eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Dermatoze

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » dermatologie » dermatoze

Mucinoza papuloasa


se caracterizeaza prin aparitia de mici papule, rotunde, cu diametru de 13 mm, de culoarea pielii normale, albicioasa sau roza, caro apar brusc, fara prurit, element care o diferentiaza de lichen si lichen amiloidosus. Eruptia se localizeaza la incheietura pumnului, antebrate, fata, git, scrot, putind acoperi intregul corp. Unele papule pot fi ombilicate, iar altele se dispun in benzi. Putem gasi papule mari, noduli, placi, tuberozitati, pina la marimea unei alune, localizate pe frunte, regiunea intersprincenoasa, ureche, periorbitar, perioral, fata luind un aspect leonin. O stare sclerodermiforma, cu pielea rigida, dura, care poate apare de la inceput sau sa urme7e unei stari scleroedematoase. Mai putem intilni si pete eritematoasp, care uneori pun probleme de diagnostic cu sclerodermatomiozita, facind necesara examinarea histologica. Examenele electroforetice arata anomalii ale proteinelor sangvine prin evidentierea unei pa-raproteinemii (IgG). S-au mai intilnit in unele cazuri hipotiroidie, tulburari vasculare (alterari capilare vizibile histologic). Formele simple sint pasibile de disparitie spontana; formele sclerodermi-forme sint gra si prin atingeri viscerale (miocardita, pneumopatie) pot duce la exitus. In etiopatogenia afectiunii sint incriminate insuficienta tiroidiana, elaborarea de catre fibroblasti particulari de mucina in piele ; o noua teorie considera mucinoza ca o maladie generala datorita unei paraproteine in ser, care s-ar depune in derma. Tratamentul se face cu extracte tiroidiene, lipiodol ultra-fluid, corticoterapie generala si locala (infiltratii); in formele gra de mucinoza cu sclerodermie rezultate bune se obtin cu imunode-presi (methotrexat, alkeran).

Alte materiale medicale despre: dermatoze
Afecteaza rar pielea sub forma unei modificari ale elasticitatii, care poate fi pu.s [...]
Gangrenele cutanate sint mortificari ale pielii, cu necroza a dermei si hipodermului, care se pot prezenta clinic printr-o escara uscata (gangrena usc [...]
Apare unilateral in barba adultilor prin pustule foliculare, care se transforma in mici nodozitati; perii sint alterati, cad, sau se extrag cu usurint [...]


Copyright © 2010 - 2023 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre dermatoze

  Alte sectiuni


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile