eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Reglarea endocrina a metabolismului calciului si f

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » BOLI » sistemul endocrin » reglarea endocrina a metabolismului calciului si f

Calcitonina

Trimite pe WhatsApp Versiune pentru tiparirea) Structura
Calcitonina este o polipeptida cu 32-aminoacizi, produsa de celulele tiroidiene parafoliculare.
Deoarece nu exista riatii legate de specie, calcitonina de la alte specii este biologic acti la om. De fapt, calcitonina de la somon este mai puternica de aproximativ 20 de ori la om decat calcitonina umana. De aceea, ea poate fi utilizata pentru a scadea turnover-ul osos in tulburari ca si boala et. Nivelele normale de calcitonina serica sunt de aproximativ 10-50 pg/ml, iar timpul de injumatatire este mai mic de o ora. Deoarece locul principal de inactire este rinichiul, nivelele de calcitonina serica sunt adesea crescute in insuficienta renala. In unele tesuturi exista o peptida asemanatoare cu gena calcitoninei (CGRP), care are un efect sodilatator puternic si inotrop pozitiv.

b) Actiunile calcitoninei
Principalele actiuni ale calcitoninei se desfasoara asupra osului si rinichiului. Calcitonina scade calceniia si nivelele de fosfatemie, inhiband in principal, rezorbtia osoasa la multe specii de animale. Desi la om, calcitonina nu poate scadea nivelele de calciu seric si fosfor, acest efect poate a loc daca dozele administrate sunt foarte mari. Nu s-au descris tulburari patologice ale deficientei sau excesulului de calcitonina, la om. Din acest motiv, unii autori, au pus sub semnul intrebarii rolul fiziologic al calcitoninei. Interesul medical pe care il prezinta calcitonina deri in special, din faptul ca ea poate fi utilizata terapeutic in tratamentul tulburarilor osoase severe.


Actiuni asupra osului
Calcitonina inhiba rezorbtia osoasa osteoclastica. Hormonul scade diferentierea osteoclastica din celulele precursoare si scade activitatea osteoclastelor existente. Osteoclastele au receptori de calcitonina, iar actiunea calcitoninei asupra acestor celule este mediata de AMPc. Calcitonina nu exercita actiuni directe asupra formarii osoase.
Actiuni asupra rinichiului
Calcitonina creste atat excretia renala a calciului cat si fosforului. Aceste actiuni asupra rinichiului sunt tranzitorii si nu prezinta semnificatie fiziologica deosebita.
c) Controlul secretiei
Cresterea concentratiei calciului seric stimuleaza secretia de calcitonina. Multi hormoni gastrointestinali ca si: gastrina, secretina si colecistokinin-pancreo-zimina stimuleaza si ei, acesta eliberare. Faptul a condus la ipoteza conform careia, rolul principal al calcitoninei la om este de a mari depunerea de caciu in os cand nivelele calcemiei cresc postprandial. Calcitonina este degradata in primul rand in rinichi, and timpul de injumatatire mai scurt de 10 minute.Alte materiale medicale despre: reglarea endocrina a metabolismului calciului si f
a) Structura, sinteza si controlul secretiei Vitamina D3 (colecalciferolul) poate fi obtinuta prin dieta si sinteza in piele din derivatul 7- dehidro [...]
a) Structura Calcitonina este o polipeptida cu 32-aminoacizi, produsa de celulele tiroidiene parafoliculare. Deoarece nu exista variatii legate de s [...]
Calciul este elementul mineral cel mai abundent din organism: 1000-1500 gr., la adultul normal, ceea ce reprezinta aproximativ 1,5% din greutatea corp [...]


Copyright © 2010 - 2022 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre reglarea endocrina a metabolismului calciului si f

  Alte sectiuni


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile