eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile esofagului

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile esofagului

Diverticuli esofagieni


Sint, in general, formatiuni cis-tigate, nu congenitale si au trei localizari clasice : 1) la nilul gi-tului : dirticul faringoesofagian ; 2) la mijlocul esofagului: di-rticul parabronsic ; 3) deasupra diafragmului : dirticul epifre-nic. Dirticulul parabronsic este un dirticul de tractiune produs prin procesul de sclerozare si retractie cicatriciala a unor ganglioni inflamati, care au facut aderenta cu esofagul. Fiind mic si tras in sus, dirticulul nu produce retentie de alimente si nici tulburari de deglutitie care sa necesite o interntie chirurgicala.
Dirticulii faringoesofagieni si cei epifrenici sint dirticuli de pulsiune, de impingere a mucoasei esofagiene, care herniaza printre fibrele musculare ale esofagului. Fiind declivi, alimentele stagneaza In dirticul si produc compresiuni cu disfagie si regurgitari fetide, semne ce se accentueaza pe masura ce creste volumul di-rticulului (. 7 a).
Tratamentul medical nu e satisfacator. El este indicat numai in dirticulii mici si necomplicati. Bolnavului i se recomanda a minca fara sa se grabeasca, mese reduse cantitativ, dar mai frecnte. Alimentele vor fi bine mestecate, predominant date sub forma de paste, piureuri si neiritante (nu aere, nu condimentate^ Bolnavul va adopta pozitia in care cavitatea dirticulului se evacueaza, efect ce se favorizeaza si prin luarea, dupa mineare, a unui pahar de ceai caldut (de menta) sau de apa alcalina. Intre mese slnt indicate apele alcaline sau prafurile-pansarnent alcaline pentru a proteja si neutraliza entualul reflux gastroesofagian si astfel a preni supraadaugarea inflamatiei mucoasei dirticulare (dirticulita). In caz de dirticulita se da atentie deosebita me-dicatiei pansament-neutralizante ( "ulcer gastroduodenal*). In dirtlculil mari si in cei complicati (compresiune, inflamatii etc.) este indicat tratamentul chirurgical. Se face dirticulectomie. Ea consta in extirparea buzunarului mucos herniat, sutura mucoasei sl apoi a musculaturii prin care a herniat. Daca excizia pungii sl sutura defectului au fost facute corect, atunci nu apar fistule ( 7 b).
<


/div>


Alte materiale medicale despre: Bolile esofagului
Este o strimtare partiala sau totala a esofagului (plna la un traiect filiform sinuos) care se opune progresiv oricarei alimentatii pe gura. Reprezint [...]
Este o interventie de exereza cu pretentie de radicalitate oncologica, ce se adreseaza tumorilor gastrice sau esofagiene cu extindere In organul inve [...]
Slnt procese inflamatorii ale mucoasei esofagului, acute sau cronice. Cele acute au, in general, o cauza cunoscuta s infectioasa, toxica, coroziva (so [...]


Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre bolile esofagului

  Alte sectiuni
  Boli si tratamente
  Boli digestive
  Boli cardiovasculare
  Bolile infectioase
  Definitii boli
  Bolile cardiovasculare
  Bolile respiratorii
  Bolile digestive
  Handicapurile
  Bolile oaselor
  Bolile alergice
  Bolile venelor
  Drogurile
  Sistemul endocrin
  Gamapatiile monoclonale
  Bolile esofagului
  Bolile stomacului si duodenului
  Bolile intestinului subtire
  Boli de colon, rect, anus
  Bolile ficatului
  Bolile cailor biliare
  Bolile pancreasului
  Bolile splinei
  Boli perete abdominal
  Bolile peritoreului
  Boli sexuale
  Hiperuricemiile
  Insomnia
  Boli endocrine
  Boli parazitare
  Virusologie
  Bolile psihice
  Boli stomatologice
  Boli cerebrale
  Boli genetice
  Boli alergice
  Bolile ochiului
  Bolile sangelui
  Boli perete abdominal
  Boli renale


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile