eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Chirugia colonului

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » chirurgie » chirugia colonului

Notiuni de embriologie a intestinului gros

Trimite pe WhatsApp Versiune pentru tiparire

NOTIUNI DE EMBRIOLOGIE A INTESTINULUI GROS

Tubul digestiv, in general, se dezvolta initial, din doua straturi germinative: endoderm si mezoderm. Al treilea strat embrionar, mezo-dermul, apare in ziua 15, insinuandu-se intre cele doua straturi anterior amintite. Mezodermul v 858c23i a

furniza materialul necesar pentru tesutul con­junctiv, straturile musculare intestinale si seroa-sele enterale.

Intestinul primitiv se formeaza in primele patru saptamani, fiind divizat in: intestin anterior, intestin mijlociu si intestin posterior.

Intestinul mijlociu creste mult si ia forma de ansa sau bucla, cu un segment previtelin si unul
postvitelin, segmente delimitate de insertia canalului vitelin la apexul acestei bucle. Arterele viteline (arterele primei circulatii embrionare) din mezoul ansei primare, din care se va dezvolta artera mezenterica superioara, se indreapta spre acest canal, denumind in alt mod segmentele intestinului primitiv: previtelin-prearterial si post-vitelin-postarterial (. 1.2). incepand cu sapta­mana 6, datorita cresterii excesive, intestinul primitiv va suferi o serie de modificari atat structu­rale, dar mai ales de pozitie care vor duce, in final, la dispozitia anatomica intalnita la adult.

Aceste modificari au loc atat intra- cat si extraembrionar si dupa cum vom vedea se desfasoara in mai multe etape, trei la numar:


A*S


/Ml


Ansa intestinala primitiva.


1. in prima etapa, care se desfasoara intre saptamanile 6-l0, ca urmare a cresterii exage­rate a intestinului (o disproportie intre continut si continator) are loc hernierea acestuia prin cor­donul ombilical in celomul extraembrionar (hernia fiziologica). Tot in acest timp, ansa intestinala primara sufera o rotatie, in sensul invers miscarii acelor de ceasornic, de la stanga spre dreapta, cu 90° dintr-un sagital intr-un orizontal. in a 6-a saptamana gestationala, apare un mic diverticul enteral, imediat sub deschiderea canalului vitelin, reprezentand schita cecului si a apendicelui vermiform. Portiunea de intestin situata distal de diverticulul cecal va creste in
.3- Reprezentare schematica a herniei fiziologice.

[diametru si va forma viitorul colon ascendent si ! o portiune din colonul transvers (dupa a 5-a luna de gestatie, partea distala a diverticulului cecal va ramane rudimentara, formand apendicele vermiform, pe cand din portiunea proximala se va dezvolta cecul) (. 1.3).

in a doua etapa, care are loc in sapta­
mana 10, intestinul herniat revine in cavitatea
peritoneala, continuand miscarea de rotatie cu
180°. Revin intai ansele intestinului subtire, care
se dispun in fosa iliaca stanga, fosa iliaca dreapta
fiind ocupata de catre ficat foarte dezvoltat in
aceasta perioada. Ulterior dezvoltarii colonului
ascendent si rotirii intestinului, se ajunge la
dispozitia finala cunoscuta (. 1.4).

in al treilea stadiu are loc pe de o parte
icarea si fuziunea mezenterului colonului ascen­
dent si descendent cu peritoneul parietal si pe
de alta parte a mezocolonului transvers cu foita
posterioara a bursei omentale. Rezulta fasciile
de coalescenta Toldt si imobilizarea colonului

indent si descendent. De acum (din sapta-ina 11) si pana la nastere, cecul descinde in zitia sa finala (. 1.5). in continuarea intestinului mijlociu apare si te intestinul posterior din care vor deriva: 1/2 stanga a colonului transvers, colonul descendent, colonul sigmoid si cele 2/3 superioare ale rectului,:te aceste segmente fiind irigate de artera zenterica inferioara. in partea terminala, intestinul posterior se 'lide intr-o cavitate ce apare la embrionul de zile, numita aditus posterior sau cloaca litiva (. 1.6). in aceasta cavitate se deschid intestinul posterior si alantoida. Aceasta cavitate comuna : digestive si urogenitale este inchisa de mem-a cloacala, membrana dubla: ectodermala

Rotatiile ansei intestinale primitive.

Fixarea si fusiunea mezenterului.

Sectiunea sagitala a jumatatii caudale a trunchiu­lui la embrionul de 30 de zile.
Sectiune sagitala a jumatatii distaie a trunchiu­lui la embrionul de 40 zile.

la exterior si endodermala spre cavitate. Aceasta membrana va persista numai in regiunea anala, de unde va disparea inainte de nastere. Persis­tenta postpartum a acestei membrane va constitui punctul de plecare al unor anomalii (. 1.7).


Reprezentare schematica a segmentului embrio­nar anoperineal al rectului.


Cloaca va fi impartita in doua regiuni de catre cresterea septului urorectal: una poste­rioara, in continuarea intestinului posterior, care va forma rectul si partea superioara a canalului anal, si alta anterioara, in care se deschide alan-toida, care formeaza sinusul urogenital. Cand septul urorectal ajunge la membrana cloacala, in saptamana 6, imparte aceasta membrana in doua portiuni: membrana urogenitala in dreptul sinusului urogenital si membrana anala in dreptul rectului, care ulterior se vor perfora, permitand comunicarea rectului si a sinusului urogenital cu exteriorul amniotic al embrionului. Perforarea membranei anale se face la sfarsitul lunii a 2-a, in saptamana a 8-a. Insertia membranei anale marcheaza limita intre portiunea ectodermica, a canalului anal, derivata din proctodeum si regiunea endodermica, rectala, derivata din intestinul posterior (. 1.8).

Locul de contact al septului urorectal cu membrana cloacala formeaza centrul tendinos al perineului, din mezenchimul septului dezvol-tandu-se musculatura perineala.

Segmentul perineal al rectului se va con­stitui odata cu resorbtia membranei anale si va fi completat morfogenetic prin dezvoltarea in frontal si alipirea a doi muguri, denumiti tuberculi anali (de origine ectodermala), de o parte si de alta a membranei anale. Cand cei doi tuberculi anali se intalnesc pe linia mediana, ei se reunesc etans si inchid terminatia intestinului sau seg­mentul anoperineal al rectului.

Alte materiale medicale despre: chirugia colonului


loading...


Notiuni sumare de anatomie si fiziologie. Intestinul subtire (asa-zis mobil sau mezenterial) urmeaza duodenului, intinzindu-se de la unghiul duodeno-j [...]
Notiuni sumare de anatomie si fiziologie. Intestinul subtire (asa-zis mobil sau mezenterial) urmeaza duodenului, intinzindu-se de la unghiul duodeno-j [...]
Cateva dintre simptomele unui intestin gros murdar: consti-pare, balonare, eczeme ale pielii, cosuri, alergii, pete negre pe dinti, strat gri al limbi [...]


Copyright © 2010 - 2020 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre chirugia colonului

  Advertisements


  Alte sectiuni  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  loading...

  Vezi toate intrebarile