eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile ficatului

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » BOLI » bolile ficatului

Abces hepatic

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Abces hepatic
Este infectia ficatului si consta in doua tipuri : amebian si neamcbian (piogen). Diferenta are importanta, deoarece clinica, tratamentul si prognosticul sint diferite.
Abcesul amebian (rezultat al infectiei cu Entamoeba histoly-tica) se trateaza consertor, adica prin administrare de amebicide si punctie-aspiratie. Initial, cit timp trebuie facuta inca diferenta intre o hepatita amebica si un abces, se instituie tratamentul cu clorhidrat de emetina, doze de 0,065 g pe 2i plna s-au dat 0,39—0,65 g in total. Trebuie tinut cont ca acest medicament este o toxina pro-toplasmica si ca poate da leziuni miocardice. Altii prefera cloro-china 0,09 g in prima zi si 0,3 g Zilnic, timp de 20 de zile, pina ce s-a dat un total do 6,9 g.

Cei mai multi pacienti cu hepatita amebiana raspund bine la tratamentul cu amebicide. Daca nu raspund inseamna ca exista supuratie si ca este indicata, in plus, ecuarea abcesului. Ecuarea unui abces amebian se face prin drenaj inchis : punctie-aspiratie, contaminarea cavitatii peritoneale fiind un pericol inutil. Procedeul se executa, insa, cu precautii maxime de sterilitate, deci in sala de operatie (infectia secundara creste riscul !). Imediat ce s-a patruns in abces se aspira un puroi tipic (sos de ciocolata). Se aspira cit mai mult posibil, de la eite sute de ml la 1 000—3 000 ml. Dupa aceasta, rareori mai fi necesara o alta punctie-aspiratie. Astfel tratat, consertor, prin aspiratie si emetina, mortalitatea a scazut la 4%, pe cind drenajul deschis a dovedit un prognostic mult mai grav. Drenai deschis (incizie-drenaj) se face numai atunci cind in materialul aspirat am gasit microbi piogeni (ceea ce este foarte rar).
Abcesul piogen se trateaza prin antibiotice si drenaj deschis (chirurgical). Antibioterapia se indica pe baza rezultatului hemocul-»urii «au a examenului cultural din puroiul care a fost drenat. Pina vine rezultatul se poate face un calcul considerind sursa primiti de infectie. Astfel, abcesele piogene secundare infectiilor tractului biliar sau gastrointestinal (dupa apendicita sau diverticulita) sint provocate, de obicei, de bacterii Gram-negative. Dimpotri, abcesele piogene secundare septicemiei sint date, de obicei, de cocci Gram-pozitivi. Teoretic se prefera tetraciclinele care ating mari concentratii in ficat si in caile biliare.Drenajul chirurgical este indicat in abcesul solitar sau in abcesele multiple mari. Calea de acces si incizia depind de pozitia abcesului. Pot fi transtoracica sau transabdominala, dar cheia este ca abordarea sa fie extraseroasa, pentru a nu mai contamina cavitatile seroase neinfectate. Totusi, dat fiind agentii antimicrobieni de care dispunem azi, drenajul transperitoneal nu mai este asociat cu mortalitate si morbiditate prohibitive. In momentul drenajului, din continutul cavitatii trebuie facut frotiu si examen cultural (aerob si anaerob). Trebuie excizat chiar un segment din membrana abcesului, pentru cultura si eluare histologica. Complicatiile (abces subfrenie, piopericard) se dreneaza concomitent.


Galerie de imagini si poze medicale: abces hepatic


imagine cu abces hepaticimagine cu abces hepatic imagini abces hepaticimagini abces hepatic poza despre abces hepaticpoza despre abces hepatic


Alte materiale medicale despre: Bolile ficatului
Se caracterizeaza prin prezenta de puroi in caile biliare intra- si extrahepatice. Clinic se manifesta prin triada lui Charcot : icter, febra cu friso [...]
Prezenta unui abces in cavitatea bucala se poate datora unei infectii bacteriene, unei micoze {Candida), tratamentul alopat incluzand de obicei a [...]
Este, de regula, complicatia infectioasa a unui focar de necroza acuta a glandei sau a unui traumatism pancreatic care, in fapt, realizeaza tot un pro [...]


Copyright © 2010 - 2021 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre bolile ficatului

  Alte sectiuni
  Boli si tratamente
  Boli digestive
  Boli cardiovasculare
  Bolile infectioase
  Definitii boli
  Bolile cardiovasculare
  Bolile respiratorii
  Bolile digestive
  Handicapurile
  Bolile oaselor
  Bolile alergice
  Bolile venelor
  Drogurile
  Sistemul endocrin
  Gamapatiile monoclonale
  Bolile esofagului
  Bolile stomacului si duodenului
  Bolile intestinului subtire
  Boli de colon, rect, anus
  Bolile ficatului
  Bolile cailor biliare
  Bolile pancreasului
  Bolile splinei
  Boli perete abdominal
  Bolile peritoreului
  Boli sexuale
  Hiperuricemiile
  Insomnia
  Boli endocrine
  Boli parazitare
  Virusologie
  Bolile psihice
  Boli stomatologice
  Boli cerebrale
  Boli genetice
  Boli alergice
  Bolile ochiului
  Bolile sangelui
  Boli perete abdominal
  Boli renale


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile