eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Glanda tiroida

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » sistemul endocrin » glanda tiroida

Hipotiroidismul


Hipotiroidismul
La copii, hipotiroidismul este diferit de cel al adultilor, deoarece hormonii tiroidieni sunt importanti pentru dezvoltarea normala si maturizare. Exista cauze multiple de hipotiroidism la copii. Deficienta alimentara de iod, care se instaleaza inca din faza embrionara, afecteaza capacitatea tiroidei de a sintetiza hormoni tiroidieni si duce la cretinism endemic. Desi, din punct de dere tehnic, termenul de cretinism ar trebui rezervat doar pentru copin cu o deficienta endemica de iod, el este aplicat cu larghete in toate formele de hipotiroidism. Pentru copin cu hipotiroidism unde nu exista o deficienta de iod, este mai potrivit termenul de hipotiroidism congenital sporadic. Acest tip de hipotiroidism poate fi determinat de agenezia tiroidiana sau disgenezie, precum si de defectele tiroidiene in biosinteza de hormon, ca de exemplu, organificarea iodului. Exista si cazuri rare de rezistenta hormonala tiroidiana ereditara. O alta cauza de hipotiroidismului neonatal este transferul de anticorpi blocanti tiroidieni prin placenta, de la o mama cu boala tiroidiana autoimuna.
La nou-nascuti, simptomele de hipotiroidism pot include sindromul detresei respiratorii, alimentatia neadecvata, sul ragusit, hernia ombilicala si o varsta osoasa intarziata. Deoarece aceste simptome nu sunt intotdeauna evidente, sceening-ul tiroidian neonatal este esential pentru a detecta tulburarile si inceperea unui tratament de substitutie cat mai devreme, cu scopul de a preni retardarea mintala.
Netratarea hipotiroidismului la copii duce la retardare mintala si blocarea cresterii. Acesti copii nu prezinta maturizare sexuala sau aceasta este intarziata. Paradoxal, la un procent foarte mic de cazuri poate insa sa apara pubertatea precoce. Acest lucru este posibil deoarece nilele ridicate de TSH seric in hipotiroidismul congenital duc la fixarea acestora pe receptorii LH si FSH (toti acesti trei hormoni fac parte din aceeasi familie de hormoni glicoproteici) si apoi, la mimarea actiunii acestor gonadotropine. Modificarile de dezvoltare si maturizare prezentate anterior nu sunt rersibile complet, in cazul terapiei ulterioare de substitutie.
La adulti, simptomele frecnte ale hipotiroidismului sunt prezentate in schema 4-8. Rezultatele hipotiroidismului la adult determina o reducerea a ratei meolismului bazai, hipotermie si intoleranta la frig. Pielea tinde sa fie uscata si rece datorita transpiratiei scazute, reducerii secretiei glandelor sebacee si vasoconstrictiei cutanate. Transpiratia scade, ca raspuns la productia redusa de caldura si se reduce ATP necesar transpiratiei. Persoanele in cauza au senzatia de frig intr-o incapere calda.

Exista si manifestari neurologice. Adultii tind sa devina letargici, ritmul vorbirii lor devine lent, iar timpii de reflex sunt mai lungi. Acesti pacienti sunt predispusi la depresii si dorm excesiv de mult. Problemele psihologice care apar, pot atinge pragul unei psihozei adevarate. Termenul de mixedem descrie tocmai aceste probleme psihiatrice. Mixedemul este rezultatul acumularii glicosaminoglicani-lor (mucopolizaharide formate din acid hialuronic si condroitin sulfat) in spatiile interstitiale, care retin apa. Edemul produs provoaca raguseala cronica, pielea aspra si ingrosata, ingrosarea trasaturilor fetei, ingrosarea limbii si edemele periorbitale.
Mixedemul a fost folosit in trecut ca un sinonim al hipotiroidismului. Acest lucru este gresit din doua moti: in primul rand el se refera numai la edemul cronic caracteristic hipotiroidismului, iar in al doilea rand el poate aparea si in hiperti-roidism (mixedemul pretibial din boala Gras).In hipotiroidism apar modificari ale functiei foliculului pilos, parul devine aspru, subtire, friabil si isi pierde luciul. Pierderea treimii externe a sprancenelor este caracteristica hipotiroidismului. La acesti pacienti pot sa apara si deformari unghiale.
Tulburarile gastrointestinale constituie un alt mod de manifestare a hipotiroidismului. Persoanele cu hipotiroidism au tendinta la constipatie. Apetitul lor alimentar scade, prin urmare si aportul alimentar. Scade rata meolismului bazai, ce duce la o utilizare scazuta a caloriilor. in consecinta, persoanele afectate pierd din greutate.

Tulburarile menstruale sunt comune atat in hipotiroidism cat si in hipertiroi-dism. Sarcina apare cu dificultate la femeile hipotiroidiene, iar in caz de graviditate, creste incidenta avortului spontan, a nascutilor morti sau a incidentelor fetale.
Semnele cardiovasculare care apar in hipotiroidism, includ bradicardia, scaderea fortei de contractie a inimii, reducerea amplitudinii undelor ECG si hipertensiune arteriala prin cresterea rezistentei periferice.
La acesti pacienti exista nile ridicate de colesterol si trigliceride serice. In trecut, hormonii tiroidieni erau utilizati pentru tratarea hiperlipemiei la persoanele eutiroide, dar efectele poziti erau trecatoare, iar cele secundare inaccepile.
Cauzele hipotiroidismului sunt prezentate in schema 4-9.
Schema 4-9 Cauzele hipotiroidismului la adulti
- Distrugerea glandei


a chirurgicala

a prin iradiere


a autoimuna (tiroidita Hashimoto)

a cancer


a tiroidita

- Inhibarea sintezei hormonului tiroidian:


a deficienta de iod alimentar

a defecte enzimatice hormonale


a medicamente autitiroidiene

- Tulburari hipotalamice si hipofizare


- Rezistenta la hormonul tiroidianGalerie de imagini si poze medicale: hipotiroidismul


imagine cu hipotiroidismulimagine cu hipotiroidismul imagini hipotiroidismulimagini/poza hipotiroidismul


Alte materiale medicale despre: glanda tiroida

Hipotiroidismul. Cauze congenitale. Lipsa de hormon stimulator al tiroidei (TSH) de natura genetica; guse hipotiroidiana congenitala (din c [...]
Insuficienta liroidiana care se manifesta prin apatie generala, saracie in mimica, nasul si buzele ingrosate, par rar, unghiile subtiri [...]
Efectul fumatului asupra tiroidei este controversat iar cel asupra hormonului tiroidian este necunoscut. Totusi o cercetare recenta ce vine din tar [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre glanda tiroida

  Alte sectiuni

  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile