alterata atrag atentia asupra eventualelor complicatii bronho-pulnionare.
La adult si copilul mare, deschiderea abcesului retrofaringian se face in pozitie sezind. dupa anestezie (cu solutie Bonain-cocaina 5•10A°'A° sau infiltratii cu novocaina) si punctie exploratoare si evacuatoare.
Tratamentul preventiv al adenoflegmonului retrofaringian al sugarului consta in adenoidolomie la rece (dupa 2•3 sapta-rnini de la ndecarea supuratiei).Alte materiale medicale despre: afectiuni orl
Simptomele, diagnosticul si tratamentul comun tuturor hemoragiilor oto-rino-laringologice Hemoragia face parte dintre sidroamele frecvente ale patolo [...]
Constituie manifestarea clinica a infectiei piogene, cel mai frecvent stafilococica. a bulbului pilo-sebaceu de la nivelul vestibulului nazal. Diagn [...]
1. Plagile Plagile izolate ale conductului sini de minima importanta si se prezinta la examenul otoscopic sub forma de plagi liniare sau lambouri dec [...]


Copyright © 2010 - 2022 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre afectiuni orl

  Alte sectiuni


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile