eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli ale mucoaselor

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » dermatologie » boli ale mucoaselor

Sifilisul primar


Sifilisul primar
Apare dupa o incubatie de 3 saptamini sub forma unei eroziuni rotunde, superficiala, care in citeva zile dene o exulceratie, foarte regulata, rotunda sau ovalara, cu diametrul de 1015 mm, de culoare roza sau rosie, neteda, curata, cu marginile la nivelul pielii normale. Induratia lamelara sau nodulara se percepe palpind exulceratia intre doua degete, semn foarte important. Leziunea nu este dureroasa si nici inflamatorie. Sancrul sifilitic este de obicei unic, mai rar multiplu, simultan sau succesiv. Adenopa-tia insoteste intotdeauna sifilomul ca umbra pe om; apare la o saptamina dupa sancru, iar ganglionii sint duri, mobili, fara peri-adenita; ganglionii sint inegali, realizind aspectul de closca cu pui; nu sint inflamatori si nici durerosi. Citeodata intilnim si o limfan-gita, pe fata dorsala a penisului, neinflamatorie si nedureroasa, dura, sub forma unui cordon, care merge de la sancru la adenopatie.
Sancrul sifilitic imbraca foarte multe forme : poate fi mic, pitic, fisurar (ragadiform), gigant, ulceros, in foaie de sectiune, difteroid, crustos, hipertrofie, in racheta.
Mentionam ca uneori sancrul sifilitic lipseste (sifilis decapitat) cind infectia se produce cu un numar mic de treponeme (sifilis transcutanat sau transmucos), in transfuzii si in sifilisul congenital.
Complicatiile sancrului sifilitic la barbat sint: fimoza

imposibilitatea de a decalota glandul; parafimoza

imposibilitatea ca glandul decalotat sa fie reacoporit de preput; mai rar surne fagedenismul si gangrena.
Diagnostic. Orice eroziune aparuta la organele genitale trebuie suspectata de sifiiom primar si trebuie practicata ultramicro-scopia si seroreactia pentru sifilis, tinind seama ca seroreactia se po-zitiveaza numai dupa 3 saptamini de la aparitia sifilomului sau la 6 saptamini de la contactul infectant.
Bolnai cu sifilis trebuie internati in cel mai apropiat stationar, tratamentul fiind obligatoriu si gratuit, si conform schemei Ministerului Sanatatii.


Galerie de imagini si poze medicale: sifilisul primar


imagine cu sifilisul primarimagine cu sifilisul primar imagini sifilisul primarimagini sifilisul primar poza despre sifilisul primarpoza despre sifilisul primar


Alte materiale medicale despre: boli ale mucoaselor

Sifilisul are o importantA unicA intre bolile venerice, deoarece lezi-unile precoce se vindecA fArA lerapie specificA, in schimb produec sechele [...]
Poate evolua cu stari febrile moderate in toate stadiile sale. cu exceptia formei congenitale. In stadiul secundar poate fi confundat cu o stare tif [...]
Poate evolua cu stari febrile moderate in toate stadiile sale. cu exceptia formei congenitale. In stadiul secundar poate fi confundat cu o stare tif [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre boli ale mucoaselor

  Alte sectiuni

  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile