eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Dermatoze

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » dermatologie » dermatoze

Parapsoriazis

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Afectiune cu caracter cronic, de cauza necunoscuta, care apare sub trei forme clinice : parapsoriazis in placi, in picaturi (gutat), lichenoid.
Parapsoriazis in placi este format din placi de culoare roza, roza-galbuie, cu suprafata usor scuamoasa, descuamatia aparind la grataj. Alteori eruptia apare sub forma de benzi dispuse oblic sau orizontal pe trunchi sau membre. Starea generala nu este alterata, aparitia pruritului ne determina sa ne gindim la evolutia spre mi-cozis fongoid.
Parapsoriazis in picaturi (gntat) este diseminat pe trunchi si membre sub forma de papulc mici, lenticulare roze, rosii sau brune, acoperite de scuame albe-ccnusii; papulele se sterg si scuama ramine pe o suprafata bruna; scuama putin aderenta se detaseaza usor in bloc in aspect de "pecete". Evolutia este cronica, pruritul absent; eruptia se face in pusee, fiecare element are o durata de 23 sap-tamini, dupa care dispare, dar remisiunile sint uneori incomplete. Alteori insa aproape toate elementele iau un aspect purpurie si papulo-necrotic, realizind forma cunoscuta sub denumirea de parapsoriazis varioliform Mucha, considerata astazi ca o vascularita alergica. In aceasta forma pe suprafata si centrul papulei apare o culopustula cu caracter purpurie, inconjurata de o zona infla-matorie, care se acopera rapid de o crusta rosie-bruna si lasa In urma ei o cicatrice. Evolutia afectiunii se face in 20180 zile, ndecarea fiind completa.


Parapsoriazis lichenoid este rar, apare pe trunchi si membre sub forma de placi si placarde si de retele cu ochiuri fine si neregulate ; sint de culoare rosie-olacee, se insotesc de atrofii, descuamatia fiind prezenta numai in anumite zone. Unii au observat si papulete lichenoide. Evolutia este cronica, transformarea in mico-zis fongoid este posibila.
Tratamentul se face in formele mai severe cu preparate cortl-zonice, doze medii, cu protectie de antibiotice, imunodepresive (methotrexat, imuran), tamina D2 buvabila una pe saptamina, tamina C doze mari, iar local liniment oleum zincat cu hidrocortizon, preparate cortizonice, solutie de permanganat potasiu 25% peste care se aplica tumizon sau locacorten tar.Alte materiale medicale despre: dermatoze
Este o genodermatoza care apare in primele luni sau in primii ani ai vietii, persista indefinit si se caracterizeaza prin uscaciune a pielii si descua [...]
Sint leziuni inflamatorii in placi care duc la atrofii circumscrise. Se deosebesc mai multe forme clinice: anetodermia erilematoasa Jadassohn a [...]
Este o complicatie grava a dermatitei atopice a sugarului datorita inocularii, contaminarii cu virus vaccinai sau cel herpetic. Apare la sugari, la fa [...]


Copyright © 2010 - 2023 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre dermatoze

  Alte sectiuni


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile